De zeven moderne wereldwonderen: Het Colosseum

De zeven moderne wereldwonderen: Het Colosseum Wat zijn de mooiste bouwwerken ter wereld? De Grieken hielden zich al bezig met deze vraag. Maar omdat er van de klassieke zeven wereldwonderen nog maar één over is, is er op 7 juli 2007 een nieuwe lijst gekozen met de zeven moderne wereldwonderen. Op deze lijst staat onder andere het Colosseum in Rome, een oud theater uit de tijd van de Romeinen.

Zeven moderne wereldwonderen

De lijst met de zeven moderne wereldwonderen is op 07-07-2007 door ruim honderd miljoen mensen samengesteld. De lijst bevat de volgende bijzondere bouwwerken:
  1. Chichén Itzá
  2. Cristo Redentor
  3. Colosseum
  4. Chinese Muur
  5. Machu Picchu
  6. Rotswoningen in Petra
  7. Taj Mahal

Het Colosseum

Het Colosseum is een enorm theater in de oude stad Rome dat nog stamt uit de tijd van de Romeinen. In het amfitheater zijn bloedige gevechten gehouden tussen gladiatoren en dieren, maar ook hebben hier andere (sportieve) activiteiten plaatsgevonden.

Amfitheater

Ruim tweeduizend jaar geleden werd het Colosseum gebouwd op een plek waar zich eerst een groot meer bevond. Het enorme amfitheater werd wel 57 meter hoog. De omtrek van het Colosseum was ruim een halve kilometer. Inmiddels is het gebouw niet meer zo groot, bepaalde delen zijn afgebrokkeld. Toch blijft het een immens gebouw.

De bouw

Rond 70 na Christus begon de keizer Vespasianus met het bouwen van het Colosseum. Zijn zoon Titus voltooide de bouw. Vespasianus zag de bouw van het Colosseum als een slimme politieke zet. Om het volk tevreden te houden was een theater heel handig. Dit zorgde voor vermaak van het volk, waardoor ze tevreden waren met hun keizer.

De bouw van het Colosseum duurde acht jaar. In deze jaren zijn enorme hoeveelheden natuursteen gebruikt. Dit zorgde voor veel problemen met de aanvoer van al het steen. De soort natuursteen die werd gebruikt, is moeilijk te bewerken. Daarom zijn er nauwelijks versieringen aangebracht.

Het Colosseum

Het eindresultaat was veel spectaculairder dan een normaal amfitheater. Het Colosseum bestond uit vier rijen met tachtig enorme bogen per rij. Er konden ruim 50.000 toeschouwers in het theater, die ook nog eens allemaal konden zitten. Via een speciaal systeem met nummertjes op de toegangskaarten, kon iedereen zijn zitplaats snel vinden.

Gladiatoren

De opening van het Colosseum werd groots gevierd met spelen die wel honderd dagen duurde. De inrichting van het theater was spectaculair. Onder de grond was een heel gangenstelsel gebouwd met kooien, valkuilen en liften, waardoor er wel 64 wilde dieren tegelijk losgelaten konden worden in het midden. Wie kent de bloedige verhalen niet over gladiatoren die verplicht waren te vechten met deze dieren tot de dood er een einde aan maakte? Bovendien kon zelfs het decor veranderd worden, zodat mensen steeds weer naar een andere achtergrond keken terwijl de ene na de andere dode viel.

Na vele jaren werden deze spelen afgeschaft door keizer Honorius. Er werd toen alleen nog maar gejaagd op dieren, zonder dat er sprake was van een gevecht. In de jaren die volgden raakte het Colosseum flink beschadigd door onder andere blikseminslag.

Rome

Tegenwoordig is het Colosseum één van de meest populaire gebouwen in de Italiaanse stad Rome. We waarderen het Colosseum om zijn uiterlijke schoonheid. Het is een prachtig gebouw met een bijzondere constructie. De Italianen steken dan ook veel geld en moeite in het onderhouden en restaureren van dit gebouw.

Er komen ieder jaar veel toeristen op het Colosseum af. Dagelijks is het geopend van negen uur ís ochtends tot half vier ís middags. De stad Rome heeft nog meer te bieden voor toeristen, maar het Colosseum is toch wel het hoogtepunt.
© 2012 - 2024 Mk92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Colosseum: amfitheater uit de oudheidHet Colosseum: amfitheater uit de oudheidVerspreid over de hele wereld zijn er een aantal opmerkelijke gebouwen. Denk maar eens aan de piramides van Egypte en de…
Alle zeven wereldwonderen op een rijAl eeuwenlang worden er lijsten samengesteld om de meest spectaculaire bouwwerken en natuurlijke wereldwonderen vast te…
De zeven moderne wereldwonderen: Rotswoningen in PetraDe zeven moderne wereldwonderen: Rotswoningen in PetraOmdat er van de klassieke zeven wereldwonderen nog maar één over is, is er op 7 juli 2007 een nieuwe lijst gekozen met d…
Duik onder in de cultuur en geschiedenis van ArlesDuik onder in de cultuur en geschiedenis van ArlesArles gelegen aan de oever van de Rhône, vormt het hart van de Provence en behoort tot de oudste stadjes van Frankrijk.…

Caligula, de meest beruchte Romeinse keizerGaius Julius Caesar Germanicus, beter bekend als Caligula is de meest beruchte keizer van het oude Romeinse rijk. Hij re…
De zeven moderne wereldwonderen: Machu PicchuDe zeven moderne wereldwonderen: Machu PicchuOmdat er van de klassieke zeven wereldwonderen nog maar één over is, is er op 7 juli 2007 een nieuwe lijst gekozen met d…
Bronnen en referenties
  • www.zevenwereldwonderen.nl
  • www.dewereldwonderen.nl
Mk92 (81 artikelen)
Laatste update: 15-11-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.