De zeven moderne wereldwonderen: Cristo Redentor

De zeven moderne wereldwonderen: Cristo Redentor Wat zijn de mooiste bouwwerken ter wereld? De Grieken hielden zich al bezig met deze vraag. Maar omdat er van de klassieke zeven wereldwonderen nog maar één over is, is er op 7 juli 2007 een nieuwe lijst gekozen met de zeven moderne wereldwonderen. Op deze lijst staat onder andere het Jezusbeeld Cristo Redentor in Brazilië.

Zeven moderne wereldwonderen

De lijst met de zeven moderne wereldwonderen is op 07-07-2007 door ruim honderd miljoen mensen samengesteld. De lijst bevat de volgende bijzondere bouwwerken:
 1. Chichén Itzá
 2. Cristo Redentor
 3. Colosseum
 4. Chinese Muur
 5. Machu Picchu
 6. Rotswoningen in Petra
 7. Taj Mahal

Cristo Redentor

Cristo Redentor is een enorm beeld van Jezus Christus dat op een heuvel boven de Braziliaanse stad Rio de Janeiro uittorent. Het beeld is 38 meter hoog en is van arm tot arm 28 meter lang. Cristo Redentor is gebouwd op ruim zevenhonderd meter hoogte en waakt zo over de stad. De betekenis van de naam van het beeld is in het Nederlands ‘’Christus de Verlosser’’.

Jezus Christus

In 1850 ontstond het idee om een beeld te bouwen ter ere van Jezus Christus. Het zou het symbool worden voor de wereldwijde verspreiding van het Christendom. De priester Pedro Maria Boss hoopte het geld voor de bouw los te krijgen bij koningin Isabel, maar zij wilde er niet aan meewerken. Pas in 1921 lukte het de kerk om het geld alsnog bij elkaar te krijgen, door een grote inzamelingsactie. Tien jaar later zou het beeld bovenaan de heuvel verschijnen.

Brazilië

Cristo Redentor kwam tot stand door de ingenieur Heitor da Silva Costa en de beeldhouwer Paul Landowski. In losse brokstukken werd het beeld in Frankrijk gemaakt en vervolgens naar Brazilië vervoerd. Tenslotte werd het Christusbeeld op de heuvel in elkaar gezet en op 12 oktober 1931 door de burgemeester onthuld.

Het beeld is gemaakt van een speciale steensoort die tegen alle weertypen kan en die lang meegaat. Het is wel een bijzondere steensoort, je kunt het makkelijk bewerken. Omdat het steen zacht is, zou je er met je nagel in kunnen krassen.

Rio de Janeiro

De inwoners van Rio de Janeiro zijn maar wat trots op hun enorme beeld. Dag en nacht is Cristo Redentor dan ook goed te zien, er is altijd voldoende verlichting. Per jaar trekt het enorme beeld ruim 300.000 bezoekers. Vroeger moest je eerst een trap met 222 treden beklimmen voor je aan de top van de berg was, tegenwoordig kun je dit ook met de lift of zelfs met de roltrap doen. Tijdens de restauratie van het beeld zijn deze vernieuwingen doorgevoerd speciaal voor ouderen of mensen die slecht ter been zijn. Natuurlijk is het nog altijd mogelijk om wel de trap te nemen.

Uitzicht

In de omgeving van het beeld is het nationaal park Floresta da Tijuca. Hier is de Jardim Botanico te vinden, één van de mooiste tropische botanische tuinen ter wereld. Er groeien inmiddels ongeveer zevenduizend verschillende plantensoorten. Er is een speciale trein gemaakt die je naar boven brengt. Onderweg zul je zeker van de omgeving kunnen genieten. Bovendien is er ook een aantal souvenirwinkeltjes en restaurants te vinden, waardoor je je best kunt vermaken. Het is ook mogelijk om met een eigen auto of een taxi de top op te gaan. Natuurlijk is het uitzicht van bovenaf adembenemend. Je zult je gemakkelijk een dag kunnen vermaken met het bezoeken van dit bijzondere wereldwonder.
© 2012 - 2024 Mk92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alle zeven wereldwonderen op een rijAl eeuwenlang worden er lijsten samengesteld om de meest spectaculaire bouwwerken en natuurlijke wereldwonderen vast te…
De zeven moderne wereldwonderen: Chinese MuurWat zijn de mooiste bouwwerken ter wereld? De Grieken hielden zich al bezig met deze vraag. Maar omdat er van de klassie…
De zeven moderne wereldwonderen: Het ColosseumDe zeven moderne wereldwonderen: Het ColosseumWat zijn de mooiste bouwwerken ter wereld? De Grieken hielden zich al bezig met deze vraag. Maar omdat er van de klassie…
De zeven moderne wereldwonderen: Taj MahalDe zeven moderne wereldwonderen: Taj MahalWat zijn de mooiste bouwwerken ter wereld? De Grieken hielden zich al bezig met deze vraag. Maar omdat er van de klassie…

De zeven moderne wereldwonderen: Chichén ItzáDe zeven moderne wereldwonderen: Chichén ItzáOmdat er van de klassieke zeven wereldwonderen nog maar één over is, is er op 7 juli 2007 een nieuwe lijst gekozen met d…
Caligula, de meest beruchte Romeinse keizerGaius Julius Caesar Germanicus, beter bekend als Caligula is de meest beruchte keizer van het oude Romeinse rijk. Hij re…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Sean Vivek Crasto, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • www.dewereldwonderen.nl
 • www.zevenwereldwonderen.nl
 • www.surprisetickets.nl
Mk92 (81 artikelen)
Laatste update: 15-11-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.