De 7 nieuwe wereldwonderen

De 7 nieuwe wereldwonderen De zeven nieuwe wereldwonderen is een lijst met zeven bijzondere gebouwen en constructies. Deze lijst is samengesteld door de sticthing New7Wonders Foundation. Zij heeft op 7 juli 2007 deze lijst bekendgemaakt. De gebouwen en constructies die het niet tot die lijst gehaald hebben zijn onder andere de Eiffeltoren, Maoi, Akropolis van Athene, het Vrijheidsbeeld en Stonehenge. De New7Wonders of the World is een lijst van zeven bijzondere constructies en gebouwen. Deze lijst is opgesteld door middel van een verkiezing onder de bevolking. Dit initiatief werd genomen door de New7Wonders Foundation, een Zwitserse stichting. Er was al een lijst met zeven wereldwonderen van de antieke wereld, maar hiervan bestaat er slechts nog één. Daarom besloot de stichting om door middel van een opiniepeiling een nieuwe lijst samen te stellen. De stichting selecteerde tweehonderd bestaande monumenten, gebouwen en constructies waaruit het publiek van 6 augustus 2006 tot 6 juli 2007 een keuze kon maken.

Deze verkiezing stond onder leiding van de oprichter van de stichting, Bernard Weber. De winnaars van de verkiezing werden op 7 juli 2007 bekendgemaakt in Lissabon. Er werd ruim 100 miljoen keer gestemd. De stichting, opgericht in 2001, was volledig afhankelijk van particuliere schenking en de verkoop van uitzendrechten. De stichting maakt na de uitslag bekend dat zij ternauwernood alle kosten heeft kunnen dekken.

De zeven nieuwe wereldwonderen

 • Chichén Itza
 • Christo Redentor
 • Colosseum
 • Chinese muur
 • Machu Picchu
 • Petra
 • Taj Mahal

De Piramide van Cheops in Egypte is het enige overgebleven wereldwonder uit de lijst van zeven wereldwonderen van de antiek wereld. Eigenlijk bestaat de lijst van wereldwonderen uit 8 gebrouwen en constructies, want de Piramide van Cheops mag de erepositie van deze lijst innemen.

Chichén Itzá

Dit is een stad van de Maya's uit de oudheid, hier bevindt zich ook de piramide van Kukulcán. Deze stad bevindt zich ten westen van Vallodolid op het schiereiland Yucatán in Mexico. Deze eeuwenoude stad staat tevens op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Chichén Itzá lag in het noorden van het schiereiland en werd pas laat in de geschiedenis van de Maya's belangrijk. Volgens de geschiedenis werd de stad opgericht in het jaar 987 door Topiltzin, maar er bestaat het vermoeden dat de stad al ouder is en dat hij in dat jaar enkel werd veroverd door Topiltzin. Door deze verovering werd een andere staatsinrichting gebruikt, die meer op collectief leiderschap neerkwam. Chichén Itzá was niet langer meer een stad met gesloten grenzen, maar werden opengesteld voor andere mensen uit andere streken. Chichén Itzá werd hierdoor het centrum van het grootste rijk van de Maya's, dat zij ooit gekend hebben.

De stad bevindt zich niet ver af van de krater van Chicxulub, een krater die is gevormd door de inslag die waarschijnlijk een eind maakte aan de dinosauriërs. Aan de oppervlakte is er niet meer veel van te zien. De Maya stad Chichén Itzá bestaat onder andere uit een nonnenklooster, de tempel van tafels, El Caracol, het rode huis, Cenote, graftombe van de hoge priester, een markt, patio van duizend kolommen, tempel van krijers, El Castillo, platform van Venus, Adelaarsplatform, Tzompantli, grote balspelbaan, tempel van de jaguars en de heilige cenote.

Christo Redentor

Christo Redentor, ook wel Christus de Verlosser, is een gigantisch standbeeld van Jezus Christus op de 710 meter hoge berg Corcovado in Rio de Janeiro in Brazilië. Het beeld is maar liefs 38 meter hoog en kijkt uit over de stad. Het idee om het standbeeld te bouwen kwam uit 1850 van de priester Pedro Maria Boss. Het bouwen van zo'n beeld kost veel geld en daarom vroeg Pedro de koningin Isabel om het te financieren, maar zij weest dit verzoek af. Zij vond het geen leuk idee. Het idee vond de jaren daarna ook geen draagvlak. Het project werd definitief afgeblazen in 1889, toen Brazilië een republiek werd en in de wet was opgenomen dat kerk en staat gescheiden dienden te blijven.

Echter in 1921 werd het plan weer opgepakt door de kerk van Rio de Janeiro. Zij organiseerde een "Monumentenweek" om geld in te zamelen, zodat het 38 meter hoge beeld van Jezus Christus alsnog kon worden gerealiseerd. 10 jaar later op 21 oktober 1931 was het monument klaar en werd het ingewijd door president Getulio Vargas. Het beeld weegt in totaal 1145 ton, heeft een hoogte van 38 meter en een spanwijdte van 28 meter. Het beeld is door Heitor da Silva Costa ontworpen en in Frankrijk gemaakt door beeldhouwer Paul Landowski.

Colosseum

Het Colosseum, ook wel bekend als het Amfitheater, is gebouwd in de eerste eeuw na Christus in Rome. Dit was het grootste amfitheater in het Romeinse Rijk. Het Colosseum werd gebouwd door de keizers. De bouw van het gebouw is begonnen onder de macht van Vespasianus in 72. Dit alles in gefinancierd met de buit van de plundering van Jeruzalem in 70. Acht jaar na de aanvang van de bouw werd het amfitheater gerealiseerd en ingewijd door keizer Titus. Door de opvolger van Titus Domitianus werden er nog een verdieping, een aantal gangen en vertrekken toegevoegd.

