Nimrud aan de Tigris Assyrische stad in Irak

Nimrud aan de Tigris Assyrische stad in Irak Nimrud is een oude stad die archeologisch van grote betekenis is. Drieduizend jaar geleden was het de hoofdstad van het Assyrische Rijk. De archeologische site is een waardevolle plaats waar over de geschiedenis van Mesopotamië te leren is. Nimrud ligt aan de Tigris, ongeveer 40 kilometer ten zuiden van de Iraakse stad Mosul. De stad wordt zelfs in de Bijbel genoemd, in Genesis 10:11-12, als Calah. Nimrud komt in maart 2015 in het nieuws zoals het nooit in het nieuws had willen komen: wat resteerde wordt door cultuurbarbaren vernield.

De Assyrische hoofdstad in Irak


Nimrud aan de Tigris

De plek waar de restanten van Nimrud zijn gevonden ligt aan de Tigris op een plek waar al in de 13e eeuw voor Christus een stad had gelegen. Die stad was in verval geraakt en er werd een nieuwe hoofdstad gebouwd die ommuurd werd, een ziggurat tempeltoren kreeg en die herkenbaar was aan meerdere torens. De ziggurat op een heuvel werd de acropolis, het hoogste punt van de stad. Nimrud werd gewijd aan Ninurta, de oorlogsgod. Nimrud werd in 1250 voor Christus gesticht. Vier eeuwen later werd het de hoofdstad van het Nieuw-Assyrische Rijk, dat destijds een wereldmacht was die het grootste deel van het toenmalige Midden-Oosten beheerste.

Stierman - nu in British Museum / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Stierman - nu in British Museum / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Archeologische vondst
De ruïne is rijk aan archeologische artefacten. De archeologen vonden de mooiste reliëfs en beelden. Halverwege de 19e eeuw deed de Engelse oudheidkundige Austen Henry Layard onderzoek in de heuvel van Nimrud en ontdekte de ruïne en ondermeer de enorme beelden van gevleugelde stieren met mensenhoofd, de stiereman. Hij dacht met de Assyrische hoofdstad Nineve te maken te hebben, maar het bleek om Kalhu te gaan, ook wel Nimrud genoemd. Nimrud is de Arabische naam voor de Bijbelse stad Kalhu.

Kunstschatten in de heuvel van de Assyrische stad

Na Layard deden meer archeologen onderzoek in Irak en in de heuvel van Nimrud werden ook in de 20e en 21e eeuw nog opgravingen gedaan. Artefacten hebben zich over de wereld verspreid en bevinden zich in musea in Londen, Parijs en New York. Het British Museum in Londen heeft een rijke Assyrische afdeling. De goudschat van Nimrud is een van de belangrijkste archeologische vondsten van de twintigste eeuw en een sensatie op oudheidkundig gebied.
Tekening uit 1851 van Layard's expeditie / Bron: Oncenawhile, Wikimedia Commons (Publiek domein)Tekening uit 1851 van Layard's expeditie / Bron: Oncenawhile, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Die kunstschatten worden bewaard in het museum van Bagdad.

Reliëfs van gevleugelde stieren

Beroemd zijn de reliëfs met inscripties en de gevleugelde stieren met mensenhoofd. Vele Assyrische steden werden in 612 v.Chr. in brand gestoken, maar het paleis van Nimrud is het best bewaard van alle Assyrische paleizen. Het was een voor die tijd zeer geavanceerd gebouw met zelfs een vorm van airconditioning: brede luchtkanalen liepen door dikke muren. Het paleis bevatte ook enkele fantastische kunstvoorwerpen die bewaard zijn gebleven, zoals panelen van ivoor met goudinleg. Die panelen zaten als versiering in meubilair.

Assyrische beschaving

De Assyrische beschaving vestigde zich voornamelijk in de vruchtbare Tigris vallei in noord Irak. De geschiedenis gaat terug tot drieduizend v.Ch. De meest spectaculaire overblijfselen dateren van het eerste millennium v.Chr. toen de Assyriërs het Midden Oosten domineerden.
Nimrud werd als hoofdstad gesticht door de koning Ashurnasirpal II (883-859 v.Chr.). Veel van de reliëfs uit die tijd zijn in het British Museum te zien. Latere koningen verfraaiden de stad met ondermeer de Zwarte Obelisk, die nu ook in Londen staat.

Zwarte Obelisk

De Zwarte Obelisk werd in ongeveer 841 geplaatst als overwinningsteken. Het is een kalkstenen monument met reliëfs. Op de afbeeldingen zijn ondermeer teksten en een afbeelding van Israëliet Jehu te zien. Het is één van de oudste afbeeldingen van een Israëliet die bewaard is gebleven. De Zwarte Obelist, die ook Obelisk van Salmanasser wordt genoemd, naar zijn koning, werd in 1846 in Nimrod gevonden en naar het British Museum gebracht.

Bron: Screenshot YouTubeBron: Screenshot YouTube

Noordwest Paleis

Koning Ashurnasirpal II liet het Noordwest paleis bouwen in Nimrud. Het paleis was rijkelijk versierd met afbeeldingen die de koning laten zien in verschillende hoedanigheden. Hij is te zien als bevelhebber van strijdkrachten, bij het uitoefenen van rituelen en als jager. De grote gevleugelde leeuwen met mensenhoofd stonden bij de entree van dit paleis. Bij de tempel, die vlakbij het paleis lag, stond een gigantische leeuw. Het paleis werd in 612 v.Chr. verwoest.

