Wereldwonder 1: De Egyptische piramiden van Gizeh

Wereldwonder 1: De Egyptische piramiden van Gizeh Net buiten Cairo lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Er liggen drie imposante piramiden die ongeveer 5000 jaar oud zijn. Het vermoeden bestaat dat de piramiden gebouwd zijn tussen 2551 en 2472 voor Christus. De piramiden zijn bedoeld als graf en stelde de heuvel voor waarop de zonnegod Ra had gestaan, toen hij de andere goden en godinnen had geschapen. De Piramiden van Gizeh zijn zo beroemd, bijzonder en zeker ook mysterieus. Ze behoren tot één van de ‘zeven wereldwonderen’. De oorspronkelijke andere 6 wereldwonderen bestaan niet meer.

De piramiden

Vlak bij Caïro, de hoofdstad van Egypte, liggen de 3 beroemde piramiden van Gizeh. Dit zijn één van de oudste en mooiste piramiden en zijn onderdeel van de zeven wereldwonderen. De bouwwerken zijn gemaakt in opdracht van de farao´s Cheops, Chefren en Mykerinos.
Het plateau van Gizeh bestaat uit drie piramiden, van klein naar groot, of beter van kleinzoon naar grootvader. Ze staan op een strategische plaats tussen de levenschenkende Nijl en de westelijke horizon, waarachter de zon elke avond verdween.

Piramiden hebben tot op de dag van vandaag eigenlijk alleen maar vragen opgeroepen. Eén groot mysterie zijn deze gigantische reuzen. Vooral de piramiden van Gizeh riepen en roepen de volgende vragen op:
 • Er zijn nooit bouwtekeningen gevonden
 • Niemand weet wie de grote piramide gebouwd heeft
 • Hoe kreeg men 2 miljoen ton steen omhoog zonder het wiel te kennen?
 • Waarom zou men zoiets groots bouwen als er toch geen farao in begraven werd?
 • Sommige stenen wogen wel 70 ton! Hoe deed men dat?
 • Waarom waren de latere piramiden veel minder goed gebouwd als deze?

Het vermoeden bestaat dat de piramiden gebouwd zijn tussen 2551 en 2472 voor Christus, dus zijn ze al meer dan 4000 jaar oud. De piramiden zijn bedoeld als graf en stelde de heuvel voor waarop de zonnegod Ra had gestaan, toen hij de andere goden en godinnen had geschapen. Een farao dacht immers dat hij een zoon van de god was.

Piramide 1, de piramide van Cheops, (de grootste)

Cheops (ook wel Khufu genoemd) was de grootste der farao´s, hij was de 2e farao en regeerde 35 jaar over Opper- en Neder Egypte in de 4e dynastie. Hij kreeg al gauw bijnamen zoals “de gouden farao” en “hij die vijanden onderwerpt”.
Cheops heeft opdracht gegeven tot de bouw van de grootste van de drie piramiden. Van deze piramide is bekend dat:
 • De bouw ongeveer 20 jaar geduurd heeft
 • Er ca. 100.000 man, waarschijnlijk gehuurde arbeidskrachten en geen slaven, aan deze piramide hebben gewerkt
 • De piramide 230,4 meter breed is, 146,6 m hoog, 2.594.046m³ inhoud heeft en een hoek heeft van 51°50”
 • Er ruim 2.500.000 kalkstenen blokken van elk ca. 2.300 kg zijn gebruikt
 • Het gewicht van deze piramide ruim 6.300.000.000 kg is
 • Het onderste gedeelte van het bouwwerk bedekt was met graniet
 • De laag daarboven bedekt was met witte kalksteen
 • De top waarschijnlijk een bedekking had van goud
 • Van de 210 gebruikte lagen, zijn er nu nog 201 over
 • Deze piramide als enige de 4 centrale bouwonderdelen van zijn grafcomplex voltooid heeft; de valleitempel, de tempelweg, de dodentempel en de piramide zelf
 • De piramide alleen in de ochtend van binnen te bezoeken is, daarna is het te warm en benauwd
 • De ondergrondse rotskamer, koning- en koninginnekamer en de grote galerij afgesloten zijn
 • Er ongeveer een kwartier nodig is om rustig rondom te wandelen
 • Tot in de 19e eeuw de piramide het hoogste bouwwerk ter wereld was

