De piramiden van Gizeh

De zeven wereldwonderen zijn ongetwijfeld spectaculair en prachtig. Een van de oudste van de zeven wereldwonderen zijn de drie piramides in Giza in Egypte. Ook wel bekend als de grote Piramide van Gizeh. De oudste piramide is grotendeels intact sinds 3800 jaar. Het is veel meer dan alleen een graf. De piramiden van Gizeh zijn verder de enige van de zeven wereldwonderen die nog overeind staan. De piramiden werden gebouwd door drie koningen van de vierde dynastie tussen ca. 2550-2470 v Christus. Mycerinus, Chefren en Cheops. De piramiden werden bovenop de koninklijke graven gebouwd ter bescherming van het lichaam van de koning. De piramide vorm moest daarbij de koning helpen bij de gang naar de hemel.

Bouwtechniek en ontwerp

De piramides van Gizeh is veel meer dan een graf voor overleden Koninklijken. Het is het oudste graf van Egypte dat is ontworpen en gebouwd met behulp en technologieën, waartoe we vandaag de dag geen toegang tot hebben. Er was verwarring over de exacte vorm van de grote piramide. De exacte vorm van de piramide is verbazingwekkend. Binnen een gesloten luchtdichte kamer ontstonden draaikolken van rook. Dus waar kwam deze rook vandaan, dat was de grote vraag.
De plek waar de piramide moest komen te staan, werd zeer zorgvuldig gekozen. Bij Gizeh, vanwege de overheersende positie boven het Nijldal en liggend op de westoever. Het westen werd geassocieerd met de dood.
De bouwplaats werd gereed gemaakt. Eerst werd grofweg aangegeven waar gebouwd ging worden en het terrein werd vlak gemaakt voor de fundering. Er werd gebruik gemaakt van eenvoudig gereedschap, toch werd opvallend precies gebouwd.
De vier zijden kwamen overeen met de vier windrichtingen. De oost- of de westkant werd met behulp van de sterren uitgelijnd. Daarvandaan werden de andere zijden geometrisch uitgemeten.

Vervoer stenen

De stenen die werden gebruikt voor de piramide van Cheops, werden ten zuiden van de piramide ingewonnen. Voor het bekleden van de grafkamer en de gangen in de piramide werden blokken graniet uit Aswan gebruikt. Vanaf de haven, die speciaal voor de bouw van de piramide werd aangelegd, zijn de blokken op houten sleden geladen en met touwen naar de voet van de piramiden getrokken. De piramiden zijn gebouwd door ingehuurde arbeiders. Dit waren veelal seizoenarbeiders die in de zomer vanwege overstromingen van de Neil niet op het land konden werken. Volgens schattingen hebben in totaal tussen de 20.000 en 30.000 mensen aan de bouw van de piramide van Cheops gewerkt.

Bouw

Er wordt nog steeds gespeculeerd over de manier waarop de blokken steen naar boven werden gehaald. De meeste onderzoekers zijn er inmiddels over uit dat er hellingbanen zijn gebruikt. Er is geen overtuigend bewijs gevonden, maar puin zouden resten van de hellingen kunnen zijn. Waarschijnlijk zijn er verschillende manieren gebruikt om de blokken te verplaatsen. Op hun plaats, werden de stenen precies op maat gemaakt. Met gipsmortel zijn de openingen opgevuld.
De afwerking van de piramiden werd van boven naar beneden gedaan. De hellingen zijn tegelijk met de afwerking weggehaald.

Binnen

De indeling van de piramide van Cheops is erg ingewikkeld. Er zijn drie vertrekken, eentje onder het plateau onder de piramide en twee bovenste vertrekken in de piramide zelf. De koningskamer is bekleed met het rode graniet uit Aswan.
© 2013 - 2024 Evertse, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wereldwonder 1: De Egyptische piramiden van GizehWereldwonder 1: De Egyptische piramiden van GizehNet buiten Cairo lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Er liggen drie imposante piramiden die ongeveer 5000 jaar oud zij…
De zeven klassieke wereldwonderen: Piramide van CheopsIn de tijd van de oude Grieken was er een aantal bouwwerken op de wereld waar mensen respect voor hadden. Het waren bouw…
De schatten van EgypteEgypte is vooral bekend om haar rijke geschiedenis. De koningsgraven in de vorm van piramide’s, de dodenmaskers en de ve…
De wereldberoemde piramides van Gizeh, EgypteDe wereldberoemde piramides van Gizeh, EgypteDe piramides van Gizeh behoren tot de grootste en oudste bouwwerken op aarde. Ze zijn namelijk al duizenden jaren oud. D…

Piraten: De machthebbers op zeePiraten: De machthebbers op zeeEen piraat is een persoon die schepen aanvalt en berooft. De meeste piraten waren mannen, maar een paar vrouwen werd ook…
De Amerikaanse vlag: symbool van AmerikaDe Amerikaanse vlag: symbool van AmerikaDe nationale vlag van de Verenigde Staten heeft dertien rode en witte strepen. In de linker bovenhoek staat een blauwe r…
Bronnen en referenties
  • De zeventig klassieke wereld wonderen
Evertse (47 artikelen)
Gepubliceerd: 14-08-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.