Vlag van IJsland

Vlag van IJsland In een oogopslag is te zien in welke geografische regio het land dat bij deze vlag hoort ligt: Scandinavië. Deze blauwe vlag met een rood-wit Scandinavisch kruis is namelijk de landsvlag van IJsland. Net als alle andere Noordse landen heeft IJsland zon kruis op de vlag staan. Dit kruis vindt zijn oorsprong op de Deense vlag. Maar hoe moet de IJslandse vlag officieel worden gemaakt? Wat betekenen de kleuren op de vlag? Wat betekent het kruis? En wanneer hangt men in IJsland de vlag uit?

IJsland

IJsland is een republiek die helemaal in het noordwesten van Europa ligt. De democratie in dit land is zeer sterk ontwikkeld. Het grootste deel van de bevolking is Luthers. IJsland heeft geen landsgrenzen met andere landen en is eigenlijk een eiland. De hoofdstad van dit land is Reykjavik. IJsland beslaat een oppervlakte van 103 duizend km2 en heeft 0,3 miljoen inwoners. IJsland behoort niet tot de Europese Unie en ook niet tot de eurozone. Daarom heeft het land een eigen valuta: de IJslandse kroon (ISK).

Specificaties

Bron: WikipediaBron: Wikipedia
De IJslandse vlag bestaat uit een blauw vlak met daarop een Scandinavisch kruis. De vlag heeft een verhouding van 18:25. Het kruis op de vlag is zo geplaatst dat de blauwe vlakken linksboven en linksonder vierkant zijn. Uitgaande van een verhouding van 18:25 voor de hele vlag hebben deze vlakken een hoogte en breedte die gelijk is aan 7. De balken van het witte kruis samen met het rode kruis hebben een dikte van 4. Hierbij is aan weerszijden van het rode kruis de dikte van het witte kruis 1. De dikte van het rode kruis is 2. De vlakken rechtsboven en rechtsonder op de vlag hebben een verhouding van 7:14 (1:2).

De kleuren van de IJslandse vlag zijn officieel vastgelegd in het Standaardtextielkleurcodering. Deze specificaties staan hieronder in een tabel. In de tabel staat behalve deze officiële specificatie ook de specificatie van de kleuren in andere kleurcodeersystemen, maar deze codes zijn niet officieel.
Kleursysteem Blauw Wit Rood
SCOTDICNr. 693009Nr. 95ICELAND FLAG RED
Pantone287CWit1795C
CMYK100-69-0-11,5Wit0-94-100-0

Betekenis kleuren en kruis

Het kruis op de IJslandse vlag, net als op de meeste Scandinavische vlaggen, verwijst naar het christelijke karakter van de IJslandse samenleving.

De kleuren van de IJslandse vlag staan voor de IJslanders voor de elementen die het land opmaken. Rood is de kleur van vuur. Op IJsland zijn vulkanen, dus daarom is vuur een belangrijk element op dit eiland. Wit staat voor het ijs en de sneeuw. Dit zijn ook belangrijke elementen in het landschap van IJsland. Tenslotte is er het blauw. Dit staat voor de bergen die in de verte te zien zijn.

Voordat de huidige IJslandse vlag was aangenomen was eenzelfde vlag de nationale vlag, maar dan zonder het rode kruis. Dit rode kruis is pas in 1918 toegevoegd nadat IJsland onafhankelijk werd van Denemarken. De rode kleur van de IJslandse vlag zou dus ook kunnen verwijzen naar de Deense vlag.

Vlagdata

Op de onderstaande data wordt op overheidsgebouwen de vlag gehesen.
Datum Reden
Verjaardag president van IJslandIJslandse president jarig
1 januariNieuwjaarsdag
Goede Vrijdag (halfstok)Goede Vrijdag
PasenPasen
1e dag van de zomerBegin van de zomer
1 meiDag van de arbeid
PinksterenPinksteren
1e zondag in juniZeevaardersdag
17 juniDag dat IJsland in 1944 een republiek werd
1 decemberSoevereiniteitsdag
25 decemberKerstmis
© 2014 - 2024 Lsmook, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vlag van DenemarkenVlag van DenemarkenHet is de oudste landsvlag die nog steeds in gebruik is: de Dannebrog. Dit is Deens voor Deense banier of Deens doek. De…
Vlag van FinlandVlag van FinlandEen wit vak met een blauw Scandinavisch kruis. Zo ziet de Finse vlag eruit. De Finnen hebben deze vlag zelfs een eigen n…
Interessante informatie over de Faeröer eilandenVelen hebben waarschijnlijk nog nooit van de Faeröer eilanden gehoord. De Faeröer eilanden horen bij Denemarken. Maar wa…
Vlag van GriekenlandVlag van GriekenlandDe Griekse vlag is een vlag die afwijkt van de meeste vlaggen van Europa. De vlag is namelijk gebaseerd op de Amerikaans…

Kunststroming: nieuwe zakelijkheid (Duitsland)Kunststroming: nieuwe zakelijkheid (Duitsland)Nieuwe zakelijkheid (neue Sachlichkeit) is een Duitse kunstrichting opkomend aan het begin van de eerste decennia van de…
De LiopleurodonDe Liopleurodon is een krokodilachtig zeereptiel uit Jura wat in de zee leefde. Het dier kon tot wel 20 meter lang worde…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Vlag_van_IJsland, bezocht op 19-8-2014
  • Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Vlag_van_IJsland, bezocht op 19-8-2014
  • Wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_Iceland, bezocht op 19-8-2014
  • Afbeelding bron 1: Wikipedia
Lsmook (23 artikelen)
Gepubliceerd: 20-08-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.