Piramide 2, de piramide van Chephren

Chephren was de zoon van Cheops, dus hij was de 3e farao in de 4e dynastie. Hij gaf opdracht tot het bouwen van de middelste piramide. Dat deze groter lijkt dan die van zijn vader komt omdat er op een kunstmatig plateau is gebouwd.
Verder weten we van deze piramide:
 • Dat hij 215,2 m breed is, 143,5 m hoog is en 2.215.211 m³ inhoud heeft en een hoek van 53°08”
 • Deze piramide heeft tot 1853 voor een groot deel begraven gelegen onder woestijnzand
 • De zwaarst gebruikte steen van deze piramide 163.000 kg weegt
 • Het geheel herkenbaar is aan de bewaard gebleven gladde top van kalksteen
 • Het grootste deel van de buitenlaag van kalksteen is hergebruikt door Sultan Saladin van Caïro voor de bouw van zijn Citadel

Piramide 3, de piramide van Mykerinos

De zoon van Chephren, oftewel de kleinzoon van Cheops, regeerde als 4e farao in de 4e dynastie. Hij heeft opdracht gegeven tot het bouwen van de derde en kleinste piramide. Over deze piramide is niet veel bekend maar wel:
 • Dat hij de bijnaam rode piramide heeft vanwege zijn roodkleurig granieten omhulsel
 • Deze piramide bevat onder andere een ondergrondse grafkamer
 • Dat de piramide 105,0 m breed is, 65,5 m hoog en 240.713 m³ inhoud heeft en een hoek van 51°17”
 • Dat de hij oorspronkelijk 66,5 meter hoog, inmiddels 4 meter lager geworden is
 • Dat de piramide beschadigd is door een 16e eeuwse kalief, die vond dat de piramides gesloopt moesten worden

Er worden door de huidige wetenschappers en onderzoekers nog steeds vragen gesteld of de piramiden gebouwd zijn op een precieze plek en in een precieze stand, dit in verband met de stand van het sterrenstelsel. De gaten in de piramiden zijn nog steeds onopgeloste raadsels en het is bekend dat de Egyptenaren uit vroeger tijden heel erg nauw verbonden waren met de sterren.

Meer wereldwonderen


Meer mogelijke nieuwe Wereldwonderen
Op 1 januari 2006 waren 21 bouwwerken geselecteerd voor de titel “new7wonders”.
Op 7 juli 2007 (07-07-07) zal bekend gemaakt worden wie tot de lijst van 7 zullen behoren. Het bovenstaande artikel behoorde tot de lijst van 21 bouwwerken, maar is helaas niet verkozen.

Lees verder

© 2006 - 2020 Storm, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De zeven klassieke wereldwonderen: Piramide van CheopsIn de tijd van de oude Grieken was er een aantal bouwwerken op de wereld waar mensen respect voor hadden. Het waren bouw…
De piramiden van GizehDe zeven wereldwonderen zijn ongetwijfeld spectaculair en prachtig. Een van de oudste van de zeven wereldwonderen zijn d…
De wereldberoemde piramides van Gizeh, EgypteDe wereldberoemde piramides van Gizeh, EgypteDe piramides van Gizeh behoren tot de grootste en oudste bouwwerken op aarde. Ze zijn namelijk al duizenden jaren oud. D…
De piramide en de rol van de sterrenIn het Oude Egypte speelde de sterren een belangrijke rol in de dodencultus. Veel teksten die in de koningspiramiden wer…

Wereldwonder 2: De hangende tuinen van BabylonKoning Nebukadnezar was getrouwd met een medische prinses, Amytes. Zij had nogal wat last van heimwee naar de groene ber…
Hoofddorp en Dik TromHet dorp waar Dik Trom woonde, aan de Hoofdvaart, lag in het midden van een grote polder. Veel kinderen moesten ver lope…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Wereldwonder 1: De Egyptische piramiden van Gizeh"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Vincent, 13-09-2008 17:18 #6
Er zijn wat onregelmatigheden vwb de datering van de piramiden, vooral de toeschrijving van de bouwers en de claim dat deze opdrachten uitgingen van de desbetreffende farao's. in geen enkele tekst claimt een farao de opdracht of bouw ervan.
De toeschrijving van de grote piramide van cheops is gebaseerd op een in een met dynamiet blootgelegde drukkamer aanwezige graffiti. deze is aangetroffen door een engelse archeoloog, Vyse (zoek op wikipedia). deze bevat een grammaticale fout die in de destijdse handboeken voorkwam. hierin werd een hieroglief die volgens die handboeken Kh (van Khufu (cheops)) moest voorstellen gebruikt, de hieroglief stelde echter Re voor, dus er staat ipv khufu Reufu, wat slaat als een tang op een varken. probleem hierbij is dat men geen enkele andere inscriptie in de piramide aangetroffen heeft en dat betekend dat er geen ander aanknopingspunt is voor datering, wat echter handig verzwegen wordt door de heersende egyptologen, simpelweg omdat men dan moet toegeven dat men niet weet wie em dan wel heeft gebouwd.

