Van paasei tot paashaas

Van paasei tot paashaas Van paasei tot paashaas: weet jij waarom er Pasen wordt gevierd en waarom er hazen, kuikentjes, eieren en nog veel meer bij dit feest hoort?

Pasen: wat vieren we?

Wat vieren we nu eigenlijk met Pasen. Weet jij het? De meeste mensen weten het niet precies. Welnu, Pasen volgt op de vastenperiode, die veertig dagen duurt. (vanaf de carnaval, dit is het begin van de vasten) Met Pasen word "gevierd" dat Jezus uit de dood is opgestaan. Pasen is dus een Christelijk feest. Maar wat hebben eieren en paashazen daarmee te maken? Helemaal niks! Pas later is daar van alles aan toegevoegd. En omdat Pasen in de lente valt, is het natuurlijk ook wel leuk om gelijk de lente te verwelkomen.

Wie is de paashaas

Hij is lief he, die paashaas. Maar bestaat hij ook echt? Nou, hazen bestaan zeker. Maar de paashaas is een verzinsel. Er is nooit een haas geweest die eieren ging rondbrengen. Waar het verhaal dan vandaan komt? De haas staat bekend om zijn vruchtbaarheid (net als het konijn). Eieren betekenen nieuw leven, wat in de lente altijd het geval is. Zo werden de haas en de eieren gecombineerd.

Een ander idee is dat mensen vroeger een ei in de grond stopte, om de grond vruchtbaar te maken. Eigenlijk "verstop" je hiermee een ei. Een boer heeft toen een ei in een hazenkuil (een leger heet dit) gestopt.

Er is ook nog een mythe: een vruchtbaarheidsgodin, genaamd Eastra, kwam vaak in de vorm van een haas op aarde. Haar lentefeest viel samen met ons paasfeest. In het Engels heet Pasen dan ook easter, naar de godin vernoemd.

In de 19e eeuw zou in Nederland de paashaas zijn intrede hebben gedaan. Daarvoor hadden we de paasvogel. Maar er was een paasvogel die iets stouts had gedaan en daardoor in een haas veranderde. Slechts een keer per jaar, met Pasen, mocht de paashaas weer eieren leggen.

Overigens is de paashaas toch echt een haas en geen konijn. Veel winkeliers tonen afbeeldingen van een konijn. Blijkbaar moeilijk om voor een fotoshoot aan een haas te komen? Nee hoor, want de Belgische Haas, een konijnenras en gewoon een huisdier, lijkt sprekend op de haas.

Paaseieren koken

Kook de eieren 7 minuten, niet korter en niet langer. Wanneer je ze te lang kookt, ontstaat er een groene of zwarte rand rond de dooier. Wanneer je ze korter kookt, is het ei nog te zacht. Om de eieren te kleuren, kan je tijdens het koken kleurtabletjes in het water doen. Deze zijn op verschillende plaatsen te koop. Gebruik alleen deze kleurstoffen, deze zijn onschadelijk.

Zelf eieren verven kan natuurlijk ook, gebruik een niet schadelijke verf op waterbasis. Kapot gekookte eieren moeten niet geverfd worden.

Chocolade eitjes en hazen

Lekker he, al dat chocolade,. En het ziet er ook zo mooi uit. Kinderen zijn er blij mee en volwassenen eten er ook graag wat van weg. Leuk ook om cadeau te geven of te krijgen met Pasen. Je hebt er ware kunstwerken tussen zitten.

Wist je dat twintig van die kleine chocolade-eitjes je ongeveer 1000 calorieën oplevert? Het is dan ook niet zo vreemd dat veel mensen na de Pasen toch wat extra kilo's erbij hebben zitten. Chocolade vult enorm. Opletten met wat je eet dus.

Palmpasen

Palmpasen is de zondag voor Pasen. Op deze dag wordt de intocht van Jezus in Jeruzalem gevierd. In sommige streken wordt een traditionele processie met paasstok gehouden.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Christelijke Feestdagen - PasenChristelijke Feestdagen - PasenPasen is een christelijk feest, echter de manier waarop de meeste mensen Pasen vieren (met eieren en de Paashaas) is nie…
Waar komt het verhaal van de paashaas vandaan?Waar komt het verhaal van de paashaas vandaan?Als de dagen langer worden en de zon meer begint te schijnen, komt Pasen steeds dichterbij. De paastakken, paaseieren en…
Piep, het is Pasen! door Liesbet SlegersrecensiePiep, het is Pasen! door Liesbet SlegersDe lente komt er weer aan en het is bijna Pasen. In dit boekje komt een peuter/kleuter meer te weten over de lente, Pase…
Wat vieren we met Pasen?Wat vieren we met Pasen?Pasen is een belangrijk Christelijk feest. Er wordt dan gevierd dat Jezus uit zijn dood opstond. Op goede vrijdag stierf…

Zelfmaak tips voor de leukste moederdagcadeautjesZelfmaak tips voor de leukste moederdagcadeautjesMoederdag staat weer voor de deur, dus is het tijd voor een leuk cadeau. Jaarlijks wordt op de 2e zondag in Mei Moederda…
Pasen: een lekkere paasbrunchPasen: een lekkere paasbrunchNiets zo gezellig als Pasen! Een feest zonder de stress van Kerstmis. Lekker relax opstaan, de kids paaseitjes zoeken en…
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 13-10-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.