Ragnar Lodbrok: legendarische Vikingstrijder

Ragnar Lodbrok: legendarische Vikingstrijder Over de Vikingen zijn vele verhalen verteld. Hun schepen zijn duidelijk beschreven en ze stonden bekend als de prestigieuze strijders van hun tijd. De bevreesde Noormannen toonden geen angst voor hun vijanden en kenden hun eigen helden. Ragnar Lodbrok is hier één van. Veel is er niet over hem bekend, maar wat er wel bekend is mag verteld worden! Het verhaal over Ragnar Lodbrok wordt verteld in de beroemde en populaire tv show 'Vikings'. Ragnar Lodbrok staat bekend als een Noorse legendarische held uit de Vikingentijd. Hij leidde troepen als commandant en voor korte duur was hij zelfs koning van Denemarken en van Zweden. Volgens de legende zou hij afstammen van Odin, de Noorse oppergod. Zijn ouders waren Sigurd Ring en Alfild.

Alfild, Sigurd en Alfsol

Na de dood van zijn moeder, Alfild, hetrouwde zijn vader met Alfsol. De liefde tussen Sigurd en Alfsol kende geen grenzen. Alfsol's familie was tegen het huwelijk tussen haar en Sigurd, en er ontstond een gevecht waarbij Sigurd won. De vader van Alfsol kon de nederlaag niet laten rusten en vergiftigde Alfsol; zijn eigen dochter. Hij riep uit: "Ik zie mijn dochter liever in Valhalla (een soort hemel waar de doden heen gingen) dan dat ik haar zie trouwen met Sigurd. Alfsol stierf.

Volgens de Vikingentraditie zou haar lichaam worden verbrand. Zo geschiedde. Sigurd wilde dat dit zou gebeuren op zijn mooiste schip. Alfsol werd in haar mooiste kleren neergelegd in het schip dat Sigurd voor haar had uitgekozen en deze werd in brand gestoken. De vlammen laaiden op en het schip dreef langzaam weg. Sigurd kon een leven zonder zijn geliefde niet voorstellen. Hij keek naar het schip en bedacht zich geen seconde. Hij sprong op het brandende schip en stak zichzelf neer. Zo stierf hij ook in zijn schip, naast de liefde van zijn leven.

Ragnar Lodbrok; strijder

Ragnar Lodbrok groeide op. Hij was strijdlustig en succesvol in de gevechten die hij voerde. Als commandant voerde hij in 845 zijn troepen aan en viel hij Parijs in Frankrijk binnen. Zijn bedoeling was om de volledige stad te vernietigen, maar hij werd omgekocht door Charles de Bald, de koning die op dat moment in Frankrijk regeerde. Voor het geld dat hij van hem kreeg moest Ragnar Frankrijk verlaten. Dit deed hij. In de opvolgende jaren viel Ragnar nog vaak Frankrijk en Denemarken binnen, maar geen van deze gevechten hadden de impact die zijn grote gevecht eerder Parijs had gehad.

De val van Ragnar Lodbrok

Het laatste gevecht van Ragnar Lodbrok zou worden gevoerd in Engeland. Voor de kust van Northumbrië (de naam van één van de belangrijkste Angelsaksische koninkrijken in Engeland, waar nu plaatsen zoals York en Durham liggen) werd de vloot van Ragnar aangevallen. Ragnar verloor veel van zijn troepen en zelf leed hij schipbreuk. Hij werd gevangengenomen door de koning van Northumbrië: Aelle. Hij gooide Ragnar in een slangenkooi en veroordeelde hem tot de dood.

Ragnar behield zijn trots. De strijdlust in hem bleef bestaan en hij wilde als een strijder ten onder gaan. Vol trots zong hij een dodenlied waarin hij voorspellend zong over het feit dat hij snel in Valhalla zou zijn, maar dat zijn zonen wraak op hem zouden nemen. In de slangenkooi vond Ragnar Lodbrok de dood en de legendarische held was niet meer.

