Hermann Göring en de Sicherheitspolizei op 24 januari 1939

Hermann Göring en de Sicherheitspolizei op 24 januari 1939 Op 24 januari 1939 kreeg de SS-Grüppenführer Reinhard Heydrich de opdracht van rijksmaarschalk Hermann Göring de opdracht om "het Joden probleem op te lossen door evacuatie of emigratie" (Lösung der Judenfrage durch Auswanderung oder Evakuierung). Daarnaast werd het "Centrum voor Joodse Emigratie" (Reichzentrale für Jüdische Auswanderung) opgezet.
Om de Tweede Wereldoorlog te begrijpen, is het belangrijk dat alle gebeurtenissen op chronologische volgorde worden gezet. Eigenlijk zou je moeten lezen vanaf de gebeurtenissen van de Eerste Wereldoorlog omdat de aanleiding van de Tweede Wereldoorlog hierin al te vinden is.

Sicherheitspolizei

De Sicherheistpolizei was onderdeel van de Duitse politieke recherche en de geheime dienst die ook wel bekend stond onder de afkorting 'SIPO'. Het was een samenvoeging van de geheime staatspolitie (Gestapo) en de criminele politie (Kripo) die gevormd was op 26 juni 1936. De Sicherheitspolizei had een soortgelijke organisatie rond het einde van de Eerste Wereldoorlog omstreeks 1919 genaamd de 'Reichswehr'. Deze hield zich, net als de Sicherheitspolizei, voornamelijk bezig met het optreden bij bijvoorbeeld rellen. Een andere naam waaronder de Sicherheitspolizei bekend stond was de groene politie door de kleur uniformen die ze droegen.

De Sicherheitspolizei is ontstaan doordat SS-leider (Reichsführer-SS) Heinrich Himmler en directeur (SS-Gruppenführer) Reinhard Heydrich het plan hadden om het hele politie orgaan over te nemen en onder te brengen bij de SS (Schutzstaffel). Ze combineerden de Polizei met de Sicherheitsdienst (SD). Na de samenvoeging van deze twee organen ontstond de Sicherheitspolizei. Himmler antwoordde als SS-leider en hoofd van de Duitse politie (Reichsführer-SS und Chef der Deutschen Polizei) enkel aan Hitler. Hiermee kwamen andere rechtsvormen dus te vervallen.

W. Haster werd daarnaast benoemd tot bevelhebber van de SIPO en speelde later een centrale rol bij de Jodenvervolging.

Hermann Göring

Hermann Göring werd in 1935 opperbevelhebber van de Duitse luchtmacht (Luftwaffe). In 1940 werd hij rijksmaarschalk/overste van alle commandanten van het leger (Oberbefehlshaber). Deze titel werd speciaal voor hem gecreëerd in 1940 door Hitler. In 1941 benoemde Hitler hem zelfs tot zijn opvolger indien er iets met hem gebeurde.

Göring hielp met het opbouwen van de economie van Duitsland. Daarnaast kwam hij ook met het idee voor het vinden van een oplossing voor de sudetencrisis. Hij speelde een belangrijke rol tijdens de Tweede Wereldoorlog als militair leider en politicus. Hij was na Hitler de machtigste man van Duitsland.

Hij handelde alleen niet altijd hoe Hitler dat van hem had gewild. Zo maakte hij een groot aantal beloftes die hij vervolgens niet na kwam. Hij verzekerde bijvoorbeeld dat geen enkel Brits vliegtuig over Duitsland zou kunnen vliegen, maar: het gebeurde toch. Göring begon een rijk en lui leven te leiden. Hij leefde van de schatten die hij tijdens de oorlog geroofd had en zette zich niet meer volledig in voor Duitsland zoals hij voorheen wel had gedaan. Hitler verloor het vertrouwen in hem en beschuldigde hem zelfs van hoogverraad. Na deze beschuldiging vluchtte Göring naar Beieren. Aan het einde van de oorlog, gaf hij zich over aan Amerika. Bij de processen van Neurenberg werd hij ter dood veroordeeld wegens oorlogsmisdaden. Hij pleegde echter zelfmoord door cyaankali in te nemen dat hij zelf mee had gesmokkeld.

Lösung der Judenfrage durch Auswanderung oder Evakuierung

Hitler kondigde het Joden probleem aan. De bedoeling was dat hier een definitieve oplossing voor zou worden gevonden. Dit werd de 'endlösing der Judenfrage' genoemd. Op 24 januari 1939 schreef Hermann Göring een brief aan Reinhard Heydrich. Hierin gaf hij de opdracht dat 'Het Joden probleem moest worden opgelost door emigratie en evacuatie'. Zoveel mogelijk Joden moesten Duitsland verlaten en daarvoor werd er een centrale opgezet die deze uitstroom zou helpen versnellen.

Reichzentrale für Jüdische Auswanderung

Het centrum dat ervoor bedoeld was om de Jodenstroom uit Duitsland te versnellen werd door Heydrich opgezet na de opdracht die hij hiervoor had gekregen van Göring. Deze centrale werd de 'Reichzentrale für Jüdische Auswanderung' genoemd. De emigratie van Joden naar andere landen dan Duitsland werd in dit centrum geregeld en versneld. Heinrich Mueller werd door Heydrich aangesteld als manager (Geschaefsfuehrer).
© 2015 - 2024 Galideon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heinrich Himmler; de man achter Adolf HitlerAdolf Hitler had bij het besturen van zijn rijk een aantal machtige mensen achter zich staan die hem hielpen. Zo had je…
De macht van de GestapoDe macht van de GestapoDe Geheime Staatspolizei of Gestapo was een beruchte Duitse organisatie die zowel in als voor de Tweede Wereldoorlog gro…
De kinderen van Reinhard Heydrich‘De slager van Praag’, ‘het blonde beest’, ‘Himmler’s kwade genius’ De bijnamen van Reinhard Heydrich waren welverdiend…
WO II: Obergruppenführer Ernst KaltenbrunnerWO II: Obergruppenführer Ernst KaltenbrunnerNaast Heinrich Himmler was Ernst Kaltenbrunner een tweede belangrijke figuur tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toch kennen…

Boston's onafhankelijkheidshistorieBoston's onafhankelijkheidshistorieEen van de oudste steden van de Verenigde Staten is Boston, de hoofdstad van de staat Massachusetts, één van de staten i…
Ondergang door weeldezucht: de SybarietenOndergang door weeldezucht: de SybarietenVerwijving door overmatige luxe, een oorlog verliezen omdat paarden van de cavalerie getraind zijn om te dansen op fluit…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ThePixelman, Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Sicherheitspolizei_und_SD
  • http://www.diplomatievandevervolging.nl/nl/sipo
  • http://www.auschwitz.nl/en-glossary/sicherheitspolizei
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hermann_G%C3%B6ring
  • http://www.historytoday.com/larry-gragg/anti-nazi-gangster-bugsy-siegel-and-plot-assassinate-g%C3%B6ring
  • http://www.isgeschiedenis.nl/toen/oktober/hermann-goring-pleegt-zelfmoord/
  • http://de.wikipedia.org/wiki/Endl%C3%B6sung_der_Judenfrage
  • http://dagvandeweek.nl/historie/1939/01/24/losung-der-judenfrage-als-opdracht-aan-de-sd-gegeven
  • http://de.wikipedia.org/wiki/Reichszentrale_f%C3%BCr_j%C3%BCdische_Auswanderung
Galideon (45 artikelen)
Laatste update: 05-04-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.