De zeven moderne wereldwonderen: Machu Picchu

De zeven moderne wereldwonderen: Machu Picchu Omdat er van de klassieke zeven wereldwonderen nog maar één over is, is er op 7 juli 2007 een nieuwe lijst gekozen met de zeven moderne wereldwonderen. Op deze lijst staat onder andere de oude Incastad Machu Picchu. De bijzondere bouwwerken in Peru zijn door de bijzondere ligging lang voor de mensen verborgen gebleven. De Inca Trail is een bijzondere wandeltocht naar Machu Picchu waarbij het mogelijk is om de oude tempel en andere gebouwen te bezichtigen.

Zeven moderne wereldwonderen

De lijst met de zeven moderne wereldwonderen is op 07-07-2007 door ruim honderd miljoen mensen samengesteld. De lijst bevat de volgende bijzondere bouwwerken:
 1. Chichén Itzá
 2. Cristo Redentor
 3. Colosseum
 4. Chinese Muur
 5. Machu Picchu
 6. Rotswoningen in Petra
 7. Taj Mahal

Inca’s

De Inca’s waren een bijzonder volk. Ze hadden hun rijk opgedeeld in provincies en maakten wegen om van de ene naar de andere stad te kunnen komen. Bovendien betaalden ze belasting. De Inca’s bezaten veel goud en zilver, maar ze leidden een simpel leventje. Hun steden bevonden zich in de bergen op moeilijk bereikbare plaatsen. Voor de Inca’s was hun koning heilig, ze geloofden dat hij de zoon was van de zon en de maan. Ze deden dan ook alles voor hem.

De Spanjaarden hoorden van het goud en zilver van de Inca’s en besloten de steden te plunderen. De Inca steden werden verwoest en de inwoners vermoord. Om deze reden is er weinig van deze oude beschaving terug te vinden.

Hiram Bingham

Op 24 juli 1911deed de Amerikaan Hiram Bingham een belangrijke ontdekking. Op 2300 meter hoogte kwam hij tussen de bergen een verscholen Incastad tegen. De trappen en terrassen waren met groen overwoekerd, maar de stad was niet door de Spanjaarden verwoest. Wat de reden hiervoor was, werd al snel duidelijk. De oude stad bevond zich op een plek in de bergen die vanaf het dal niet zichtbaar was. Bovendien was de ingang ook lange tijd goed verborgen geweest. Alles leek erop dat deze stad speciaal gebouwd was om aan de Spaanse veroveraars te ontsnappen.

Machu Picchu

Hiram Bingham noemde deze bijzondere verscholen stad Machu Picchu, dat ‘Oude Top’ betekent. In de loop der jaren werd er veel onderzoek gedaan naar de oude Incastad. Hieruit bleek dat Machu Picchu rond 1440 gebouwd moest zijn in opdracht van de vorst Pachacuti. De stad was een buitenverblijf voor deze koning, maar het was ook gewijd aan het geloof. Niet voor niets noemen veel mensen het nu nog steeds een spirituele plek.

Tempel

In Machu Picchu bleek zich een tempel te bevinden die helemaal uit enorme granietblokken was gebouwd. Deze blokken waren met heel veel precisie bewerkt en op de millimeter precies uitgehouwen. Bovendien werd dit alles met de hand gedaan, de Inca´s beschikten immers nog niet over goede apparatuur om dit mee te doen.

Incastad

Naast de tempel en het buitenverblijf van de koning, is er ook een aantal gewone huizen te vinden in Machu Picchu. Er hebben waarschijnlijk ongeveer 750 mensen gewoond. Rond 1530 werd de stad verlaten door de Inca’s, hierna zijn de gebouwen door het oerwoud overwoekerd. Hierdoor heeft het lang geduurd voor de stad weer ontdekt werd.

Inca Trail

Vroeger duurde het een aantal dagen voor je Machu Picchu via steile bergweggetjes kon bereiken. Tegenwoordig hoeft dit gelukkig niet meer. Met de trein of de bus ben je er zo. Het is echter nog wel mogelijk om deze spectaculaire wandeling via de Inca trail te doen. Deze route voert je in vier of vijf dagen over hoge bergpassen, langs ruïnes en kleurrijke dorpjes tot je de eindbestemming Machu Picchu bereikt. Een heftige tocht, maar ook een zeer bijzondere ervaring. Voor deze wandeling moet je wel flink wat geld neerleggen, het kost bijna vijfhonderd euro per persoon. Niet zo gek overigens, want je kunt niet zomaar zonder begeleiding de bergen in. Een gids neemt je mee op zoek naar de overgebleven schatten van de Inca´s. Het geld is het zeker waard, maar dat vinden meer mensen. Op tijd reserveren is zeker noodzakelijk, liefst zo´n zes maanden voor vertrek.
© 2012 - 2024 Mk92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
New7wonder 4, Machu Picchu in PeruNew7wonder 4, Machu Picchu in PeruRond 1530 werden de Inca´s verslagen door de Spanjaarden en omdat de Incastad Machu Picchu zo verborgen lag, hebben zij…
Machu Picchu: Eén van de zeven nieuwe wereldwonderenMachu Picchu: Eén van de zeven nieuwe wereldwonderenVerstopt in het bergachtig landschap nabij Cuzco in Peru staat Machu Picchu wat letterlijk vertaald vanuit het Quechua ‘…
De Inca's: architectuurDe Inca's: architectuurWie Inca's zegt, denkt automatisch aan Machu Picchu, de befaamde verloren Inca-stad in de Andes die intussen tot 1 van d…
Alle zeven wereldwonderen op een rijAl eeuwenlang worden er lijsten samengesteld om de meest spectaculaire bouwwerken en natuurlijke wereldwonderen vast te…

De zeven moderne wereldwonderen: Het ColosseumDe zeven moderne wereldwonderen: Het ColosseumWat zijn de mooiste bouwwerken ter wereld? De Grieken hielden zich al bezig met deze vraag. Maar omdat er van de klassie…
De zeven moderne wereldwonderen: Rotswoningen in PetraDe zeven moderne wereldwonderen: Rotswoningen in PetraOmdat er van de klassieke zeven wereldwonderen nog maar één over is, is er op 7 juli 2007 een nieuwe lijst gekozen met d…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jorgecandia, Pixabay
 • www.zevenwereldwonderen.nl
 • www.dewereldwonderen.nl
 • www.surprisetickets.nl
Mk92 (81 artikelen)
Laatste update: 28-10-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.