Do it yourself, maak je eigen kerstboom!

Ben je het zat ieder jaar weer een Nordmann in huis te hebben met de kerst? Maak dan nu je eigen originele kerstboom en trek hiermee alle aandacht van familie en vrienden!

Kerstbomen

Ieder jaar zie je ze weer verschijnen zodra Sinterklaas het land uit is, de kerstbomen. Bijna overal waar je kijkt en komt zal de Nordmann wel weer staan, of een mooie kunststof kerstboom. Een kerstboom geeft een gevoel voor familie, saamhorigheid en sfeer. Meestal zijn het sparren en zijn in verschillende lengtes en breedtes te verkrijgen. We versieren ze uitgebreid met verschillende kleuren kerstballen, slingers, hangers, lichtjes en pieken.

Do it yourself

Wil je nou eens wat anders in huis hebben dan de standaard groene kerstboom? Dan kun je aan de slag gaan en je eigen originele kerstboom maken! Er zijn veel verschillende en leuke manieren om een gave eigen creatie te maken, die net als de Nordmann een sfeervolle woonkamer maakt. Heb je al een mooie groene kerstboom in de woonkamer staan? Dan zijn deze originele kerstbomen ook leuk voor in de slaapkamer of kinderkamer. Haal het nodige gereedschap in huis en ga een middagje creatief aan de slag!

Lintenboom

Wat heb je nodig:
 • spijkers
 • lint
 • plaktape
 • decoratieve piek

Deze boom is misschien niet zo groot als de gewone kerstboom, maar hij is zeker niet minder spectaculair. Bevestig een spijker op een willekeurige hoogte op de wand, gebruik hierbij maar 1 spijker. Maak het lint vast aan de spijker en trek een lijn langs de muur naar beneden. Naast deze lijn doe je weer hetzelfde, maar dan iets schuiner. Ga zo net zo lang door tot je de gewenste breedte van je boom hebt bereikt. De linten onderaan kun je vastmaken met wit plaktape, of ook met spijkers. Ga op zoek naar een leuke piek en bevestig deze op de spijker bovenaan de bom. Klaar is je kerstboom!

Cupcakes

Nee, geen kerstboom gemaakt van cakejes, maar van de cake vormpjes! Plak met dubbelzijdig tape de rondjes tegen de wand in de vorm van een kerstboom. Handig is het misschien om van te voren even een schets op papier te maken van de gewenste vorm om een schatting te maken van waar de vormpjes moeten komen. Ook kun je er aan denken om deze schets heel licht op de desbetreffende wand te maken aan de hand van enkele lijnen, zodat je een goede maat krijgt. Net als bij de lintenboom is het leuk om ook hier een decoratieve piek bovenop de kerstboom te plaatsen voor de finishing touch. Door de diepte en het reliëf ontstaat er een mooi schaduwspel.

Wat heb je nodig:
 • cake vormpjes
 • dubbelzijdig tape
 • decoratieve piek

Wooden tree

Wat heb je nodig:
 • hout
 • spijkers
 • kerstdecoratie

Een andere leuke kerstboom is er eentje van hout. Ga opzoek naar wat resthout, of misschien kun je ergens een pallet vandaan halen. Zaag de planken in verschillende lengtes, en zorg voor één lange plan. Op deze lange plank ga je de in verschillende maten gezaagde planken van groot naar klein vast spijkeren. De langste plank komt onderaan, en de kortste bovenaan. Op je gemaakte kerstboom kun je leuke kerst decoraties opplakken. Voor de creatieveling is het misschien ook leuk om de decoraties zelf te maken.

Papierboom

Hoe leuk is dat? Een creatieve kerstboom op de muur, die heel simpel te maken is! Leuk om samen met de kinderen te doen. Knip wat grote stroken uit willekeurig papier. Je kunt ervoor kiezen om wit papier te nemen, maar dat kan natuurlijk ook groen zijn, of juist allemaal verschillende kleuren. Knip de stroken op verschillende diktes en lengtes, van klein naar groot. Gebruik leuk gekleurd plaktape om de stroken vast te plakken op de muur, van onder naar boven van groot naar klein. Met het tape kun je ook een leuke vorm van een piek maken, slingers of kerstballen. Ook kun je rolletjes tape gebruiken als kerstbal.

Wat heb je nodig:
 • papier
 • schaar
 • plaktape

Houtboompje

Wat heb je nodig:
 • rest hout of takken
 • spijkers
 • touw of andere leuke decoratie

Deze boom heeft eigenlijk wel wat weg van de Wooden tree, het verschil is dat deze kerstboom er veel speelser uitziet. De bedoeling is bij deze boom om gebruik te maken van rest hout, hierbij kun je denken aan hout wat al aan het afbrokkelen is of aan boomstronkjes en takken. Sorteer het verzamelde hout van groot naar klein, en bevestig deze op een lang stuk hout of tak. Deze dient als stam waarop je alle andere houtjes kun vast spijkeren. Rijg tussen de takken door een leuke kerstslinger of misschien wel kerstverlichting.
© 2011 - 2024 Shannach, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Driekoningen: met Driekoningen moet de kerstboom weer wegDriekoningen: met Driekoningen moet de kerstboom weer wegWanneer tuig je je kerstboom op? En wanneer haal je de kerstboom weer weg? Er zijn ongeschreven regels voor het optuigen…
Kerstboom versierenAls Sinterklaas net het land uit is komen de kerstbomen weer voor de dag. U hoeft vaak het dorp nog niet uit te fietsen…
Hoe versier ik een kerstboom?Rond Kerstmis is het een eeuwenoude traditie om een kerstboom in de woonkamer te plaatsen. Deze kerstbomen worden meesta…
Zelf een alternatieve kerstboom maken van hout en boomtakkenZelf een alternatieve kerstboom maken van hout en boomtakkenEen jaarlijks terugkerende activiteit en traditie met kerst is het versieren van een boom. Van oudsher is een kerstboom…

De kerstperiode anders bekekenDe kerstperiode anders bekekenDe oorsprong van het kerstfeest is terug te vinden in de drang van de katholieken om de oude gebruiken van de Germanen t…
Algemene informatie over vuurwerkAlgemene informatie over vuurwerkHoewel men in België het hele jaar door vuurwerk mag kopen, wordt dit in Nederland beperkt tot de decembermaand. Met de…
Bronnen en referenties
 • www.vtwonen.nl
 • Beeld 1: http://www.vtwonen.nl/tips-en-trucs/instant-styling/kerstversieringen.html
 • Beeld 2: http://www.vtwonen.nl/tips-en-trucs/instant-styling/kerstversieringen.html
 • Beeld 3: http://windmilldeco.blogspot.com/
 • Beeld 4: http://kickcanandconkers.blogspot.com/2011/12/tree-talk.html
 • Beeld 5: http://windmilldeco.blogspot.com/
Shannach (20 artikelen)
Gepubliceerd: 17-12-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.