Halloween, geschiedenis

Halloween, geschiedenis Het feesten met "Halloween" is nog niet bij de bevolking ingeburgerd zoals Kerstmis of het feest van Sinterklaas, maar het is zeker de laaste jaren in opmars. Van waar komt de naam "Halloween"? Wanneer wordt het gevierd? Wat is de achterliggende geschiedenis? Halloween heeft een rijke en een ver in de tijd terugkerende geschiedenis. Het kan worden beschouwd als één van de oudste feesten ooit. Halloween, zoals wij het nu kennen, is ontstaan uit meerdere feesten die gevierd werden in verschillende culturen.

De Kelten

Halloween vond zo'n 2000 jaar geleden zijn oorsprong bij de Keltische priesters, " de oude Druïden ". De Kelten vierden Nieuwjaar op 1 november. Het feest werd "Samhain" genoemd. De Kelten waren voornamelijk boeren en herders en zij leefden in harmonie met de natuur. De natuur was dan ook heel belangrijk om te overleven.

Tijdens het feest "Samhain" werd er afscheid genomen van het seizoen van de zon en het begin werd aangekondigd van het donkere en koude seizoen. De Kelten geloofden namelijk dat in de winter de zon gevangen gehouden werd door Samhain, de koning van de doden en de god van de kou. De Kelten konden de winter niet verdrijven maar ze konden de koude een tijdje op een afstand houden. Hiervoor legden ze elke avond grote vuren aan .In het midden van de vuren werd een stropop mee verbrand. De verbanding van de pop had betrekking op het doorgeven van de vruchtbaarheid. Het stro is namelijk een overblijfsel van de vorige oogst.

Samhain was ook de tijd van de dood, zowel bij de dieren als bij de mens. De kuddes werden uit de weiden en de velden gehaald. Om tijdens de winter te kunnen overleven werden een groot deel van de dieren geslacht en enkel de kweekdieren werden op stal gezet. Onder de mensen waren er meer sterfgevallen in de winter, door de koude, dan in de zomer. Tijdens het feest van Samhain werden dan ook de stamgenoten herdacht die in de laatste twaalf maanden overleden.

De Romeinen

In de eerste eeuw na Christus bezetten de Romeinen, Engeland, en zij zullen er ook een paar eeuwen hun kampen opslaan.
De Romeinen introduceren hun feest " Pomona". Pomona is de godin van het fruit en de tuinen. Dit feest werd op 1 november gevierd. De rituelen van de Kelten vermengden zich met deze van het feest rond Pomona, en zo ontstond er een gezamenlijk feest. Het is in deze periode dat de pompoen haar intrede doet en de appel als het gewijde fruit van Pomona.

De Christenen

Allerheiligen werd vroeger op verschillende data gevierd, afhankelijk van de streek. Maar onder invloed van de Iers-Keltische praktijken, werd Allerheiligen verplaatst naar 1 november. Het is Paus Gregorius IV die in 835 het feest van 1 november voor de rooms-katholieke kerk uitroept tot feest ter ere van alle heiligen. Aan Lodewijk de Vrome hebben we onze vrije dag te danken, hij was het namelijk die 1 november uitriep tot rustdag. Bij de Kelten was het feest een herdenking van alle doden. Bij de katholieke Kerk betrof de herdenking enkel de zaligmakende doden, zij die als gelovige gestorven waren. Later werd Allerzielen door Paus Johannes XIX ingesteld ter herdenking van de arme zielen en om voor hun zielenheil te bidden zodat ze het vagevuur konden verlaten.

In de praktijk waren het de rijken die de graven van hun dierbaren versierden met Allerheiligen en op Allerzielen werd er brood uitgedeeld aan de armen. In deze tijd ontstonden de "zielenbroodjes" zoals krakelingen en gevlochten brood.
Naast het feest op 1 november bleef men ook het Samhain feest en het Pomona feest vieren op 31 oktober.

De naam Halloween

In Nederland werd 1 november, Allerheiligen genoemd. In Engeland werd het All Hallows of Hallowmas. De Engelse benaming werd verbasterd tot Hallowe'en en werd dan het latere Halloween.
© 2007 - 2024 Troda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat en waarom is Halloween?Wat en waarom is Halloween?Halloween is een gezellig familie-griezelfeest. Maar voor de Kelten vroeger was het een serieuze zaak. Halloween is een…
Halloween vierenHalloween, een oude traditie raakt stilaan meer en meer ingeburgerd in Europa. Maar slechts weinigen weten waar de Hallo…
Halloween, griezelen in het donkerHalloween, griezelen in het donkerDe avond voor Allerheiligen is het Halloween. Kinderen komen angstaanjagend verkleed langs de deur om snoepgoed te halen…
De geschiedenis en betekenis van HalloweenDe geschiedenis en betekenis van HalloweenEen groot deel van de Amerikaanse bevolking viert Halloween. Iedereen heeft het maar druk met het versieren van hun huis…

Kerst en sinterklaas met een klein budgetAls het kerst of sinterklaas is wilt iedereen het altijd uitbundig vieren. Maar hoe doe je dat als je maar een klein bud…
Sinterklaas en zijn kledingIeder jaar rond de laatste helft van november, komt Sinterklaas Nederland weer met zijn bezoek vereren. Op 6 december ve…
Troda (1 artikelen)
Gepubliceerd: 18-10-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.