Wie was Dracula?

Wie was Dracula? Iedereen kent de verhalen wel over Dracula. Vampiers komen vaak in de literatuur terug. Maar wie was hij eigenlijk? Waar is het verhaal uit ontstaan? Wie was hij daadwerkelijk en waar baseerde Bram Stoker zijn boek Dracula op? Was dit op Vlad de Imapaler, die ook dikwijls Dracula werd genoemd en in Roemenië heerste, of waren er andere redenen?? Dracula is een eeuwenoud bekend karakter. Iedereen kent hem wel. Vampiers worden nog steeds gebruikt in diverse boeken en films. Niet iedereen weet waar Dracula vandaan kwam.

Bram Stoker

Van 1890 tot 1896 schreef Bram Stoker zijn bekende boek Dracula. In 1897 werd het gepubliceerd en sindsdien was het een grote hit. Bram Stoker was echter niet de eerste die over vampiers schreef. In 1819 kwam het eerste vampierboek uit en wel geschreven door John Polidori. Het boek heet The Vampyre. Bram Stoker breidde de vampier uit tot graaf Dracula in zijn eigen boek.
Hoe hij aan de inspiratie kwam is niet helemaal bekend. Wel weten we dat hij een reisgids had en er daardoor achterkwam dat Dracula een Roemeens woord is voor duivel. Er wordt gezegd dat Bram Stoker zijn boek heeft gebaseerd op Vlad Tepes. Vlad Tepes stond in de reisgids genoemd bij het stuk over het woord Dracula, omdat dit zijn bijnaam is. Of het boek echt gebaseerd is op Vlad Tepes is onbekend. Naast Dracula heeft Bram Stoker nog meer boeken geschreven. Deze waren echter niet zo bekend als Dracula.

Vlad Tepes, Dracula van Roemenië

Zoals er al eerder in dit artikel stond, is Dracula hoogstwaarschijnlijk gebaseerd op Vlad III. Vlad werd geboren in 1431 en stierf in 1476. Hij werd geboren in de belangrijke stad Sighişoara. Deze stad was erg invloedrijk voor Roemenen en Hongaren. Vlad III was de derde zoon van Vlad II van Walachije. Hij was lid van de Hongaarse orde ‘Orde van de draak’. Ze vochten tegen de Turken en het symbool van deze orde was een draak. Vlad II werd Dracul genoemd, wat een Roemeens woord voor Draak is. Vlad III werd Dracula genoemd: De zoon van de draak.

Gevangen genomen

In 1444 werd Vlad gevangen genomen door de Turken. Daar leerde hij dat een mensenleven niets waard was en dat je mensen best mocht kwellen. In 1448 werden de vader en broer van Vled vermoord, vervolgens werd Vled vrijgelaten. De Turken zorgden ervoor dat hij een plekje op de troon kreeg. Vlad was toen pas zeven jaar. Twee maanden later vielen de Hongaren aan, met onder leiding Vladsivar II. Deze besteeg de troon en Vlad moest vluchten om te kunnen overleven. Zeven jaar lang is hij uit de buurt van zijn troon geweest, maar daarna besloot hij wraak te nemen.
En hoe! Vladsivar moest zijn eigen grafrede oplezen en werd daarna gruwelijk vermoord.

Oorlog Turkije

In 1462 verklaarde Vlad de oorlog aan de Turken, maar omdat het leger vele malen groter was, verloor hij. Vlad vluchtte naar Transsylvanië. Daar kreeg de bijnaam Dracula een nieuwe naam: de duivel. Vlad kreeg ook een andere bijnaam: Tepes. Dit betekent ook wel spietser. In het Engels the Impaler. De reden dat hij deze bijnaam kreeg, was omdat Vlad de mensen die zijn land betraden, werden gespietst. De slachtoffers werden op een houten staak gezet, die via hun anus het lichaam inging. Het idee was dat de slachtoffers een langzame, pijnlijke dood kregen op deze manier. Omdat ze rechtop zaten op de lange staak en geen kant op konden, zakten ze steeds een beetje verder naar beneden. Hierdoor ging de staak door de ingewanden heen en kwam het vaak ergens anders weer uit het lichaam. Het kon wel dagen duren tot het slachtoffer stierf. De lijken bleven buiten hangen, zodat andere mensen wisten dat ze moesten omdraaien. Deden ze niet, dan zouden ze hetzelfde gruwelijke lot meemaken.

Vlad Tepes spieste niet alleen zijn vijanden, maar martelde ze op alle mogelijke gruwelijke manieren. Zoals levend koken, de ogen uitsteken, levend begraven, etc. Ook met kinderen had hij geen enkele moeite. De meeste slachtoffers waren kooplieden die niet doorhadden wat voor een man Vlad was.

