De Neurenberger rassenwetten

De Neurenberger rassenwetten In Nazi-Duitsland werden de joden gediscrimineerd, dit gebeurde bijvoorbeeld met de Neurenberger rassenwetten. Deze wetten hielden in dat joden niet mochten trouwen met raszuivere Duitsers. Ze moesten ook afstand doen van hun Duitse nationaliteit. Dit was niet het enige discriminerende in Duitsland tegen de joden, er werden steeds ergere maatregelen genomen door Nazi-Duitsland.

Aanleiding

De NSDAP begon de joden aan te vallen nadat de NSDAP aan de macht was gekomen in Duitsland. De eerste antisemitische actie was op 1 april 1933, dit was de nazi-boycot op alle joodse bedrijven. Maar de partij wilde meer, ze wilde dat het Duitse ras Ďzuiverí bleef. Men wist toen ook nog niet precies wie een jood was en wie niet. Met deze wetten wisten ze het wel en konden ze joden bestraffen als ze toch gingen trouwen met Duitsers bijvoorbeeld. Deze wetten werden daarom in een paar dagen in elkaar gezet in Neurenberg. Dit werd gedaan door Hitler omdat er twee soorten stromingen waren die joden wilden vervolgen: een gematigde stroming en strengere stroming. Er werden een aantal versies van de gemaakt, maar de mildste versie werd uitgekozen.

De joden in Duitsland

De joden die in Duitsland woonden na de Eerste Wereldoorlog waren helemaal geïntegreerd, ze spraken zeer goed Duits en hadden Duitse gewoonten. Veel van deze joden waren niet eens gelovig en een groot deel van deze joden had ook nog eens meegevochten in de Eerste Wereldoorlog voor Duitsland.

Neurenberger rassenwetten

De Neurenberger rassenwetten werden in 1935 geïntroduceerd tijdens de jaarlijkse betoging van de NSDAP (de partij van Hitler). Deze wetten zorgden ervoor dat Duitse joden geen Duits burgerschap meer konden krijgen. Het werd ook verboden voor joden om met personen met Duits of gerelateerd bloed te trouwen of een seksuele relatie mee te hebben. Alle politieke rechten werden ook van de joden afgepakt, ze mochten nu bijvoorbeeld niet meer stemmen. Deze wetten werden op 20 september 1945 weer ingetrokken door de geallieerden.

Indeling

De Neurenberger rassenwetten deelde mensen met vier Duitse grootouders in als Duits. Mensen werden ingedeeld als joods als ze van drie of vier joods grootouders afstamden. Er werd niet gekeken naar de religieuze overtuigingen. Sommige mensen kwamen er door dit systeem ineens achter dat ze joods waren, terwijl ze dat zelf eerst niet eens wisten. Ook joden die zich bekeerd hadden tot het christendom werden gedefinieerd als jood. Een persoon met een of twee joodse grootouders was een kruising, dus een twijfelgeval voor de naziís. Op 26 november 1935 werd deze wet uitgebreid met zigeuners en donkergekleurde mensen. Al deze mensen mochten geen Duits staatsburgerschap meer hebben.

Gevolgen

Deze wetten zorgden ervoor dat de joden in Duitsland gediscrimineerd werden. Door deze wetten mochten de joden in Duitsland steeds minder. Ze mochten bijvoorbeeld niet meer alle beroepen uitoefenen, velen werden ontslagen. De Olympische Spelen werden in 1936 in Berlijn gehouden, in deze periode werden alle maatregelen tegen de joden verzacht. Dit deed men toen omdat men geen internationale kritiek wilde krijgen op deze wetten. Na deze olympische spelen werden de maatregelen tegen de joden nog erger. Ze mochten niet eens meer naar bijvoorbeeld het zwembad. Later moesten ze verplicht een Jodenster dragen, zodat iedereen hen zou herkennen. Uiteindelijk werden ze allemaal afgevoerd naar kampen in het oosten van Europa. De meesten hebben deze verschrikkelijke kampen niet overleefd.

Gevolgen buiten Duitsland

De bondgenoten van de naziís maakten hun eigen versies van de Neurenberger wetten. Deze wetten werden in alle landen ingevoerd waar de naziís de baas waren tijdens de Tweede Wereldoorlog. In Nederland werden deze wetten geldig vanaf 27 maart 1942, in Nederland waren de naziís ook de baas tijdens de Tweede Wereldoorlog.
© 2014 - 2024 Emilytje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Adolf Hitler: de weg naar machtAdolf Hitler verkreeg in een korte periode veel macht en dit leidde uiteindelijk zelfs naar een dictatuur. Hij werd popu…
Geschiedenis voor kinderen: feiten en weetjes over WOIIHoeveel doden zijn er tijdens de Tweede Wereldoorlog gevallen en wat betekent capitulatie? Lees hier verder om feitjes e…
Wie werden er vervolgd in de Tweede Wereldoorlog?Wie werden er vervolgd in de Tweede Wereldoorlog?Het is algemeen bekend dat de Joden in de Tweede Wereldoorlog door de naziís werden vervolgd en in concentratiekampen we…
Hitler 'was niet van plan de Joden uit te roeien'Adolf Hitler, wie heeft er niet van hem gehoord. Hoewel hij inmiddels ruim zestig jaar dood is wordt zijn naam nog dagel…

De eenwording van DuitslandDe eenwording van DuitslandRond het jaar 1800 bestond het huidige Duitsland nog uit veel kleine staatjes. Bismarck, de minister-president van Pruis…
De RijksdagbrandDe RijksdagbrandOp 27 februari 1933 werd de Rijksdag (het Duitse parlementsgebouw) in de brand gestoken door een Nederlandse communist.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Rassenwetten_van_Neurenberg
Emilytje (133 artikelen)
Gepubliceerd: 16-12-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.