Wat vieren we met Pasen?
Pasen is een belangrijk Christelijk feest. Er wordt dan gevierd dat Jezus uit zijn dood opstond. Op goede vrijdag stierf Jezus aan het kruis. Na drie dagen stond hij op uit de dood. Verder wordt Pasen ook gezien als een lentefeest. De lente breekt aan en de tijd van schaarste van landbouw door de winter is voorbij.
Wanneer Pasen
Pasen valt altijd tussen 22 maart en 25 april. Het wordt nooit eerder of later gevierd. Het feest valt elk jaar op een andere datum. Dat het feest ieder jaar op een andere datum wordt gevierd, heeft met de maanstand te maken. Pasen wordt de eerste zondag na de eerste volle maand gevierd. Om te bepalen of het volle maan is, wordt er gekeken naar een bepaalde standaard, de Paschal PMF. Deze geldt wereldwijd. In elk christelijk land wordt Pasen dan ook op dezelfde data gevierd. In Nederland wordt het twee dagen gevierd, maar er zijn ook landen waar het feest bijna een hele week duurt. Zo wordt het in veel Zuid-Amerikaanse landen een heilige week genoemd, ofwel Semana Santa. Deze week bestaat uit het vieren van Aswoensdag, witte donderdag, goede vrijdag, stille zaterdag en Pasen.
Eieren
Eigenlijk bestaat er helemaal geen verband tussen eieren en het Christelijke paasfeest. Vroeger dachten boeren dat eieren een soort kracht bezaten. Het verhaal ging, dat als mensen eieren in de grond stopte dit zorgde voor een goede oogst. Katholieken gebruikten eieren om na de vastenperiode weer op krachten te komen. Verder worden er op Palmpasen eieren verzameld.
De paashaas
De paashaas is onmisbaar bij het paasfeest. De paashaas komt eigenlijk uit Duitsland, waar hij net zo belangrijk is als Santa Claus in Amerika. In Duitsland geloofde men dat de haas eieren legde en deze ook verstopte. Er wordt gezegd dat kinderen daar naar eieren zochten en konijnen en hazen zagen vluchten. Ze waren er daarom van overtuigd dat de eieren van de konijnen waren. Op deze manier is de paashaas ontstaan. Verder wordt er ook wel gezegd dat de haas ooit het symbool was van vruchtbaarheid. Deze werd dan ook als een symbool van het lentefeest gezien.
Tradities
Heel veel gezinnen houden op eerste paasdag een paasontbijt. Verder worden er tijdens dit feest altijd veel activiteiten georganiseerd. In bijna elke plaats is wel wat te doen. Zo kan je paasmarkten bezoeken, maar ook meedoen aan puzzeltochten met de fiets of auto. Voor kinderen worden er vaak tochten georganiseerd, waarbij ze naar eieren kunnen zoeken. Heel vaak gaat het hierbij om chocolade eieren. Ook blijft het eieren verven altijd erg populair. Zo worden de bekende eierschilder setjes, waarin je een gekookt ei kunt vastklemmen en kunt schilderen, elk jaar weer in heel veel winkels verkocht. Ook zijn er supermarkten die paaskleurplaten uitdelen. De afgelopen jaren zijn er ook steeds meer winkels die gewoon open blijven met de Pasen. Vooral meubelzaken. Zo is het steeds populairder om meubelboulevards te bezoeken. Ook zijn de pret- en vakantieparken vanaf Pasen weer open. Er zijn dan ook veel gezinnen die een park bezoeken, op eerste of tweede paasdag.