Dood Vlad

Hoe Vlad Tepes zelf is overleden, is niet helemaal bekend. Wel weten we dat de Turken hem aanvielen en dat er een flinke strijd ontstond. Sommige wetenschappers beweren dat Vlad zich als één van de Turkse soldaten verkleedde om hen op die manier te verrassen, maar dat hij toen werd vermoord door één van zijn eigen mannen. Andere wetenschappers zeggen dat Vlad al voor de aanval van de Turken was vermoord door een vijand. Weer anderen denken dat hij al vechtend tegen de Turken is gestorven.
Wat er precies is gebeurd zullen we helaas nooit te weten komen. Toch blijft het een indrukwekkend verhaal.

Zijn graf bevindt zich in het klooster van Snagnov. Dit klooster is te vinden op het eiland Snagnov in het Snagnovmeer.

Gelijkenissen

Zoals misschien wel duidelijk is uit het verhaal van Vlad Tepes, zijn er veel gelijkenissen te vinden tussen de verhalen over Dracula en Vlad Tepes. Hier volgt een lijstje:
 • Het verhaal van Bram Stoker speelt zich gedeeltelijk af in Transsylvanië, de plek waar Vlad’s kasteel te vinden was.
 • De Engelse advocaat Jonathan Harker komt in er in het boek achter dat Dracula vroeger iemand was die tegen de Turken vechtte.
 • Om Dracula te kunnen doden, heb je een houten staak nodig. Dit is precies wat Vlad gebruikte om zijn slachtoffers te doden.

Ondanks al deze gelijkenissen, zijn er nog steeds mensen die beweren dat het toeval is.

Verfilmingen van het boek

Het boek Dracula is meerdere malen verfilmt. Een lijst met titels:
 • Nosferatu, eine Symphonie des Grauens, 1922, F.W. Murnau (Murnau had geen rechten voor het verfilmen en noemde Dracula daarom Nosferatu. Toch vond de rechter dat hij inbreuk maakte op de auteursrecht)
 • Dracula, 1931, Tod Browning
 • Dracula, 1956, Hammer Films (Hier werden negen films voor gemaakt. Christopher Lee speelde er telkens Dracula in)
 • Remake van Nosfratu, 1979, Werner Herzog (opgenomen in Nederlandse plaatsen als Delft en Schiedam)
 • Bram Stokers, Dracula, 1992, Francis Ford Coppola
 • Shadows of the vampire, 2000

Vampiers in de media

Om alle boeken en films te noemen waar vampiers in voorkomen, is niet te doen. Het zijn er namelijk te veel om op te nemen. Bijna iedere horrorauteur heeft wel eens een vampier gebruikt. Ook zijn er de ontzettend veel films met het thema vampiers.bZelfs in het kinderprogramma Sesamstraat zit een vampier. Graaf Tel. Dit is de vriendelijke variant van Dracula, omdat hij alleen maar cijfertjes telt. Zanger Alice Cooper werd regelmatig met een vampier vergeleken. Idem met Marilyn Manson. De vampier heeft dus een grote rol in de media en dit zal voorlopig nog niet verdwijnen. De laatste jaren worden er zelfs steeds meer films gemaakt met het thema vampier erin.
© 2007 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vampierverhalen en legendesVampierverhalen en legendesDe definitie van een vampier is “een bloedzuigend, mythisch wezen dat voorkomt in tal van volksverhalen, boeken en films…
De vampier en zijn herkomstDracula. Wie kent hem niet? In de vele verfilmingen van het gelijknamige boek van Bram Stoker, wordt gesproken over een…
Vlad de Spietser: De echte graaf DraculaVlad de Spietser: De echte graaf DraculaEen van de bekendste figuren uit de literatuur is Bram Stoker's graaf Dracula. Zeer waarschijnlijke ontleende Bram Stoke…
Dracula, de vampier uit Oost-EuropaVan oorsprong huist de vampier in Oost-Europa. De vampierverhalen ontstonden in het begin van de 16de eeuw in Roemenië e…

Chronologie Geschiedenis Nieuw-Guinea: 18e eeuwChronologie Geschiedenis Nieuw-Guinea: 18e eeuwHet westelijke deel van het eiland Nieuw-Guinea heeft lang bij Het Nederlandse Koninkrijk behoort. In onderstaand artike…
Chronologie Geschiedenis Nieuw-Guinea: 1511 tot 1700Hier lees je de chronologische geschiedenis van het eiland Nieuw-Guinea van 1511 tot 1700. De Portugezen waren de eerste…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: OpenClipartVectors, Pixabay
 • http://www.agnesjasper.nl
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Vlad_Dracula
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bram_Stoker
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Dracula_(roman)
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 23-06-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.