Hitler 'was niet van plan de Joden uit te roeien'

Adolf Hitler, wie heeft er niet van hem gehoord. Hoewel hij inmiddels ruim zestig jaar dood is wordt zijn naam nog dagelijks ergens ter wereld genoemd. Was dat zijn doel? Misschien. Het was in ieder geval zijn doel om zijn Duitsland te reinigen van ongenode gasten en de grootste van zijn land te worden. Wij kennen hem niet anders dan de man die de Joden vermoordde, maar in 1922 gaf hij aan dat het niet zijn bedoeling was de Joden uit te roeien.

Adolf Hitler

De beruchte Adolf Hitler werd geboren in Braunau am Inn (Oostenrijk) op 20 april 1889. Hoewel hij eigenlijk een echte dictator was, was hij officieel rijkskanselier van Duitsland tijdens het regime van de nazi's, de Nationaal Socialisten. Deze functie bekleedde hij van 1933 tot zijn dood in 1945. Hij was voorman van de NSDAP, de NationaalSocialistische Duitse ArbeidersPartij. In feite was hij niet alleen voorman, maar vormde hij de hele partij met zijn ideeën, idealen en toekomstbeelden. Zo werd hij gezien als één van de machtigste, beruchtste en wreedste alleenheersers van de vorige eeuw. Op 30 april 1945 overleed Adolf Hitler.

Rassentheorie

Adolf Hitler had een eigen rassentheorie en was van mening dat Duitsland, maar eigenlijk de hele wereld, gereinigd moest worden van de rassen die niet bij hem pasten. Hij beschouwde de Joden ook als een ras, omdat zij pasten in zijn zuiver/onzuiverbloed theorie. Daarnaast pasten bosjewisme, marxisme en communisme ook niet in zijn ideale plaatje van Duitsland. Hij maakte haatdragende karikaturen van 'de Jood' en vuurde deze af op zijn aanhangers, zijn publiek. Volgens Adolf Hitler zelf was het nooit zijn bedoeling de Joden uit te roeien, maar wilde hij enkel 'zijn land' reinigen van het 'vuil'.

De Nieuwe Tilbursche Courant

Op 18 november 1922 verscheen er in De Nieuwe Tilburgsche Courant een stuk overgenomen tekst uit een Duitse krant. De Duitse krant had een bezoek gebracht aan Adolf Hitler, op dat moment de leider van de NSDAP. De betreffende krant spreekt van 'een persoon zonder gedachten, iemand die voortdurend gemeenplaatsen uitspreekt en iemand die door middel van demagogie zijn positie wil veroveren. Jodenhaat is niet alleen zijn levensopvatting, maar ook zijn politiek en zijn programma is uitsluitend antiseminisme'.

"Ik wil de Joden niet uitroeien"

Het lijkt een uitspraak van een moordenaar die vooraf al spijt heeft van zijn daad, maar het is toch echt een uitspraak die Adolf Hitler tijdens een interview voor een Duitse krant heeft gedaan. In het betreffende interview laat hij weten dat hij Duitsland wil ontdoen van alle 'elementen' als Joden en andere vreemdelingen. Joden werden apart genoemd, maar zag hij ook absoluut als vreemdelingen. Hij maakte duidelijk dat vreemdelingen niet in zijn land thuis hoorden en dat hij wilde dat 'Joden en andere vreemdelingen' Staatsburgerlijke rechten in Duitsland bezaten.

Te veel vreemdelingen na begin WO1

Volgens Adolf Hitler waren er te veel vreemdelingen naar Duitsland gekomen na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914. Hij was dan ook stellig van plan alle vreemdelingen die na 1914 het land in waren gekomen er weer uit te werken. Naar zijn eigen zeggen wilde hij niet niet doen door middel van geweld, maar zou verzet absoluut gestraft worden. Zo meldde hij:"Indien echter de socialisten met geweld tegen ons optreden, zullen wij antwoorden met een terrorisme, zoals de wereld nog nooit heeft gekend."

Massamoord bewees het tegendeel

Hitler gaf in al zijn interviews aan dat hij niet van plan was Joden ("of andere vreemdelingen") te vermoorden of uit te willen roeien. Hij wilde slechts dat zij het land zouden verlaten omdat zij Duitsland zouden vervuilen. Het waren ongewenste rassen, mensen die zich ongevraagd in het land hadden gevestigd en die nu de spullen moesten pakken en vertrekken. Als het echt zo gelopen was, zou de wereld er heel anders hebben uitgezien. Maar helaas weet ook iedereen van de Holocaust, de massamoord waarbij een derde van alle Joden werd omgebracht. Daarbij ging het ook niet om het 'opschonen van Duitsland door het van Joden te ontdoen', want Joden werden wereldwijd in grote groepen tegelijk vermoord.
Voor de Tweede Wereldoorlog waren er naar schatting 18 miljoen Joden wereldwijd en na de Tweede Wereldoorlog waren dit er nog 12 miljoen. In de vijftig jaar na de Tweede Wereldoorlog groeide dit aantal weer naar ongeveer 14 miljoen.
© 2010 - 2022 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Adolf Hitler: tijdens de Eerste WereldoorlogNaast dat Adolf Hitler vooral veel invloed heeft gehad tijdens de Tweede Wereldoorlog, was hij ook betrokken bij de Eers…
Adolf Hitler: de weg naar machtAdolf Hitler verkreeg in een korte periode veel macht en dit leidde uiteindelijk zelfs naar een dictatuur. Hij werd popu…
Adolf Hitler: Mein KampfAdolf Hitler: Mein KampfHet boek Mein Kampf is het boek van Adolf Hitler. Hierin legt hij zijn ideeën uit over politiek, ras en de toekomst van…
Adolf Hitler: de jeugd en familie van Adolf HitlerAdolf Hitler: de jeugd en familie van Adolf HitlerAdolf Hitler is een belangrijke persoon in de Europese geschiedenis. Hij heeft een rumoerige jeugd gehad en dit zeker in…

De Niña, de Pinta en de Santa Maria op weg naar AmerikaDe Niña, de Pinta en de Santa Maria op weg naar AmerikaEen aantal schepen hebben namen die in eenieders geheugen zijn gegrift omdat ze de loop van de geschiedenis mee hebben b…
Tempels van BabylonTempels van BabylonBij opgravingen in Irak zijn de resten van acht Babylonische tempels teruggevonden. In historische bronnen wordt echter…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Quest
  • Vecip
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 29-07-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.