InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Feestdagen > Wat vieren we met Valentijn?

Wat vieren we met Valentijn?

Wat vieren we met Valentijn? Op 14 februari is het Valentijnsdag. Het is de dag dat je de liefde verklaard aan degene die je liefhebt. Dit kan je partner zijn, maar ook iemand op wie je in stilte verliefd bent. Deze dag van de liefde is ook in ons land de afgelopen jaren steeds populairder geworden.

De oorsprong

Volgens de meeste bronnen is de oorsprong van Valentijnsdag gelegd in de derde eeuw na Christus. Het verhaal gaat dat er in Rome toen een priester met de naam Valentinus leefde. Hij stond bekend als iemand die goede daden deed voor ouderen, zieken en armen. Valentinus genas de blinde pleegdochter van Asterius, de stadhouder van Rome. Asterius was de priester zo ontzettend dankbaar dat hij besloot om zich te bekeren tot het Christendom. Vervolgens liet hij direct alle christelijke gevangenen vrij. Voor keizer Claudius II was de maat vol. Hij liet Valentinus op 14 februari 270 onthoofden. Ook wordt weer gezegd dat Valentinus werd onthoofd, omdat hij stiekem jonge
stelletjes liet trouwen, terwijl dat verboden was. Vele eeuwen later werd Valentinus heilig verklaard door de kerk. Hierdoor werd 14 februari een feestdag. Vooral in Engeland werd het gevierd.

Valentijnsdag in de wereld

Valentijnsdag wordt onder meer gevierd in Nederland, België, Frankrijk, Amerika en Engeland.
In Amerika is men, om commerciële redenen, er ooit mee begonnen om Valentijnsdag bekender te maken. Ook in Nederland wordt het steeds populairder. Sinds midden jaren negentig van de vorige eeuw is het een groot commercieel succes geworden. Alle zaken profiteren ervan. Er zijn dan zelfs speciale postzegels. Op deze dag kan je je geliefde dan ook verrassen met een kaartje, chocolade, bloemen, harten of een groter cadeau. Op Valentijnsdag zijn er op de televisie allemaal romantische programma’s te zien. Je ontkomt er dan ook echt niet aan. Zo kan je vaak genieten van een All You Need Is Love special of een romantische komedie.

Mogelijkheden

Veel stelletjes vieren samen Valentijnsdag. Je kunt deze dag op heel veel manieren met je geliefde door te brengen. Zo kan je met elkaar uit eten gaan, maar ook zelf een heerlijk gerecht voor je partner koken. Verder zijn er nog heel veel andere mogelijkheden

Cadeautje

Verras je geliefde met een mooi cadeau. En dan niet alleen een standaard bosje bloemen. Geef hem of haar bijvoorbeeld een hotelvoucher, een dinerbon, sieraad, een sexy lingeriesetje of een geurtje.

Muziek

Jullie hebben vast wel een aantal nummers samen. Het is een zeer persoonlijk cadeau om jullie favoriete liedjes op cd te branden. Hier doe je je partner een groot plezier mee.

Liefdesbrief

Klim in de pen en zet je warme gevoelens die je voor je geliefde hebt op papier. Schrijf hem of haar een ouderwetse liefdesbrief.

Stedentrip

Hebben jullie de afgelopen tijd erg weinig tijd voor elkaar gehad? Verras je partner op Valentijnsdag dan met een stedentrip naar een mooie stad, zoals Parijs de stad van de liefde of Barcelona. Samen kunnen jullie hier winkelen, lekker eten en bezienswaardigheden bezoeken. Door een zo’n korte vakantie kom je weer meer tot elkaar.

Fotoboek

Geef je partner een fotoboek cadeau met foto’s erin van jullie samen. Laat ook een paar bladzijden leeg om deze te vullen met meer foto’s van jullie.

Verklaar de liefde

Neem een paar minuten de tijd om je geliefde de liefde te verklaren. Dit is werkelijk het allermooiste en indrukwekkendste cadeau.

Lees verder

© 2012 - 2019 Marensa, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Valentijnsdag verklaardValentijnsdag verklaardValentijnsdag wordt gevierd op 14 februari. Het is de dag waarop geliefden extra aandacht aan elkaar besteden. In het ja…
Spoedcursus voor ValentijnsdagValentijnsdag, het is bijna weer 14 februari. De dag van de liefde. Maar hoever reikt uw kennis over Valentijnsdag en wa…
Gedichten, kadotjes, bloemen en een boel liefde; Valentijn!Gedichten, kadotjes, bloemen en een boel liefde; Valentijn!Ieder jaar op 14 februari is het weer zover. Stellen verklaren hun liefde aan elkaar, het is Valentijnsdag. Vaak krijgen…
Valentijnsdag, een dag voor degenen die je lief hebt!Valentijnsdag wordt gevierd op 14 februari. Al in 496 werd 14 februari uitgeroepen tot de dag van de Heilige Valentijn,…
Valentijnsdag volgens deskundigenValentijnsdag wordt zeer verschillend ervaren: de een vind het grote, commerciële onzin, overgewaaid uit Amerika. De and…

Reageer op het artikel "Wat vieren we met Valentijn?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Marensa
Gepubliceerd: 23-01-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Special: Feestdagen
Schrijf mee!