Ook wil ik even wijzen op het FEIT dat de schikking van de piramiden overeenkomt met sterrenbeeld Orion in een veel eerder tijdstip. hier zijn veel betrouwbare bronnen voor. interressant detail is hierbij de plaatsing van de sfinx.

wie zegt dat dit onmogelijk is wil ik even wijzen op de op de hoge wiskundige eigenschappen die in het ontwerp ingebouwd zijn. eigenschappen die wijzen op hoge (lees: voor die tijd onmogelijk geachte kennis) kennis van de meetkunde zoals pi en de plaats zelf (breedte/lengtegraad)

waterschade aan de sfinx is ook interessant aangezien een voor in die mate aangetroffen schade een bepaalde hoeveelheid aanwezig volume water nodig is, die in het huidige en officieel toegeschreven tijdperk, niet aanwezig is en was. de daarvoor benodigde regenval was slechts aan het einde van de laatste ijstijd aanwezig.

deze feiten worden echter stelselmatig ontkent en er wordt hardnekkig vastgehouden aan gedateerde en bewijsbaar onjuiste verklaringen.

probleem is gewoon dat ze niets weten over de herkomst en bouwdata, en als dat wel zo was men niet bereid is de officieele standpunten bij te stellen. de hardnekkige en arrogante houding van de zogenaamde egyptologen zorgt ervoor dat een echt wereldwonder nog steeds ondergewaardeerd blijft.

dan wil ik ten slotte opmerken dat het behoud van deze monumenten ernstig tekort wordt gedaan. zo werdt mij aangeboden toen ik daar was om voor 20 egyptische ponden de grote piramide te beklimmen, een hoogst oneervolle daad die volgens mij standaard aangeboden wordt door de lowlifes die daar rondhangen.
Ook bood men mij een stukje van de oorspronkelijk witte bekleding van de grote piramide aan, nog een voorbeeld van het plaatsvindende vandalisme aldaar. (trouwens, nergens lees je terug dat een groot deel van de piramiden gebruikt is voor de bouw van huizen e.d)

kijk verder jongens en meisjes. groeten vincent, toerist.

Kim, 04-05-2008 13:04 #5
Ik vind dat er eigenlijk toch meer moet komen over piramide. Ik heb er namelijk een werkstuk over.
groeten kim

Samira, 11-01-2008 16:35 #4
Ik moet een werkstuk maken en ik heb hier veel informatie gehaald.
Ik moet over: Piramide's bouwen
Perfecto :-)

Jelmer, 08-10-2007 19:34 #3
Ik doe mijn spreek beurt over de pyramides. Er is lekker veel info over! :-p

Bert Thurlings, 02-10-2007 21:35 #2
De Grote Piramide is vandaag nog steeds het grootste raadsel ter wereld. Maar een paar feiten staan wel (wetenschappelijk) vast, nl de piramide minstens 300 jaar ouder is dan farao Cheops, en dus kan die hem niet gebouwd hebben. Over een aantal mysteries heb ik de harde Ttcehnische) feiten verzameld en in een boek uitgelegd. Dat boek (Wie schiep Egypte? ISBN 90 5911 512 0) is pas verschenen. Mocht je er in vogelvlucht kennis van willen nemen dan kan je de Quick Tour volgen in mijn website en vervolgens het e-boek dat hierover gaat lezen.
groet
Bert Thurlings
Eindhoven
www.ancientmysteires.eu

Manouk, 10-03-2007 11:07 #1
Ik doe mijn werkstuk over de 7 wereld wonderen en ik vind het heel erg makkelijk dat alle informatie op 1 site staat! :-)

Groetjes manouk

Infoteur: Storm
Laatste update: 23-06-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Special: Zeven Wereldwonderen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 6
Schrijf mee!