De zeven moderne wereldwonderen: Taj Mahal

De zeven moderne wereldwonderen: Taj Mahal Wat zijn de mooiste bouwwerken ter wereld? De Grieken hielden zich al bezig met deze vraag. Maar omdat er van de klassieke zeven wereldwonderen nog maar één over was, is er op 7 juli 2007 een nieuwe lijst gekozen met de zeven moderne wereldwonderen. Op deze lijst staat onder andere de Taj Mahal in India. Dit enorme gebouw is in de 17e eeuw gebouwd als grafmonument.

Zeven moderne wereldwonderen

De lijst met de zeven moderne wereldwonderen is op 07-07-2007 door ruim honderd miljoen mensen samengesteld. De lijst bevat de volgende bijzondere bouwwerken:
  1. Chichén Itzá
  2. Cristo Redentor
  3. Colosseum
  4. Chinese Muur
  5. Machu Picchu
  6. Rotswoningen in Petra
  7. Taj Mahal

Grafmonument

In de 17e eeuw beleefde het Mogolrijk in India zijn bloeiperiode. De grootmogol, leider van het Mogolrijk, was op dat moment Shah Jahan. In 1631 overleed zijn grote liefde en hoofdechtgenote Mumtaz Mahal tijdens haar bevalling van hun veertiende kind. Hij beloofde haar op haar sterfbed dat hij een gebouw voor haar zou maken dat net zo mooi was als zij. Shah Jahan kwam zijn belofte aan zijn overleden vrouw na. Ter nagedachtenis aan haar liet hij een enorm paleis bouwen als grafmonument: de Taj Mahal (dit betekent Paleis van de Kroon). De bouw van het paleis zou ruim zeventien jaar duren.

Taj Mahal

De Taj Mahal werd gebouwd in Agra, een plaats in het noorden van India. Het paleis is gebouwd aan de hand van de Perzische architectuur. Het werd een enorm gebouw, bijna zestig meter hoog en ook ongeveer zo breed. De Taj Mahal is geheel symmetrisch en gemaakt van marmer en zandsteen. Elk stukje muur is prachtig versierd met bloemen en steentjes. Bovendien bevindt zich een moskee in het paleis, die richting Mekka geplaatst is. De Taj Mahal wordt omgeven door prachtige grote tuinen. Voor dit enorme project waren dan ook ruim twintigduizend werknemers nodig, die van over de hele wereld kwamen. Natuurlijk kostte de bouw enorm veel geld, omgerekend ruim honderd miljoen dollar.

Bron: Crazy foolish4u, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Crazy foolish4u, Flickr (CC BY-2.0)

Witte en zwarte Taj Mahal

Nadat de witte Taj Mahal af was, werd besloten om ook een zwarte Taj Mahal te bouwen tegenover het oorspronkelijke gebouw. De zwarte Taj Mahal zou een exacte kopie worden van de witte versie en zou dienen als het graf van Shah Jahan zelf. Plotseling werd hij echter van zijn functie als keizer afgezet door zijn eigen zoon en opgesloten in een cel met slechts één raam. In 1666 overleed Shah Jahan eenzaam in zijn cel. De bouw van de zwarte Taj Mahal werd gestopt en de keizer werd begraven naast zijn vrouw in het witte paleis. Het is onduidelijk of het verhaal van de zwarte Taj Mahal waarheid is. Volgens veel deskundigen is het een mythe.

De overblijfselen

Nu, bijna vierhonderd jaar na de start van de bouw, is er nog veel overgebleven van de Taj Mahal. De kostbare bezittingen zijn allemaal meegenomen door rovers, toch blijft het een indrukwekkend gebouwd. Bijna was de Taj Mahal gesloopt door de Britten om het marmer te verkopen. Bij gebrek aan vraag naar marmer werden de plannen gestaakt. Dit zorgde voor de redding van het mooiste gebouw dat ooit in de naam der liefde werd gebouwd.

Bezoeken

Tegenwoordig is de Taj Mahal een echte toeristische trekpleister. Per jaar bezoeken ruim twee miljoen bezoekers dit paleis. Agra ligt ongeveer tweehonderd kilometer van de Indiase hoofdstad Delhi en is goed met de auto of de trein te bereiken. Je kunt de Taj Mahal het beste tussen september en maart bezoeken. Bij zonsopkomst is het paleis het mooist, dankzij de prachtige kleuren van de opkomende zon.
© 2012 - 2024 Mk92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De zeven moderne wereldwonderen: Rotswoningen in PetraDe zeven moderne wereldwonderen: Rotswoningen in PetraOmdat er van de klassieke zeven wereldwonderen nog maar één over is, is er op 7 juli 2007 een nieuwe lijst gekozen met d…
New7wonder 7, Taj Mahal in IndiaNew7wonder 7, Taj Mahal in IndiaDe keizer Shahjahan laat uit liefde voor zijn overleden vrouw het mooiste monument bouwen. Dat hij er jaren later zelf o…
Taj Mahal in India: Eén van de nieuwe zeven wereldwonderenTaj Mahal in India: Eén van de nieuwe zeven wereldwonderenWie aan India denkt, denkt aan de Taj Mahal. De Taj Mahal (letterlijk het paleis van de kroon) is een wit marmeren mauso…
Alle zeven wereldwonderen op een rijAl eeuwenlang worden er lijsten samengesteld om de meest spectaculaire bouwwerken en natuurlijke wereldwonderen vast te…

De zeven moderne wereldwonderen: Machu PicchuDe zeven moderne wereldwonderen: Machu PicchuOmdat er van de klassieke zeven wereldwonderen nog maar één over is, is er op 7 juli 2007 een nieuwe lijst gekozen met d…
Retorica: de kunst van welsprekendheid en overtuigingRetorica: de kunst van welsprekendheid en overtuigingJe bent op weg met je vrouw naar een restaurant. Plotseling staat een man met een enorme bos rozen voor je neus. "Kijk m…
Bronnen en referenties
Mk92 (81 artikelen)
Laatste update: 15-11-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.