InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Geschiedenis > Vlag van Azerbeidzjan

Vlag van Azerbeidzjan

Vlag van Azerbeidzjan De nationale vlag van Azerbeidzjan is in Nederland en België niet heel erg bekend. Het is een blauw, rood, groene vlag met een witte maan en een witte achtpuntige ster. Veel mensen brengen deze vlag niet meteen in verband met Azerbeidzjan. Vandaar dit artikel over deze landsvlag. Hoe moet deze vlag worden gemaakt? Wat betekenen de kleuren en de afbeeldingen op de vlag? Wanneer steken de Azerbeidzjanen de vlag uit? Dit alles kom je te weten in dit artikel.

Azerbeidzjan

Bron: Proger / Wikimedia CommonsBron: Proger / Wikimedia Commons
Azerbeidzjan is een presidentiële republiek met een meerpartijenstelsel. Het land heeft Bakoe als hoofdstad en ligt aan de Kaspische Zee. Verder grenst het aan Iran, Turkije, Rusland en Armenië. Het land is grotendeels islamitisch en de democratie van Azerbeidzjan kan nog sterk worden verbeterd volgens de Democratie-index. Het land beslaat 86 duizend km2 en heeft bijna 9,6 miljoen inwoners. De geldige valuta van het land is de Azerbeidzjaanse manat (AZN).

Specificaties

De Azerbeidzjaanse vlag is een vlag in de verhouding 1:2. De vlag is in de hoogte opgedeeld in drie even hoge banen. Hiervan is de eerste baan blauw, de tweede rood en de derde groen. In het midden van de breedte wordt midden in de middelste baan een rechthoek getekend in de verhouding 3:4 waarbij de diameter van dit rechthoek gelijk is aan de halve hoogte van de vlag. In dit vlak worden de maan en achtpuntige ster geplaatst. De kleuren van de Azerbeidzjaanse vlag zijn in 2004 officieel gespecificeerd. Deze specificaties zijn te zien in onderstaand schema.

KleurmodelBlauwRoodGroen
Pantone313 C186 C3405 C
RGB0,151,195224,0,520,174,101
CMYK100-10-0-50-90-100-0100-0-90-5

Betekenis

De kleuren van de Azerbeidzjaanse vlag (groen, rood en blauw) staan bekend als de pan-Turkse kleuren. Op de vlag staat de blauwe band voor de hemel en de Turken (de Azerbeidzjanen zijn hiervan een deelgroep). De rode band staat voor vrijheid in het land en de economische ontwikkeling van Azerbeidzjan. Deze zou eeuwig voortduren. De groene band verwijst naar de islam.

De tekens op de vlag zijn de maan en de achtpuntige ster. Deze maan komt van de Turkse vlag. De achtpuntige ster symboliseert de acht takken van de Turkse bevolking. Ook verwijst deze ster naar de naam van Azerbeidzjan, deze bevat in het Arabisch acht letters.

Vlaggebruik

De Azerbeidzjaanse vlag moet worden gehesen tijdens de publieke feestdagen. Hieronder staat een lijst van deze feestdagen.
DatumNaam
1 2 januariNieuwjaarsdag
20 januariDag van Martyrs
8 maartInternationale vrouwendag
20-26 maartLente festival
9 meiOverwinningsdag
28 meiDag van de republiek
15 juniNationale verlossingsdag
26 juniDag van de Azerbeidzjaanse bewapende troepen
9 novemberDag van de nationale vlag
31 decemberInternationale solidariteitsdag
Einde van de ramadanSuikerfeest
Tijdens de HadjHadj

Lees verder

© 2014 - 2017 Lsmook, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vlag van GeorgiëVlag van GeorgiëDe vlag van Georgië is een van de minder bekende vlaggen in Europa. De vlag lijkt op de Engelse vlag, maar heeft vier ex…
Vlag van BulgarijeVlag van BulgarijeDe Bulgaarse vlag is een horizontale driekleur en bevat de kleuren wit, groen en rood. Deze vlag wordt al gebruikt sinds…
Vlag van HongarijeVlag van HongarijeRood. Wit. Groen? Ja, ook deze vlag bestaat en behoort tot een Europees land. Dit land is Hongarije. De Hongaarse vlag l…
Vlag van TsjechiëVlag van TsjechiëBijna iedereen heeft de Tsjechische vlag weleens gezien. Hij bestaat uit twee banen met aan de mastkant een driehoek die…
Vlag van FinlandVlag van FinlandEen wit vak met een blauw Scandinavisch kruis. Zo ziet de Finse vlag eruit. De Finnen hebben deze vlag zelfs een eigen n…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Azerbeidzjan, bezocht op 7-8-2014
  • Wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_Azerbaijan, bezocht op 7-8-2014
  • Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Vlag_van_Azerbeidzjan, bezocht op 7-8-2014
  • Afbeelding bron 1: Proger / Wikimedia Commons

Reageer op het artikel "Vlag van Azerbeidzjan"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Lsmook
Gepubliceerd: 08-08-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Special: Europese landsvlaggen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!