Halloween, geschiedenis

Halloween, geschiedenis Het feesten met "Halloween" is nog niet bij de bevolking ingeburgerd zoals Kerstmis of het feest van Sinterklaas, maar het is zeker de laaste jaren in opmars. Van waar komt de naam "Halloween"? Wanneer wordt het gevierd? Wat is de achterliggende geschiedenis? Halloween heeft een rijke en een ver in de tijd terugkerende geschiedenis. Het kan worden beschouwd als één van de oudste feesten ooit. Halloween, zoals wij het nu kennen, is ontstaan uit meerdere feesten die gevierd werden in verschillende culturen.

De Kelten

Halloween vond zo'n 2000 jaar geleden zijn oorsprong bij de Keltische priesters, " de oude Druïden ". De Kelten vierden Nieuwjaar op 1 november. Het feest werd "Samhain" genoemd. De Kelten waren voornamelijk boeren en herders en zij leefden in harmonie met de natuur. De natuur was dan ook heel belangrijk om te overleven.

Tijdens het feest "Samhain" werd er afscheid genomen van het seizoen van de zon en het begin werd aangekondigd van het donkere en koude seizoen. De Kelten geloofden namelijk dat in de winter de zon gevangen gehouden werd door Samhain, de koning van de doden en de god van de kou. De Kelten konden de winter niet verdrijven maar ze konden de koude een tijdje op een afstand houden. Hiervoor legden ze elke avond grote vuren aan .In het midden van de vuren werd een stropop mee verbrand. De verbanding van de pop had betrekking op het doorgeven van de vruchtbaarheid. Het stro is namelijk een overblijfsel van de vorige oogst.

Samhain was ook de tijd van de dood, zowel bij de dieren als bij de mens. De kuddes werden uit de weiden en de velden gehaald. Om tijdens de winter te kunnen overleven werden een groot deel van de dieren geslacht en enkel de kweekdieren werden op stal gezet. Onder de mensen waren er meer sterfgevallen in de winter, door de koude, dan in de zomer. Tijdens het feest van Samhain werden dan ook de stamgenoten herdacht die in de laatste twaalf maanden overleden.

De Romeinen

In de eerste eeuw na Christus bezetten de Romeinen, Engeland, en zij zullen er ook een paar eeuwen hun kampen opslaan.
De Romeinen introduceren hun feest " Pomona". Pomona is de godin van het fruit en de tuinen. Dit feest werd op 1 november gevierd. De rituelen van de Kelten vermengden zich met deze van het feest rond Pomona, en zo ontstond er een gezamenlijk feest. Het is in deze periode dat de pompoen haar intrede doet en de appel als het gewijde fruit van Pomona.

De Christenen

Allerheiligen werd vroeger op verschillende data gevierd, afhankelijk van de streek. Maar onder invloed van de Iers-Keltische praktijken, werd Allerheiligen verplaatst naar 1 november. Het is Paus Gregorius IV die in 835 het feest van 1 november voor de rooms-katholieke kerk uitroept tot feest ter ere van alle heiligen. Aan Lodewijk de Vrome hebben we onze vrije dag te danken, hij was het namelijk die 1 november uitriep tot rustdag. Bij de Kelten was het feest een herdenking van alle doden. Bij de katholieke Kerk betrof de herdenking enkel de zaligmakende doden, zij die als gelovige gestorven waren. Later werd Allerzielen door Paus Johannes XIX ingesteld ter herdenking van de arme zielen en om voor hun zielenheil te bidden zodat ze het vagevuur konden verlaten.

In de praktijk waren het de rijken die de graven van hun dierbaren versierden met Allerheiligen en op Allerzielen werd er brood uitgedeeld aan de armen. In deze tijd ontstonden de "zielenbroodjes" zoals krakelingen en gevlochten brood.
Naast het feest op 1 november bleef men ook het Samhain feest en het Pomona feest vieren op 31 oktober.