Het Colosseum was bedoeld voor de spelen die werden georganiseerd door de heersende keizers van het Romeinse Rijk. Naast gladiatorengevechten werden er ook schouwspellen gespeeld. Er waren gevechten tussen kraanvogels en gevechten tussen olifanten. In totaal zijn er wel 9.000 dieren in het Colosseum afgeslacht. Ook traden vrouwen op als wilde dierenvechters.

Chinese muur

De Chinese Muur is een maar liefs 6.000 kilometer lange muur, die uit aarde en stenen bestaat, bestemd als verdedigingslinie in het noorden van China. De muur is gemaakt om het Chinese Keizerrijk te beschermen tegen vijandelijke nomadische ruitervolkeren. De gigantische muur strekt zich uit van Shanhaiguan tot de Jaiyupas. De hele verdedigingslinie, die bestaat uit de muur, verdedigingsgroeven en natuurlijke grenzen (heuvels, bergen, rivieren) is in totaal 8.850 kilometer lang.
De muur is grotendeels gebouwd ten tijde van de Ming-dynastie, het jaar 1368 tot 1644. Het eerste deel van de muur dateert uit de zevende eeuw voor Christus.

Machu Picchu

Machu Picchu is de enige stad van de Inca's in Peru die nooit door de Spanjaarden is ontdekt en daardoor niet is vernietigd. In deze stad zijn er nog veel dingen terug te vinden over de beschaving.

De stad Machu Picchu bevindt zich tussen steile bergen, op een hoogte van 2400 meter, in de buurt van de stad Cuzco. Met de bouw van de stad zou rond 1440 zijn begonnen. Tot aan de Spaanse verovering van het gebied in 1532 was de stad bewoond. De Inca's konden de stad bereiken met een steil pad, maar deze voettocht duurde meerdere dagen. Het is tegenwoordig makkelijk te bereiken met de trein en bus. De stad werd vermoedelijk gebruikt door koningen en andere hooggeplaatsten als buitenverblijf, maar na het verslaan van het Inca-rijk door de Spanjaarden raakte de stad verlaten.

Petra / Bron: JoTB, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Petra / Bron: JoTB, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Petra

Petra is de naam van de hoofdstad van de Nabateeërs, een volk uit de oudheid, en is gelegen in Jordanië. Petra bevindt zich in een kloof in de rotsen en is daar ook gedeeltelijk uitgehakt. Alle gebouwen zijn inmiddels ruïnes geworden. De stad kreeg voornamelijk zijn welvaart dankzij de handelsroute voor wierook vanuit Jemen naar Perzië. Petra was namelijk voor vele handelsroutes een knooppunt en dit bracht veel belastingopbrengsten met zich mee. De heersers van Petra werden hierdoor stinkend rijk. Dit was ook te zien aan alle gebouwen en monumenten. Er leefden ongeveer 25.000 Nabateeërs in de stad. Echter nadat de handelsroutes werden vervangen in het jaar 551 door scheepvaart over de Rode Zee, werd de stad verlaten.

Taj Mahal

De Taj Mahal is een wit marmeren mausoleum in Agra, India. Shah Jahan, de vijfde heerser van het Mogolrijk, liet dit mausoleum bouwen tussen 1632 en 1648 voor zijn echtgenote Mumtaz Mahal als laatste rustplaats. Zij overleed in het kraambed in 1631. Na de dood van Shah Jahan werd ook zijn lijk geborgen in dit grafmonument. De heersers van het Mogolrijk hadden de gewoonte om voor alle vorige heersers een mausoleum te bouwen met een symmetrische aangelegde tuin. Tuinen staan namelijk symbool voor het paradijs en zij probeerden om voor hun overledenen een hemel op aarde te scheppen. De grootte en de gedetailleerdheid van de bouwwerken werden gebruikt om de macht van de heersers te benadrukken.
© 2014 - 2024 Kevin701, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alle zeven wereldwonderen op een rijAl eeuwenlang worden er lijsten samengesteld om de meest spectaculaire bouwwerken en natuurlijke wereldwonderen vast te…
De zeven moderne wereldwonderen: Taj MahalDe zeven moderne wereldwonderen: Taj MahalWat zijn de mooiste bouwwerken ter wereld? De Grieken hielden zich al bezig met deze vraag. Maar omdat er van de klassie…
De zeven moderne wereldwonderen: Machu PicchuDe zeven moderne wereldwonderen: Machu PicchuOmdat er van de klassieke zeven wereldwonderen nog maar één over is, is er op 7 juli 2007 een nieuwe lijst gekozen met d…
De zeven moderne wereldwonderen: Chinese MuurWat zijn de mooiste bouwwerken ter wereld? De Grieken hielden zich al bezig met deze vraag. Maar omdat er van de klassie…
De datum 5 februari in de geschiedenisDe datum 5 februari in de geschiedenisWelke historische gebeurtenissen hebben er plaatsgevonden op de datum 5 februari? In 1831 was 5 februari de datum waarop…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Andreweland, Flickr (CC BY-SA-2.0)
 • http://www.wereldwonderen.com/Nieuwe_wereldwonderen.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/New7Wonders_of_the_World
 • Afbeelding bron 1: JoTB, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Kevin701 (52 artikelen)
Gepubliceerd: 20-11-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.