Bron: Hugo Hamilton (1802–1871), Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Hugo Hamilton (1802–1871), Wikimedia Commons (Publiek domein)

Het Grote Heidense leger

Ragnar's zonen hoorden over de val van hun vader en beraamden een wraakactie. Drie zonen van Ragnar (Ivar de Beenderloze, Ubbe Ragnarsson en Halfdan Ragnarsson) vormden Het Grote Heidense Leger. Ze voerden hun leger omstreeks 866 naar de kust van Engeland en vielen Eastanglia (een van de Angelsaksische koninkrijken in Engeland) binnen. Ze hadden twee doelen voor ogen: wraak nemen voor de dood van hun vader en zich blijvend vestigen in Engeland.

Ze namen koning Edmund van Oost Anglia gevangen en doodden hem. Aelle kwamen ze tegen in een gevecht in York, Northumbria. Ze doodden hem via de Bloodeagle methode waarbij de ribben via de rug uit het lichaam worden getrokken en gevormd werden in een soort vleugelpatroon op de rug. Vervolgens gooien ze zout op de wonden en stierf de persoon aan zijn verwondingen. Het eerste doel van het Grote Heidense leger was bereikt: ze hadden de persoon gedood die verantwoordelijk was voor het gevangen nemen en het vermoorden van hun vader.

Hun tweede doel behaalden ze omstreeks 870 tot 874 waarin ze steeds meer gebieden in Engeland veroverden en waar ze zich vervolgens vestigden.

Tv-serie

De avonturen van Ragnar Lodbrok zijn sinds 2013 te volgen als televisieserie op History Channel. In de televisieserie wordt Ragnar Lodbrok exact omschreven als de legendarische maar ruige strijder die hij volgens zijn legende zou zijn geweest. Houd er wel rekening mee dat de televisieserie ook gedeeltelijk fictief is. Zo zou Ragnar volgens de televisie serie een broer genaamd Rollo hebben, maar dat is een personage dat volgens de geschiedenis van Ragnar Lodbrok niet als zijnde zijn broer voorkomt. Er bestond wel een Viking genaamd Rollo, die een machtige krijgsheer was omstreeks 876, maar hij had geen verbintenis met Ragnar Lodbrok.
© 2015 - 2024 Galideon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recensie: The Last Kingdom (Netflix tv-serie)recensieRecensie: The Last Kingdom (Netflix tv-serie)The Last Kingdom is een Netflix Original serie die gaat over het laatste koninkrijk van het vroegere Engeland dat nog ni…
Geschiedenis van Noorwegen van de Oudheid tot de VikingenGeschiedenis van Noorwegen van de Oudheid tot de VikingenNoorwegen heeft een rijke geschiedenis, die begint aan het eind van de laatste ijstijd, als het ijs langs de kusten begi…
Viking Museum in stad Ribe - Museet Ribes VikingerViking Museum in stad Ribe - Museet Ribes VikingerRibe, de oudste stad in Denemarken, was eens een nederzetting van Vikingen en in de stad zijn restanten van het Vikingle…
Vijf extreem spannende series om voor thuis te blijvenVijf extreem spannende series om voor thuis te blijvenEr zijn series, die zijn zó nagelbijtend spannend, dat je het liefst alle afleveringen achter elkaar wilt kijken. Zo’n s…

Spaanse economie van de 16e tot de 18e eeuwSpanje verdiende vanaf de 16e eeuw veel door de veroveringen van andere continenten. In het noorden van Afrika verdiende…
De geschiedenis van drinkwaterDe geschiedenis van drinkwaterDe geschiedenis van drinkwater gaat ver terug in de tijd, waarbij de eerste mensen nog dronken uit rivieren en beken. Me…
Bronnen en referenties
Reactie

Mary Valkeneer, 19-11-2018
Fijn artikel om te lezen kort en bondig maar met veel info. De serie kijken we al jaren en natuurlijk zit er fictie in maar ook de waarheid kun je er goed uithalen! Reactie infoteur, 16-12-2018
Bedankt! Toffe serie he!

Galideon (45 artikelen)
Laatste update: 25-06-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.