De zeven klassieke wereldwonderen: Het Mausoleum

De zeven klassieke wereldwonderen: Het Mausoleum In de tijd van de oude Grieken was er een aantal bouwwerken op de wereld waar mensen respect voor hadden. Het waren bouwwerken met een enorme grootte, bijzondere stijl of betekenis. De Griekse schrijver Antipater van Sidon stelde een lijst op met zeven wereldwonderen. Op deze lijst stond onder andere het Mausoleum van Halicarnassus.

Zeven klassieke wereldwonderen

Alle wereldwonderen op deze lijst bevonden zich in het rijk van Alexander de Grote. Op twee na zijn alle wereldwonderen gebouwd door de Grieken. De lijst bestond uit de volgende bouwwerken:
  1. Piramide van Cheops
  2. Kolossus van Rhodos
  3. Hangende tuinen van Babylon
  4. Mausoleum van Halicarnassus
  5. Pharos van Alexandrië
  6. Beeld van Zeus in Olympia
  7. Tempel van Artemis in Efeze

Mausoleum

Een mausoleum is een monument voor een overleden persoon met daarin het lichaam of de as van deze persoon. Ze werden gebouwd voor machtige heersers. Het Mausoleum van Halicarnassus is een enorm grafmonument voor de heerser Mausolus. Het woord Mausoleum is hier vanaf geleid.

Mausoleum van Halicarnassus

Het grafmonument van de heerser van Caria werd gebouwd aan de zuidwestkust van Turkije. Door de enorme omvang va het gebouw kwam het mausoleum van Halicarnassus op de lijst met de zeven wereldwonderen te staan.

Het Mausoleum was een enorm gebouw van bijna 45 meter hoog. Het was gebouwd in de vorm van een vierkant en het nam een ruimte in van ruim twaalfhonderd vierkante meter. Zon enorm graf was uniek in die tijd. Rond het graf stonden Ionische zuilen en daarboven bevond zich een piramide. De muren werden gemaakt van wit marmer, maar ook van blauw kalksteen en groen vulkanische steen. Het geheel bevond zich op een prachtig terrein omgeven met muren. Om het graf heen werden prachtige beelden op sokkels geplaatst die gemaakt werden van blauw kalksteen.

De bouw

Het bouwen van zon enorm monument kostte veel tijd. De stenen die gebruikt werden, moesten vaak van ver komen. Zo werd er marmer uit het Griekse eiland Kos gebruikt. De 36 zuilen staan allemaal precies op drie meter afstand van elkaar. Daar is heel nauwkeurig voor gemeten. Het is niet helemaal duidelijk hoe de zuilen op hun plek zijn gezet. De bovenste delen waren ontzettend zwaar en moesten hoog getild worden. waarschijnlijk is er gebruik gemaakt van een soort kranen. Het plaatsen van de beelden moet nog lastiger zijn geweest. Veel beelden bevatten breekbare delen. Hieruit wordt wel duidelijk dat het bouwen van het grafmonument niet zo maar gebeurde, er was een duidelijk plan gemaakt van te voren.

Vijf Griekse beeldhouwers waren verantwoordelijk voor de versiering van het gebouw. De zijkanten werden versierd met de slag tussen de Lapithen en de Centaurs en de strijd tussen de Grieken en de Amazones. Een enorme strijdwagen torende boven de piramide uit.

Voor de Carische heerser was het belangrijk dat de Grieken en niet-Grieken met elkaar verenigd zouden worden. Vandaar het graf waar Griekse bouwkunsten met Lycische en Egyptische bouwkundige elementen zijn gecombineerd. In het jaar 353 voor Christus werd de bouw van het enorme graf voltooid. Hier zorgde de echtgenoot en zus van Mausolus voor.

De verdwijning van het grafmonument

Waarschijnlijk is het Mausoleum ingestort na een aardbeving, maar dit is niet precies duidelijk. In de vijftiende eeuw werd het marmer verwijderd om forten in Bodrum te versterken. Later werden ook de kostbaarheden uit het graf meegenomen. Nu is er nauwelijks wat over van het eens zo indrukwekkende Mausoleum van Halicarnassus.
© 2012 - 2024 Mk92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alle zeven wereldwonderen op een rijAl eeuwenlang worden er lijsten samengesteld om de meest spectaculaire bouwwerken en natuurlijke wereldwonderen vast te…
De zeven klassieke wereldwonderen: Piramide van CheopsIn de tijd van de oude Grieken was er een aantal bouwwerken op de wereld waar mensen respect voor hadden. Het waren bouw…
De zeven wereldwonderen uit de klassieke oudheidDe zeven wereldwonderen uit de klassieke oudheidDe zeven wereldwonderen uit de klassieke oudheid zijn zeven bouwwerken die in een bepaalde periode als toonaangevend wer…
De zeven klassieke wereldwonderen: Tuinen van BabylonIn de tijd van de oude Grieken was er een aantal bouwwerken op de wereld waar mensen respect voor hadden. Het waren bouw…

Oorzaken van de Franse Revolutie 1789Wat is de oorzaak van de Franse Revolutie? Waarom is het volk eigenlijk in opstand gekomen en wat pikte ze niet meer?
De zeven klassieke wereldwonderen: Kolossus van RhodosIn de tijd van de oude Grieken was er een aantal bouwwerken op de wereld waar mensen respect voor hadden. Het waren bouw…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: En:Slof, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • www.dewereldwonderen.nl
  • www.antiekewereldwonderen.nl
Mk92 (81 artikelen)
Laatste update: 28-10-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.