De zeven klassieke wereldwonderen: Kolossus van Rhodos
In de tijd van de oude Grieken was er een aantal bouwwerken op de wereld waar mensen respect voor hadden. Het waren bouwwerken met een enorme grootte, bijzondere stijl of betekenis. De Griekse schrijver Antipater van Sidon stelde een lijst op met zeven wereldwonderen. Op deze lijst stond onder andere de Kolossus van Rhodos.
Zeven klassieke wereldwonderen
Alle wereldwonderen op deze lijst bevonden zich in het rijk van Alexander de Grote. Op twee na zijn alle wereldwonderen gebouwd door de Grieken. De lijst bestond uit de volgende bouwwerken:
- Piramide van Cheops
- Kolossus van Rhodos
- Hangende tuinen van Babylon
- Mausoleum van Halicarnassus
- Pharos van Alexandrië
- Beeld van Zeus in Olympia
- Tempel van Artemis in Efeze
Kolossus van Rhodos
De Kolossus van Rhodos is een beeld van 32 meter hoog dat boven de haven van Rhodos uittorende. Het is een beeld van de beschermgod Apollo als dank voor de overwinning van de belegering van de Turken. Apollo, de zonnegod, werd gezien als beschermer van het eiland. Bovendien stond het beeld symbool voor de eenheid op het eiland.
De bouw
Het beeld werd gebouwd na de belegering in het jaar 305-304 voor Christus. Het duurde twaalf jaar voor het beeld af was en zijn plek voor de haven van Rhodos in kon nemen. Charles van Lindos maakte het beeld van brons. Omdat het zo’n groot beeld zou worden, is hij in meerdere delen gebouwd. Van binnen was de Kolossus hol en verstevigd met een ijzeren raamwerk en stenen.
Voor het bouwen was zoveel brons nodig dat het hele eiland zonder zat. Gelukkig kon het tekort snel weer worden aangevoerd met behulp van schepen, tenslotte was de haven van Rhodos een belangrijk handelscentrum.
De haven
Het grote beeld werd geplaatst bij de haven van Rhodos. Volgens de verhalen zou het beeld wijdbeens boven de haven staan en de schepen onder zich door laten varen. Dit is echter moeilijk te geloven gezien de hoogte van het beeld en de breedte van de havenmonding.
Aardbeving op Rhodos
Rond 227 voor Christus werd de Kolossus van Rhodos vernield door een aardbeving. Het beeld viel in stukken uiteen. Een Egyptenaar bood aan om het beeld op zijn kosten te laten repareren, maar dit werd niet goedgekeurd door het orakel. De brokstukken van het enorme beeld bleven op de bodem van de zee liggen. Bijna duizend jaar later haalden de Arabieren de brokstukken weg toen zij de macht over het eiland hadden. Volgens de verhalen waren er negenhonderd kamelen nodig om alle brokstukken te vervoeren. Ze verkochten de overgebleven stukken brons en er is nooit meer iets teruggevonden van het beeld. In 1986 werd met behulp van de Nederlandse Anna Dankbaar een brokstuk naar boven gehaald dat mogelijk de vuist van het beeld zou zijn. Het bleek echter om een gewoon stuk steen te gaan.
Mythe?
De vraag is natuurlijk of het beeld wel echt bestaan heeft, omdat er nauwelijks bewijs voor is. Waarschijnlijk was er wel een beeld, maar heeft dit beeld niet wijdbeens boven de haven gestaan zoals altijd gezegd wordt. Bovendien is het niet heel waarschijnlijk dat de Grieken toen al in staat waren om zo’n groot beeld van brons te bouwen. Het is waarschijnlijker dat het beeld wel bestaan heeft, maar niet zo groot was. De Kolossus van Rhodos zou dan niet boven de haven maar in de buurt van de haven hebben gestaan. Er zijn echter nergens bewijzen voor, tenslotte is er nooit een brokstuk van het beeld teruggevonden.