Zuiderzeemuseum in Enkhuizen – Schatkamer van de Zuiderzee

Zuiderzeemuseum in Enkhuizen – Schatkamer van de Zuiderzee Nederland barst van de musea, de ene nog interessanter en mooier dan de andere. Het Zuiderzeemuseum in Enhuizen is daar een van. Het is een museum onderdak met daarbij een openluchtmuseum en een werkgever en attractie van belang voor de Noord-Hollandse stad met maritieme achtergrond. Het museum laat het leven rond de Zuiderzee in de 19e en eerste helft van de 20e eeuw zien - toen lag er nog geen Afsluitdijk - en wordt beschouwd als de schatkamer van de Zuiderzee.
Kalkoverns uit Akersloot / Bron: Pbrundel at Dutch Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Kalkoverns uit Akersloot / Bron: Pbrundel at Dutch Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Een binnen- en buitenmuseum aan het IJsselmeer


Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

Het Zuiderzeemuseum dateert uit 1948. Sindsdien is het langzamerhand uitgegroeid tot een binnen- en buitenmuseum. Eind jaren zestig werd begonnen met het openluchtmuseum dat in 1983 klaar was. In het openlucht deel van het museum wordt het leven rond de Zuiderzee tussen 1880 tot 1930 getoond. Het is de periode van voor de aflsuiting van de zee met de Afsluitdijk in 1932. In het museum werken ongeveer 210 deeltijd en voltijd medewerkers. De werkzaamheden worden verder uitgevoerd door zo'n 260 evenzoveel vrijwilligers.

Vrienden van Zuiderzeemuseum

De bakermat van het museum ligt bij een aantal mannen die zich verenigden. ln 1947 kwam een club vrienden bij elkaar die de Vereniging Vrienden van het Zuiderzeemuseum oprichtten. Lang voor de afsluiting van de zee gingen er geluiden op om de visserscultuur in woord en beeld voor het nageslacht te behouden. Een jaar na de oprichting van de vereniging stond er al een Zuiderzeemuseum. De vereniging kocht grond en gebouwen aan, waar het museum zich mee kon vestigen.

Vroeger, nu en later

Het museum richt zich op de geschiedenis, het heden en de toekomst van het gebied van wat eens de Zuiderzee was. Er staan een paar thema’s centraal in het museum:
 • water;
 • ambacht;
 • gemeenschappen in het gebied.

Binnenmuseum en Buitenmuseum

Het buitenmuseum en het binnenmuseum vullen elkaar aan bij het tonen van de historie en de toekomst van de streek. Ze doen dat met tentoonstelling van:
 • erfgoed;
 • beeldende kunst;
 • fotografie;
 • vormgeving.
Het buitenmuseum is in de winterperiode gesloten. Het seizoen loopt van eind maart tot eind oktober en de opening gebeurt met een feestelijke activiteit.

Scheepstimmerwerf / Bron: Malis, Wikimedia Commons (Publiek domein)Scheepstimmerwerf / Bron: Malis, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Huisjes uit Hoorn en Zwaag / Bron: Malis, Wikimedia Commons (Publiek domein)Huisjes uit Hoorn en Zwaag / Bron: Malis, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Apotheek met Jugendstil gevel / Bron: Malis, Wikimedia Commons (Publiek domein)Apotheek met Jugendstil gevel / Bron: Malis, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Bron: Zuiderzeemuseum EnkhuizenBron: Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Seizoensopening

Elk jaar is er een bijzondere activiteit bij de seizoensopening van het buitenmuseum. De ene keer is er een Waterspektakel georganiseerd en de andere keer is er een Miss-verkiezing, zoals in 2013. Elf dames in klederdracht van verschillende plaatsen rond het gebied, waren de missen waarop gestemd kon worden. Vrouwen in klederdrachten van Urk, Ameland en Texel en uit Bolsward, Genemuiden, Huizen, Marken, Spakenburg, Volendam, West-Friesland en Wieringen.

