Oostenrijk, Klagenfurt de roos van de Wörthersee

Klagenfurt in Oostenrijk behoort tot één van de acht speelsteden van het Euro 2008. In het Waidmannsdorf stadion worden 3 groepswedstrijden gespeeld. Maar natuurlijk heeft deze honderden jaren oude stad nog veel meer te bieden. Op de Alter Platz zijn diverse bezienswaardigheden, en natuurlijk het Minimundus elders in de stad.

Algemeen

In het zuiden van Oostenrijk in de streek Karinthië ligt Klagenfurt. De stad heeft bijna 95.000 inwoners en ligt op een hoogte van 446 meter.

Een beroemde inwoner uit Klagenfurt is de zanger Udo Jürgens die in 1936 in dit stadje geboren is.

Bezienswaardigheden

De Italiaanse De Lalio kreeg opdracht om van Klagenfurt een onneembare vesting te maken. Een aanleiding voor deze opdracht was de dreiging van de Turken, maar het was Napoleon die de muren neer haalde.

 • De stad is oud, heeft veel musea en kastelen. De stad bestaat uit een combinatie van historie en modern. Oud zijn de Romeinse-, Middeleeuwse-, Renaissance- en Barok monumenten. Modern is het theater, de talrijke restaurants en natuurlijk discotheken. Het is een ideaal uitgangspunt om een begin te maken met het verkennen van de Karintische meren. Op de Alter Platz staat een monument ter herinnering aan de pestepidemie van 1680. In 1690 werd dit monument geplaatst, de naam van het monument is “Die Pestsäule”.
 • Aan de westzijde van deze Alter Platz staat het oudste gebouw van Klagenfurt. In 1489 werd “Das Haus bei der Burkh” gebouwd en was bedoeld als keizerlijke residentie. In 1498 werd het door Friedrich III aan de stad geschonken. Na de renovatie was het vanaf 1975 toegankelijk voor het publiek. Het gebouw wordt de “Goldenes Gans” genoemd, vanwege het teken dat weer boven de ingangspoort hangt.
 • Op de Neuer Platz staat een uit steen gehouwen draak uit 1593 die in 1632 is uitgebreid met Hercules die met een knots loopt te zwaaien tot hij de draak de dodelijke klap kan toe brengen. Ook aan dit plein staat het uit 1650 daterende Rathaus, alsmede een standbeeld van Maria Theresia.
 • Het Minimundus is het Oostenrijkse Madurodam. Er zijn 170 gebouwen te vinden uit 55 verschillende landen.
 • Het Landhaus heeft drie vleugels, een binnenplaats met bogengalerijen en twee torens. Het bezit een wapenzaal, waarvan de plafondschildering de huldiging van keizer Karel VI voorstelt.
 • In het Robert Musil Literatur Museum is deze beroemde dichter ook geboren in 1880, hij overleed in 1942. Het huis zelf dateert van 1867, maar werd pas na de dood van Musil een museum.
 • Het Landesmuseum Fur Karnten is gebouwd in de 19 eeuw en heeft onder andere een beroemde mozaïekvloer. Deze stamt uit 275 en heeft allerlei mythologische figuren.
 • De Kartner Landesgalerie heeft een 19e en 20e eeuwse collectie met Karintische Kunst.

Voetbalstadion

Tijdens het eindtoernooi van Euro 2008 wordt er ook gevoetbald in Klagenfurt. In het uit 2004 daterende Waidmannsdorf, het thuisstadion van FC Kärnten. Het stadion waar 3 groepswedstrijden worden gespeeld, biedt plaats aan 30.000 toeschouwers. Er wordt gespeeld op 8, 12 en 16 juni door Duitsland, Polen, Kroatië.

Geschiedenis

 • Al in 1193 wordt er gesproken over Forum Chlagenvurth. De stad dankt haar naam aan een doorwaadbare plaats (voorde) in het riviertje Glan.
 • In 1246 stichtte de Karintische hertog Bernhard von Spanheim een nieuwe nederzetting op een drogere plaats dan de oorspronkelijke.
 • In 1338 kreeg Klagenfurt stadsrechten, het centrum was toentertijd gesitueerd rondom de Alter Platz.
 • In 1514 werd de stad, na een stadbrand, oorlogen en opstanden, herbouwd en tevens uitgebreid. Vanaf dit moment was de Neue Platz het nieuwe middelpunt van de stad.
 • In de 16e eeuw had de reformatie veel aanhang, alleen dit duurde niet lang, want vanaf begin 17e eeuw was de stad weer Rooms-Katholiek. In 1518 werd Klagenfurt de hoofdstad van de regio Karinthië, in opdracht van keizer Maximiliaan I.
 • In 1787 werd Klagenfurt een bisschopsstad, de bisschop was de enige vorst die hier ooit gezeteld heeft.
 • Van 1797 tot 1809 was Klagenfurt in Franse handen. Toen zij vertrokken stond er bijna geen stadsmuur meer overeind.
 • In 1863 werd de stad aangesloten op het spoorwegennet.
 • Gedurende de Tweede Wereldoorlog heeft de stad 41 bombardementen ondergaan, meer dan 400 gebouwen liepen schade op en ruim 600 mensen vonden de dood. Op de plek van evacuatie ligt ter nagedachtenis aan deze periode een gedenksteen.
 • In 1961 was de stad de eerste die een voetgangerszone in stelde.
 • In 1973 lijfde het vier aangrenzende gemeenten in en Klagenfurt groeide in grootte.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Potsdamer Platz in Berlijn: geschiedenisDe Potsdamer Platz is een van de bekendste pleinen van Berlijn. Tot in de Tweede Wereldoorlog stond er een van de groots…
De kerstmarkt in DüsseldorfHet is weer wintertijd, en dat betekent dat het weer tijd is om naar de kerstmarkt te gaan. Er staan in Duitsland tal va…
Stedentrip naar hoofdstad BerlijnTegenwoordig zijn stedentrips erg in trek bij mensen die van cultuur houden of er gewoon even tussenuit willen. Bekende…

Zwitserland, Zürich de grootste stadZwitserland, Zürich de grootste stadZürich is de grootste stad van Zwitserland met zijn 350.000 inwoners. Deze bruisende stad biedt de mogelijkheid tot wink…
Oostenrijk, Salzburg, muziekstadSalzburg is een gezellige stad, die beroemd is als de wieg van Mozart. Ruim 27 jaar heeft de wereldberoemde componist hi…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 02-12-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.