De naam Halloween

In Nederland werd 1 november, Allerheiligen genoemd. In Engeland werd het All Hallows of Hallowmas. De Engelse benaming werd verbasterd tot Hallowe'en en werd dan het latere Halloween.
© 2007 - 2020 Troda, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat en waarom is Halloween?Wat en waarom is Halloween?Halloween is een gezellig familie-griezelfeest. Maar voor de Kelten vroeger was het een serieuze zaak. Halloween is een…
Halloween vierenHalloween, een oude traditie raakt stilaan meer en meer ingeburgerd in Europa. Maar slechts weinigen weten waar de Hallo…
Halloween, griezelen in het donkerHalloween, griezelen in het donkerDe avond voor Allerheiligen is het Halloween. Kinderen komen angstaanjagend verkleed langs de deur om snoepgoed te halen…
De geschiedenis en betekenis van HalloweenDe geschiedenis en betekenis van HalloweenEen groot deel van de Amerikaanse bevolking viert Halloween. Iedereen heeft het maar druk met het versieren van hun huis…

Kerst en sinterklaas met een klein budgetAls het kerst of sinterklaas is wilt iedereen het altijd uitbundig vieren. Maar hoe doe je dat als je maar een klein bud…
Sinterklaas en zijn kledingIeder jaar rond de laatste helft van november, komt Sinterklaas Nederland weer met zijn bezoek vereren. Op 6 december ve…

Reageer op het artikel "Halloween, geschiedenis"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

John, 17-07-2012 12:05 #3
Er staan ernstige misvatingen in dit artikel. Samhain was geen Keltische god van de dood zoals u beweert. Het woord Samhain is Iers en betekent November. Op de Gallische Coligny kalender heet het Samonios. Het betekent ook het einde van de zomer. De avond viering van het Neolietische en Keltische festival, (ooit verbonden met rituele omkering, van chaos naar orde, zonlicht en nieuw leven), heden Halloweén genoemd, is echter voornamelijk van kristelijke oorsprong. Allerheiigen (1 November) en Allerzielen (2 November, wanneer respect wordt betoond aan de doden) vervingen het duizenden jaren oude, oorspronkelijke feest van Samhain, een van de acht hoofd festivals in de heidense kalender. Allerheiligen (All Souls) was ook gekend als All Hallows (=holy, heilig), hiervan kwam het verbasterde gebruik van Halloween.
Waren de Kelten barbaren? De vraag is stuitend. De Romeinen noemden niet Romeinen barbaren. De Kelten waren een intelligent en hoog ontwikkeld volk met een rijke kultuur. Wie druide wou worden moest 20 jaar lang studeren, tegenwoordig kan men zich na vier jaar studie dokter noemen. De Kelten waren bijvoorbeeld de uitvinders van de broek, alsook van de (Trevierische) oogstmachiene, en nog heel veel meer. De imperialistische Romeinen hadden een totaal verrotte moraal, ze begroeven regelmatig een levende Gallische man en vrouw op het forum Boarii in Rome. Schuldenaren werden slaaf van de schuldeiser en konden worden verkocht. (Nog in de Italiaanse middeleeuwse steden werden schuldenaren beschouwd als misdadigers en zwaar vernederd). De Kelten waren helemaal niet geinteresseerd in imperialisme of in het stichten van grote naties. Een Keltische samenleving in Europa had er heel anders uitgezien dan het huidige, met het opgedrongen monotheisme van paranoide sekten uit de woestijn van het Midden Oosten.

Anoniem, 30-06-2011 11:39 #2
Er gaat nog steeds meer aandacht naar de 'traditionele' feestdagen en speciale gelegenheden in Belgie zoals Sinterklaas, Kerstmis, Nieuwjaar, Pasen en Carnaval. Overigens vind ik Halloween leuker dan Nieuwjaar (het begin van een nieuw jaar vind ik niks om te vieren, alles blijft gewoon hetzelfde), alleen Kerstmis is iets leuker.

Jan, 27-09-2009 01:00 #1
A.u.b. laat de amerikanen ons patriminium niet overheersen. Er Bestonden in vlaanderen betere dingen dan het gecommerciële haloween gedoe. Wij gebruikten bieten en vlaskoorden, wat logischer is dan pompoene en nylon touwen.Alles had bij ons nog een keltische achtergrond, waar de kerk alleen maar een laagje vernis was.

Infoteur: Troda
Gepubliceerd: 18-10-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Reacties: 3
Schrijf mee!