Stemmen op Miss Zuiderzee

Er was via de Facebookpagina van het museum te stemmen, via de website en op de dag van de Miss-verkiezing zelf: 30 maart 2013. De activiteit zet het museum in het zonnetje en de social media en website van het Zuiderzeemuseum krijgen er een boost van. Burgemeester Jan Baas van Enkhuizen was bij de verkiezing aanwezig. Als extra activiteit voor de opening van het buitenmuseumsiezoen onthude hij het grootste paasei van Nederland. Dergelijke seizoensopeningen genereren veel media-aandacht en daar heeft het museum baat bij.

Leukste Uitje van Noord-Holland

In 2011 viel het museum de eer te beurt te worden verkozen tot Leukste Uitje van Noord-Holland. De ANWB organiseert jaarlijks de Leukste Uitje-verkiezing, waarbij iedereen via een website kan stemmen op het uitje van voorkeur.

Oude panden uit vissersdorpen

Het buitenmuseum is ingericht met oude panden uit het gebied. Er staan gebouwen uit de omliggende vissersdorpen:
 • kerk,
 • visrokerij;
 • winkels;
 • woonhuizen.
Vrijwilligers vertonen dagelijks de ambachten uit de tijd van de Zuiderzeevisserij. Ze doen dat als ondermeer:
 • nettenbreier;
 • touwslager;
 • zeilmaker;
 • korvenvlechter;
 • palingroker;
 • touwknoper;
 • scheepstekenaar.

De schatkamer

Het Zuiderzeemuseum noemt het binnenmuseum de schatkamer van de Zuiderzee. Daar worden wisselende tentoonstellingen georganiseerd rond de thema’s van het museum. Het binnenmuseum is het hele jaar open van 10.00 tot 17.00 uur, met uitzondering van Eerste Kerstdag.

Trouwen

Een deel van het museum is te boeken als locatie voor de huwelijksvoltrekking en trouwerij. In het buitenmuseum staat een kapel die officieel is aangewezen als trouwlocatie. In het buitenmuseum zijn tevens restaurantvoorzieningen die de dag tot een feest op een bijzondere locatie maken. De attributen en bebouwing van het museum leveren prachtige nautische achtergronden op voor de trouwfoto’s.

Zuiderzeemuseum

Bezoekadres

Wierdijk 12-22
1601 LA Enkhuizen
Telefoon: 0228 - 35 11 11

Postadres

Postbus 42
1600 AA Enkhuizen
Website www.zuiderzeemuseum.nl

Zuiderzeemuseum


Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Enkhuizen: Musea en galeriesIn de historische VOC-stad Enkhuizen zijn drie musea te vinden die in elk geval de moeite waard zijn: Het Zuiderzeemuseu…
Zuiderzeemuseum: leven langs de binnenzeeZuiderzeemuseum: leven langs de binnenzeeNog altijd varen er vissersboten over het IJsselmeer en gaan vissers via de sluizen in de Afsluitdijk op visvangst in de…
Leuke en leerzame musea bezoeken voor kinderenMuseumbezoeken zijn vooral voor volwassenen leuk en leerzaam, maar niet altijd voor kinderen. Je wilt je kinderen iets l…

De geschiedenis van badhuizenDe geschiedenis van badhuizenHet gebruik van badhuizen is al eeuwenoud en het werd door de Grieken en Romeinen al gedaan. De Romeinen ontwikkelden th…
Het ontstaan van AmsterdamAmsterdam is tegenwoordig de hoofdstad van Nederland. De stad Amsterdam ligt in de provincie Noord-Holland, aan de mondi…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Zuiderzeemuseum logo
 • www.zuiderzeemueum
 • www.landvananwb.nl
 • Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 1: Pbrundel at Dutch Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Malis, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 3: Malis, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 4: Malis, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 5: Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 10-02-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.