De zeven moderne wereldwonderen: Het Colosseum
Wat zijn de mooiste bouwwerken ter wereld? De Grieken hielden zich al bezig met deze vraag. Maar omdat er van de klassieke zeven wereldwonderen nog maar één over is, is er op 7 juli 2007 een nieuwe lijst gekozen met de zeven moderne wereldwonderen. Op deze lijst staat onder andere het Colosseum in Rome, een oud theater uit de tijd van de Romeinen.
Zeven moderne wereldwonderen
De lijst met de zeven moderne wereldwonderen is op 07-07-2007 door ruim honderd miljoen mensen samengesteld. De lijst bevat de volgende bijzondere bouwwerken:
- Chichén Itzá
- Cristo Redentor
- Colosseum
- Chinese Muur
- Machu Picchu
- Rotswoningen in Petra
- Taj Mahal
Het Colosseum
Het Colosseum is een enorm theater in de oude stad Rome dat nog stamt uit de tijd van de Romeinen. In het amfitheater zijn bloedige gevechten gehouden tussen gladiatoren en dieren, maar ook hebben hier andere (sportieve) activiteiten plaatsgevonden.
Amfitheater
Ruim tweeduizend jaar geleden werd het Colosseum gebouwd op een plek waar zich eerst een groot meer bevond. Het enorme amfitheater werd wel 57 meter hoog. De omtrek van het Colosseum was ruim een halve kilometer. Inmiddels is het gebouw niet meer zo groot, bepaalde delen zijn afgebrokkeld. Toch blijft het een immens gebouw.
De bouw
Rond 70 na Christus begon de keizer Vespasianus met het bouwen van het Colosseum. Zijn zoon Titus voltooide de bouw. Vespasianus zag de bouw van het Colosseum als een slimme politieke zet. Om het volk tevreden te houden was een theater heel handig. Dit zorgde voor vermaak van het volk, waardoor ze tevreden waren met hun keizer.
De bouw van het Colosseum duurde acht jaar. In deze jaren zijn enorme hoeveelheden natuursteen gebruikt. Dit zorgde voor veel problemen met de aanvoer van al het steen. De soort natuursteen die werd gebruikt, is moeilijk te bewerken. Daarom zijn er nauwelijks versieringen aangebracht.
Het Colosseum
Het eindresultaat was veel spectaculairder dan een normaal amfitheater. Het Colosseum bestond uit vier rijen met tachtig enorme bogen per rij. Er konden ruim 50.000 toeschouwers in het theater, die ook nog eens allemaal konden zitten. Via een speciaal systeem met nummertjes op de toegangskaarten, kon iedereen zijn zitplaats snel vinden.
Gladiatoren
De opening van het Colosseum werd groots gevierd met spelen die wel honderd dagen duurde. De inrichting van het theater was spectaculair. Onder de grond was een heel gangenstelsel gebouwd met kooien, valkuilen en liften, waardoor er wel 64 wilde dieren tegelijk losgelaten konden worden in het midden. Wie kent de bloedige verhalen niet over gladiatoren die verplicht waren te vechten met deze dieren tot de dood er een einde aan maakte? Bovendien kon zelfs het decor veranderd worden, zodat mensen steeds weer naar een andere achtergrond keken terwijl de ene na de andere dode viel.
Na vele jaren werden deze spelen afgeschaft door keizer Honorius. Er werd toen alleen nog maar gejaagd op dieren, zonder dat er sprake was van een gevecht. In de jaren die volgden raakte het Colosseum flink beschadigd door onder andere blikseminslag.
Rome
Tegenwoordig is het Colosseum één van de meest populaire gebouwen in de Italiaanse stad Rome. We waarderen het Colosseum om zijn uiterlijke schoonheid. Het is een prachtig gebouw met een bijzondere constructie. De Italianen steken dan ook veel geld en moeite in het onderhouden en restaureren van dit gebouw.
Er komen ieder jaar veel toeristen op het Colosseum af. Dagelijks is het geopend van negen uur ’s ochtends tot half vier ’s middags. De stad Rome heeft nog meer te bieden voor toeristen, maar het Colosseum is toch wel het hoogtepunt.