Een kunstboom of echte kerstboom?

Kerstmis wordt al een lange tijd gevierd met een traditionele versierder kerstboom. Kocht vroeger nog iedereen een echte kerstboom nu gaan de meeste mensen voor een kunstboom. Maar wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen van een echte of kunstboom?

Het plaatsen van de echte kerstboom

De echte kerstboom kan verkocht worden:
  • met kluit
  • zonder kluit
  • met kluit inclusief pot/emmer
U kunt bijvoorbeeld in tuincentra's een voet kopen met waterreservoir, de echte kerstboom heeft veel water nodig. Zorg dat er tenminste altijd 5cm water aanwezig is. Plaats eventueel onder de voet een kleed om de naalden die loslaten gemakkelijk op te kunnen vangen.
Het is niet verstandig de echte kerstboom na het kopen direct in huis te plaatsen, u kunt de boom beter aan een andere temperatuur laten wennen. Zet de kerstboom bijvoorbeeld een nachtje in de garage voor u deze naar binnen haalt.

Het plaatsen van de kunstkerstboom

Een kunstkerstboom bestaat meestal uit verschillende onderdelen, zo kan het zijn dat u de boom in elkaar kunt schuiven. De takken zijn meestal buigbaar en kunt u uitvouwen zoals u dat wenst, zo kunt u de boom mooi vol laten lijken. Het kost dus wel wat tijd om de boom in elkaar te zetten.

Het uiterlijk van de bomen

Een echte kerstboom is verkrijgbaar in de kleur groen tot blauw/grijs een kunstkerstboom is tegenwoordig in alle kleuren verkrijgbaar. Toch is het handig om een algemene kleur te kiezen zodat u de kleur van de kerstboom altijd combineerd met de rest van het huis en de versieringen.
De kunstkerstboom ziet er meestal voller uit en heeft in principe geen kale plekken, wel kan men altijd vrij makkelijk toch blijven zien dat het niet om een echte boom gaat. De echt kerstboom geeft een heerlijke geur af en brengt toch vaak mede hierdoor de meeste sfeer wel zal de boom na verloop van tijd uit gaan vallen.

De prijzen

De prijzen van de echte kerstbomen verschillen heel erg per regio en formaat. De prijs ligt ongeveer tussen de 20 en 60euro maar ze zijn ook goedkoper verkrijgbaar. Vaak worden er maar een bepaald aantal echte bomen verkocht waardoor toch geldt wie het eerste komt heeft de beste en mooiste boom. De echte boom staat wel gemiddeld 3 weken, er zal dus naar een middenweg gezocht moeten worden.
De prijzen van de kunstboom verschillen zelfs nog meer maar u kunst de kunstboom dan ook met verlichting en al er in kopen of met sneeuweffect. De kunstboom kunt u ook meerdere jaren gebruiken deze blijft als u er een beetje voorzichtig mee om gaat heel lang mooi. Zo betaald u misschien wel veel geld voor een kunstboom maar dan heeft u er wel jaren plezier van.

Een duurzame boom

De meeste echte kerstbomen worden na gebruik op straat gezet of verbrand, dit is eigenlijk harstikke zonde van de bomen. U kunt bij verschillende locaties in Nederland een boom huren of adopteren. U krijgt dan een boom voor drie weken en daarna gaat deze weer terug naar de kwekerij. De boom wordt weer geplant en verzorgt, de overlevingskans van de boom is nog 90%. U kunt dezelfde boom het jaar erop weer krijgen of u kunt een waardebon krijgen als u de boom inleverd.

Extra tips

  • Een mooie hoogte is een boom die 25cm van het plafond verwijdert is
  • Kijk goed naar de plek zodat deze wel echt sfeer bied maar toch niet in de weg gaat staan
  • Zoek tijdig naar de spullen om stress te voorkomen
  • Kinderen zijn vaak dol op het versieren van de boom, laat ze meehelpen of laat hun zelf versieringen voor in de boom maken
  • Kerstbomen zijn erg brandgevoelig vooral de echte, zorg dat er geen kaarsen in de buurt staan
  • Stel een tijdklok in voor de verlichting zodat deze niet onnodig lang brand
© 2011 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe versier ik een kerstboom?Rond Kerstmis is het een eeuwenoude traditie om een kerstboom in de woonkamer te plaatsen. Deze kerstbomen worden meesta…
Kerstboom: Een versierde boomKerstboom: Een versierde boomDe kerstboom. Iedereen kent hem wel. De grote versierde naaldboom die we met Kerstmis in huis zetten. Helemaal versierd…
Kunstkerstboom kopen: de mogelijkhedenKunstkerstboom kopen: de mogelijkhedenMet de kerst weer voor de deur gaan veel Nederlanders erop uit voor een kerstboom. In plaats van een echte boom kun je o…
Kunstkerstboom kopen  De voordelen en tips bij het kopenKunstkerstboom kopen De voordelen en tips bij het kopenEen kunstkerstboom kopen is een veel gebruikte alternatief voor de aanschaf van een echte kerstboom. Een kerstboom kopen…

De geschiedenis en betekenis van HalloweenDe geschiedenis en betekenis van HalloweenEen groot deel van de Amerikaanse bevolking viert Halloween. Iedereen heeft het maar druk met het versieren van hun huis…
Simpele surprise: TotempaalSimpele surprise: TotempaalAls Sinterklaas weer in het land is raakt iedereen in paniek. Er moeten cadeaus gekocht worden en surprises gemaakt. Voo…
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 20-10-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.