De eenwording van Duitsland

De eenwording van Duitsland Rond het jaar 1800 bestond het huidige Duitsland nog uit veel kleine staatjes. Bismarck, de minister-president van Pruisen (de grootse staat) wou graag dat alle Duitse staatjes één zou worden. Hij heeft hier dan ook veel voor gedaan. Door de Frans-Duitse oorlog voelden alle Duitsers zich met elkaar verbonden. Na deze oorlog konden daarom deze staatjes één worden in het kasteel van Versailles.

Kleine staatjes

In het jaar 1800 bestond Duitsland helemaal nog niet, het voormalige Duitsland bestond in deze tijd uit ongeveer 300 kleine staatjes. Al deze kleine staatjes hadden met elkaar gemeen dat ze allemaal Duits spraken en dezelfde cultuur hadden. De grootste staat was toen Pruisen, Pruisen was ook de belangrijkste staat.

Congres van Wenen

Op het Congres van Wenen kwamen Pruisen, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk en Rusland bijeen om te bespreken hoe ze Europa zouden verdelen. Dit gebeurde nadat Napoleon was verslagen. Napoleon had namelijk eerst bijna heel Europa in zijn macht. Na deze oorlog was het een grote chaos in Europa. Het Congres van Wenen wou voorkomen dat Duitsland één zou worden. Dit wou men niet omdat men bang was dat Duitsland te sterk zou worden en dat het machtsevenwicht in Europa in de war zou raken. Deze conferentie heeft een grote invloed gehad op de eenwording van Duitsland.

Otto von Bismarck

Otto von Bismarck was vanaf het jaar 1862 minister-president van Pruisen. Zijn grootste wens was een groot Duits rijk te stichten. De leider van dat grote Duitse rijk moest Wilhem I zijn. Om een groot Duits leger te stichten moest Pruisen Oostenrijk veroveren. Pruisen denkt dat ze dat wel aan kunnen.

Pruisen

Om het leger zo sterk mogelijk te maken besloot de baas van het leger de dienstplicht in te voeren in Pruisen, hierdoor moesten bijna alle mannen trainen voor het leger. Het leger was ook heel erg sterk doordat ze goede generalen hadden. De trein werd ook heel erg belangrijk voor het Pruisische leger. Hiermee konden ze snel troepen verplaatsen. Pruisen voelt zich op een gegeven moment sterk genoeg om de leiding over het toekomstige Duitsland op zich te nemen. Pruisen mobiliseert het leger en valt Oostenrijk aan.

Oostenrijk

Het Pruisische leger bestaat als ze Oostenrijk aanvallen uit ongeveer 200.000 man. Het leger gebruikt de telegraaf om boodschappen over te brengen. Hierdoor weet de leider van het Pruisische leger precies waar zijn troepen zijn. Het was hiervoor in de geschiedenis nog nooit gebeurd dat een leger zich zo snel kon voortzetten. Doordat Pruisen zo goed uitgerust was werd Oostenrijk gemakkelijk verslagen.

Spaanse kroonopvolging

Pruisen heeft vanaf dan de leiding over een aantal staten in noorden van het huidige Duitsland, deze staten vormen samen de Noord-Duitse bond. Op een gegeven moment ontstaat er een conflict met Frankrijk over de kroonopvolging in Spanje. Pruisen stelt een kandidaat beschikbaar, maar Frankrijk vindt dit maar eng, omdat ze dan omsingeld zijn door Pruisen. Dan verklaart Frankrijk de oorlog aan Pruisen. Bismarck wou dit graag, dit zou nationalistische gevoelens oproepen bij de Duitse bevolking doordat ze dan een gemeenschappelijke vijand zouden hebben.

De Frans-Duitse oorlog

De Fransen hebben beter wapens dan het Duitse rijk, maar het Duitse rijk is veel beter georganiseerd dan de Fransen. Het Pruisische leger bestaan in deze oorlog uit 400.000 man, dit grote leger wordt binnen 11 dagen gemobiliseerd. De Fransen hadden dit niet verwacht, dat ze dit zo snel konden mobiliseren. Het Franse leger wordt als in de provincie Elzas verslagen door het Pruisische leger,dit gebeurde in een korte periode. In deze oorlog zijn erg veel doden gevallen.

Uitroepen Duitsland

Het paleis van Versailles is een erg belangrijke plek voor de Fransen. Vanuit dit paleis werd Duitsland herenigd tot een groot rijk. Koning Wilhelm I wordt tot keizer van Duitsland gehuldigd en Bismarck tot Rijkskanselier. Dit wou Bismarck altijd zo graag. Het was een grote vernedering voor Frankrijk dat het Duitse Rijk hier werd uitgeroepen.

Machtsevenwicht Europa

Duitsland werd al gauw een erg machtig land in Europa. Economisch werd het ook een heel erg belangrijk land, het ging al gauw andere landen voorbij. Duitsland besteedde ook veel geld aan het leger. Dit joeg andere Europese landen angst in. Door dit alles raakte het machtsevenwicht in Europa verstoord. Dit zorgde voor erg veel spanningen in Europa.
© 2014 - 2025 Emilytje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Congres van Wenen tot het ontslag van BismarckHet Congres van Wenen tot het ontslag van BismarckDe distributie van de capaciteiten over de spelers is van belang bij de balance of power, een binnen de internationale b…
Geschiedenis van Duitsland: uitspraken van Otto von BismarckGeschiedenis van Duitsland: uitspraken van Otto von BismarckOtto von Bismarck (1815-1898) werd in 1862 Pruisisch minister-president en was van 1871 tot 1890 Rijkskanselier van het…
Oorzaken en aanleiding Eerste WereldoorlogOorzaken en aanleiding Eerste WereldoorlogAls er in Nederland over 'de' oorlog wordt gesproken, gaat dit eigenlijk altijd over de Tweede Wereldoorlog. De Eerste W…
De Frans-Duitse Oorlog (1870 - 1871)De Frans-Duitse Oorlog (1870 - 1871)De Frans Duitse oorlog eiste veel slachtoffers en had grote gevolgen voor Frankrijk en Duitsland. Toch duurde de oorlog…

De WeimarrepubliekDe WeimarrepubliekNa de Eerste Wereldoorlog was er veel onrust in Duitsland door het Verdrag van Versailles. Maar er waren nog veel meer p…
De Neurenberger rassenwettenDe Neurenberger rassenwettenIn Nazi-Duitsland werden de joden gediscrimineerd, dit gebeurde bijvoorbeeld met de Neurenberger rassenwetten. Deze wett…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Duitse_eenwording
Emilytje (133 artikelen)
Gepubliceerd: 22-12-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.