Wereldwonder 6: De Kolos van Rhodos

Het beeld is gemaakt als een dankoffer voor de zonnegod Helios. Helios was de beschermheer van het eiland Rhodos. In 305 v. Chr. was de stad bevrijd van een belegering door de heerster van Syrië, Demetrius Poliocetes. Het materiaal dat Demetrius achter liet op het eiland werd gebruikt om het beeld, dat Helios moet voorstellen, te maken.

Algemeen

Van de zeven wereldwonderen is over de Kolos van Rhodos wel het minste bekend. Dankzij de schrijver Philo van Byzantium weten we gelukkig iets over de bouw van dit beeld. Het is gegoten uit brons.

Verder zijn er geen verslagen van ooggetuigen bekend die verhalen hoe het beeld eruitzag en waar hij stond. Er is zelf geen kopie van gemaakt, wat uitzonderlijk is want van bijna ieder klassiek beeld is wel een kopie te vinden. Het was overigens wel een wijdverbreide gewoonte om een beeld te plaatsen bij de ingang van een haven. Dit om indruk te maken op reizigers.

De legende over de Kolos van Rhodos verhaalt dat dit beeld wijdbeens boven de haven stond. Schepen voeren onder de benen door, maar gezien de breedte van de haven en de hoogte van het beeld is dit zo goed als onmogelijk. Het beeld was beter te vergelijken met het Vrijheidsbeeld in New York. Opgravingen hebben aangetoond dat het beeld waarschijnlijk iets ten oosten van de huidige Mandraki haven moet hebben gestaan.

Het beeld is gemaakt als een dankoffer voor de zonnegod Helios, welke de beschermheer van het eiland Rhodos was. In 305 v. Chr. was de stad bevrijd van een belegering door de heerster van Syrië, Demtrius Poliocetes. Toen hij het eiland verliet, liet hij zijn materieel achter. Dit werd door de inwoners van Rhodos verkocht, waardoor zij hun beeld konden betalen.

De Kolos van Rhodos

Het was een beeld van de zonnegod Helios, gegoten brons en 32 meter hoog. Later werd het beeld Apollo genoemd.
Doordat het beeld zo groot was, bleek het niet mogelijk om de ledematen en torso afzonderlijk te gieten. De bouwer Chares begon in 294 v. Chr. Hij goot het beeld, ter plekke, in delen om het daarna aan elkaar te bevestigen.

Het voetstuk is van wit marmer. Hierop werden door middel van mallen eerst de voeten gegoten, vervolgens werden er nieuwe mallen op geplaatst, om zodoende de onderbenen te gieten. Op deze manier is het hele beeld gemaakt, wat inhoud dat het dus een hol beeld moest zijn. Het werd vanbinnen versterkt met een ijzeren raamwerk met horizontale dwarsbalken en gewichten van steen. De bouw van het beeldwerk nam maar liefst 12 jaar in beslag.

Rond 226 v. Chr. werd Rhodos door een sterke aardbeving getroffen. Het beeld knapte af bij zijn zwakste punt, de knie van het beeld. Ptolomeus III Eurgetes van Egypte bood aan om de herstelkosten voor zijn rekening te nemen. Door, een in die tijd belangrijke gebeurtenis, het consulteren van een orakel werd het herstel verboden en Ptolemeus kreeg een afwijzing.

De brokstukken van dit beeld hebben ongeveer 900 jaar de haven geblokkeerd. Toen de Arabieren in 653 n. Chr. het eiland in handen kregen hebben zij de brokstukken in kleine stukjes gehakt en als schroot verkocht.

Lees verder

© 2006 - 2020 Storm, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Kolossus van Rhodos: Eén van de zeven wereldwonderenDe Kolossus van Rhodos: Eén van de zeven wereldwonderenDe Kolos van Rodos (beter bekend als Kolossus van Rhodos) is een standbeeld in Rhodos op het gelijknamige eiland, waarva…
Rhodos, het mooiste eiland van GriekenlandRhodos, het mooiste eiland van GriekenlandVolgens een eeuwenoude mythe was het zo dat de zonnegod Helios met Rhodos trouwde en haar zegende met vegetatie, licht e…
Vakantie naar RhodosVakantie naar RhodosRhodos, ook wel geschreven als Rodos, is het derde grootste eiland van Griekenland. Het eiland is een populaire vakantie…
De zeven klassieke wereldwonderen: Kolossus van RhodosIn de tijd van de oude Grieken was er een aantal bouwwerken op de wereld waar mensen respect voor hadden. Het waren bouw…

Wereldwonder 7: De vuurtoren van AlexandriëDe vuurtoren is gebouwd op een eilandje dicht bij de ingang van de haven van Alexandrë. Op de plek waar het middeleeuwse…
Hoofddorp en Dik TromHet dorp waar Dik Trom woonde, aan de Hoofdvaart, lag in het midden van een grote polder. Veel kinderen moesten ver lope…

Reageer op het artikel "Wereldwonder 6: De Kolos van Rhodos"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Storm
Laatste update: 22-06-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Special: Zeven Wereldwonderen
Schrijf mee!