Verovering door Assyriërs

In de achtste en zevende eeuw v.Chr. veroverden de Assyriërs meer gebieden in de regio van de Perzische Golf tot aan de grenzen van Egypte. Uit die periode zijn diverse beelden en reliëfs bekend. Er werden ook vele tabletten gevonden met teksten over waarzeggerij, astrologie, geneeskunde en wiskunde. Duizenden kopieën van geschriften en tabletten zijn nu in het British Museum te zien.

Archeologische vondsten
De archeoloog Layard vond behalve de stiermannen en leeuwenbeelden kannen en schalen. Hij groef een stapel van wel meer dan honderd borden en schalen uit, waarvan een groot deel van brons en prachtig gedecoreerd en gegraveerd was. Deze schalen maken onderdeel uit van de collectie van het British Museum. Er zijn 120 schalen over, waarvan een deel eenvoudig is en een deel rijk versierd. De schalen worden nog steeds bestudeerd, om meer te weten te komen over de Phoeniciërs, Syriërs en Assyriërs.

Bron: Screenshot videoBron: Screenshot video
Bron: Screenshot videoBron: Screenshot video
Bron: Screenshot videoBron: Screenshot video

Vernield met bulldozers
Layard bracht veel kunstschatten mee naar Londen en in 2015 blijkt dat een zegen voor de archeologie te zijn. In maart 2015 slaat Islamitische Staat de restanten van Nimrud kort en klein en vernielt het de plek met bulldozers.
Nimrud is een van de belangrijkste archeologische locaties van Mesopotamië, die genomineerd was voor de werelderfgoedstatus. De wereld reageert geschokt op de barbaarse vernielzucht van de terroristische organisatie IS. Artefacten worden geroofd en de archeologische locatie met restanten van de stadsmuur, paleis, ziggurat en de citadel worden met de grond gelijk gemaakt. De vernieling past in de strategie om al het cultureel en archeologisch erfgoed dat niet strookt met de puriteinse ideologie van IS te verwoesten.

Video

Op 11 april publiceert IS een video waarop de beelden van de verwoesting te zien zijn. Wat met mokers en bulldozers niet kon worden vergruisd is met dynamiet opgeblazen.

Stills uit IS video / Bron: Screenshot videoStills uit IS video / Bron: Screenshot video
Bron: Screenshot videoBron: Screenshot video
Bron: Screenshot videoBron: Screenshot video

Nimrud bevrijd maar vernield

In november 2016 wordt Nimrud bevrijd van de terreurgroep IS. De historische stad blijkt volledig te zijn verwoest.

Nimrud

Legenda
A. Nimrud
B. Ziggurat van Nimrud
C. Tempel van Ishtar
D. Noordwest Paleis
E. Tempel van Nabu
F. Tigris
G. Mosul
© 2015 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De beschaving der AssyriërsDe Assyriërs woonden al lange tijd in Mesopotamië voor ze ook daadwerkelijk een eigen rijk opbouwden. De grondslag van h…
Assyriërs in oude tijdenAssyriërs in oude tijdenToen na 3000 v.Chr. Semitische nomaden Mesopotamië binnenvielen, sloot een deel daarvan zich aan bij twee nog onbekende…
De beschaving der ChaldeeërsDe Chaldeeërs, ook bekend als Nieuw-Babyloniërs waren de laatste Semitische heersers in Mesopotamië. Hierna werd kwam de…
Het rijk van de BabyloniërsHet rijk van de BabyloniërsBabylonië was een rijk in het gebied tussen de rivieren de Eufraat en de Tigris in wat nu Irak is. De Amorieten stichtte…

Concentratiekamp AmersfoortConcentratiekamp AmersfoortTijdens de Tweede Wereldoorlog zaten in kamp Amersfoort 35.000 mensen gevangen. Zij waren gehuisvest in barakken van kam…
De Belgische opstandDe Belgische opstandDe Belgische opstand is de opstand in 1830 tegen koning Willem de eerste die tot de onafhankelijkheid van België heeft g…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Marie Lan Nguyen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • http://www.britishmuseum.org/explore/galleries/middle_east/room_7-8_assyria_nimrud.aspx geraadleegd op 7 maart 2015
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Kalhu geraadpleegd op 7 maart 2015
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Nimrud gerqaadpleegd op 7 maart 2015
 • http://www.allaboutarchaeology.org/dutch/zwarte-obelisk-van-salmanasser-faq.htm geraadpleegd op 7 maart 2015
 • https://nos.nl/artikel/2143332-historische-stad-nimrud-volledig-verwoest-door-is.html geraadpleegd op 8 januari 2018
 • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
 • Afbeelding bron 2: Oncenawhile, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 3: Screenshot YouTube
 • Afbeelding bron 4: Screenshot video
 • Afbeelding bron 5: Screenshot video
 • Afbeelding bron 6: Screenshot video
 • Afbeelding bron 7: Screenshot video
 • Afbeelding bron 8: Screenshot video
 • Afbeelding bron 9: Screenshot video
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 09-02-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.