Het paard van Sinterklaas

Sinterklaas is in onze tijd niet weg te denken zonder zijn schimmel Americo. Hiermee rijdt hij, in gezelschap van Zwarte Piet, in de donkere nacht over de daken om de kadootjes door de schoorsteen in de kinderschoenen te gooien. Het paard is zelfs zo populair dat er in oktober 2007 een vervolg komt op de film die in 2006 in de bioscopen draaide. Maar waar komt nu eigenlijk de combinatie van Sint en paard vandaan?

Sinterklaas en Wodan

Toen Sint Nicolaas in Nederland kwam, werd door de Christenen veel van de Germaanse oppergod Wodan overgenomen. Enkele van deze gewoonten zijn:

OnderwerpWodanSinterklaas
PaardSleipnir, en Wodan reed hiermee over de wolken. Vergezeld door collegagod Donar die hem begeleid met bliksem en donder.Amerigo, Sinterklaas rijdt met zijn paard over de daken
KnechtSlaafje Eckhard. En zijn zoontje Oel, een vreselijk verwend kereltjeZwarte Piet, de knecht met zak, kadootjes en snoep
UiterlijkLange witte baard, wijde mantel, vreemd hoofddeksel en een grote speer in de hand, die nooit zijn doel mist.Oude strenge en wijze vaderfiguur, die als een bisschop gekleed gaat, mante, staf en net als Wodan een lang witte baard.
KomstAan het eind van het jaar kwam hij het gedrag van de mensen belonen of te straffen Begin december komt Sinterklaas vanuit Spanje om hier zijn verjaardag te vieren en kinderen kado’s te geven
Eten paardEen raap of een biet voor Sleipnir was een heilig iets, stel dat Wodan zelf huis of grond bezoektEen wortel, boterham of een bakje water voor het paard van Sinterklaas op zijn ronde over de daken.

Zowel Sinterklaas als Wodan waren beschermheer van de oogst, scheepvaart en de handel. Beiden worden genoemd bij gerechtigheid en het huwelijk. Beiden beschikken over wonderbaarlijke krachten.

Sinterklaas en paard

Het werd vroeger voornaam gevonden door de hoge heren om te rijden op een wit paard of schimmel. Vandaar dat de voorname Sinterklaas ook op een schimmel rijdt. In Nederland en Vlaanderen rijdt Sinterklaas op een schimmel, wanneer hij in Wallonië aankomt staat er een ezel voor hem klaar.

De combinatie Sinterklaas, paard en daken dateert pas vanuit 1850. Jan Schenkman brengt een boekje uit met de titel “Sint Nicolaas en zijn knecht”. In dit boekje introduceert hij een aantal nieuwe dingen zoals onder andere de stoomboot en het rijden van het paard over het dak.

Film 1 : “Het paard van Sinterklaas”

Op 23 oktober 2005 is de release van de film “Het paard van Sinterklaas”.

Het is een verhaal over het Chinese meisje Winky Wong dat op 6 jarige leeftijd met haar moeder vanuit China naar Nederland verhuist. Haar vader is hier al, hij heeft een restaurant. Omdat de culturen in haar oud en nieuwe land zo verschillend zijn, ervaart ze heel veel dingen als een ramp. Ze vindt echter troost bij een pony in de buurt waar ze woont, Saartje. Saartje wordt heel belangrijk voor Winky, vooral wanneer haar moeder onverwacht terug gaat naar China omdat Winky’s oma ziek is geworden. Ze leert ook de eigenaresse kennen van Saartje, die haar wil leren paardrijden, maar dat mag niet van haar vader. Dan gebeurt het onvermijdelijke, Saartje gaat dood. Winky voelt zich nu helemaal alleen en eenzaam, ze wil zo graag een paard vasthouden en knuffelen. Ze wil zelf een paard hebben, maar van haar ouders krijgt ze die niet, dat weet ze zeker. Dan hoort ze aan het eind van het jaar over de jaarlijkse komst van Sinterklaas. Ze krijgt een idee, ze zal gewoon aan Sinterklaas een paard vragen. Winky gaat ervan uit dat dan alles goed komt.

Cast

rolacteur
RegisseurMischa Kamp, debuut; won de publieksprijs op het filmfestival van Gent
Winky WongEbbie Tam (7 jaar)
Oom SiemJan Decleir
Tante CorBetty Schuurman
VaderAaron Wan
MoederHanyi Han
Juf Sigrid Anneke Blok
SamirMamoun Elyounoussi
SofieSallie Harmsen
MaaikeNori de Winter
Sinterklaas en Zwarte Piet-

Deze film won een aantal prijzen, namelijk:
  • een Gouden Kalf voor “beste scenario”.
  • Een Gouden Movie squad junior
  • Schild voor beste jeugdfilm
  • Op het Chicago International Children’s Film Festival, de 2e prijs van de kinderjury en de 3e prijs van de volwassen jury.

Film 2: “Waar is het paard van Sinterklaas”

De release van deze film zal plaatsvinden op 10 oktober 2007

Winky Wong is er gelukkig, ze mag een heel jaar zorgen voor het paard van Sinterklaas. Tante Cor en Oom Siem (de eigenaars van het overleden paardje Saartje) leren haar wat ze moet weten over een paard en wat er komt kijken bij de verzorging. Alles gaat goed, tot dat ze op het paard wil rijden, maar dat vinden Siem en Cor niet goed. Dan op een dag is er niemand op de boerderij en doet Winky iets heel stiekems en stouts dat verschrikkelijke gevolgen heeft. Welke…………ja dan toch de film gaan kijken.

Cast

rolacteur
RegieMischa kamp
Winky WongEbbie Tam
Oom SiemJan Decleir
Tante CorBetty Schuurman
VaderAaron Wan
Juf SigridAnneke Blok
SofieSallie Harmsen
SamirMamoun Elyounoussi
-Eric van der Donk
-Peter Bolhuis
-Robbert Blokland

Liedje over het paard van Sinterklaas

Tekst: Ivo de Wijs
Muziek: Sunna Wehrmeijer
Uit het boek: Oude en Nieuwe Sinterklaasliedjes, een couplet:

Sinterklaas heet Sinterklaas
En Zwarte Piet heet Zwarte Piet
Maar hoe dat witte paardje heet
Dat weet ik niet
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verhaal achter het paard van Sinterklaas: AmerigoHet verhaal achter het paard van Sinterklaas: AmerigoAmerigo, de trouwe viervoeter van Sinterklaas, komt ieder jaar weer mee met de pakjesboot. De schimmel brengt de goedhei…
Sinterklaas is jarigSinterklaas is jarig5 december is het pakjesavond. Sinterklaas is weer in het land en dit wordt volop gevierd. Wat is de herkomst van Sinter…
Sinterklaas, zwarte piet en de SymbolenSinterklaas, zwarte piet en de SymbolenIedereen kent de Symbolen van de Sint en zijn Zwarte Pieten wel. Maar weet u ook dat de Symbolen van Sinterklaas en Zwar…
Boekrecensie: Bobbi viert sinterklaasrecensieBoekrecensie: Bobbi viert sinterklaasEen vrolijk boekje voor peuters over Sinterklaas. Beertje Bobbi is bij de intocht van Sinterklaas en hij mag meerijden o…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 20-09-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.