Historie Arc de Triomphe: een bezienswaardigheid in Parijs

Historie Arc de Triomphe: een bezienswaardigheid in Parijs De Arc de Triomphe is één van de bekendste bezienswaardigheden in de Franse stad Parijs. De prachtige triomfboog is te vinden in het centrum van de stad, op het plein van Charles de Gaulle. In 1806 gaf Napoleon opdracht tot de bouw van de triomfboog en in 1836 werd de bouw voltooid. Tot op de dag van vandaag is dit huzarenstukje van de architectuur één van de meest bezochte attracties van Parijs. Maar welke geschiedenis schuilt er achter de Arc de Triomphe?

Inhoud


Ontstaanswijze

In 1806 geeft Napoleon Bonaparte opdracht tot de bouw van de triomfboog, nadat hij de Slag bij Austerlitz gewonnen heeft. Dit bouwwerk wilt hij opdragen aan de ‘Grande Armée’, de zeer grote legermacht van Napoleon. De architect Jean-François Chalgrin krijgt de eervolle taak de boog te ontwerpen. Daarnaast moet er ook gezocht worden naar een goede locatie voor het monument. Deze locatie wordt gevonden in de ‘Place de l’Étoile’, een plein midden in Parijs. Tegenwoordig wordt dit plein ook wel ‘Place Charles de Gaulle’ genoemd. Op 15 augustus 1806 wordt de eerste steen gelegd, deze datum is namelijk de verjaardag van Napoleon.

Het duurt twee jaar om de funderingen van de triomfboog te leggen. Daarom laat de architect in 1810 een canvas schilderen met hoe de constructie er uiteindelijk uit komt te zien. Dit blijkt later nog van pas te komen, want in 1811 overlijdt de architect Chalgrin. Het werk wordt hierop overgenomen door Louis-Robert Goust, voormalig leerling van Chalgrin.

Voltooiing

De voltooiing van de Arc de Triomphe heeft wat voeten in de aarde. In 1814 wordt de bouw van de boog stilgelegd in verband met militaire tegenslagen en het aftreden van Napoleon. In 1821 overlijdt Napoleon Bonaparte. Op dat moment lag de bouw van de triomfboog nog steeds stil. In 1824 wordt echter alsnog besloten de werkzaamheden te hervatten en wordt architect Huyot aangesteld om de ideeën van Chalgrin uit te voeren.

In 1824 wordt geëist dat Huyot in december van datzelfde jaar de plannen van Chalgrin voltooid. Het lukt Huyot echter niet deze taak te volbrengen en hij wordt ontslagen. In 1828 wordt hij opnieuw aangesteld om in 1832 vervolgens definitief ontslagen te worden. Hij wordt vervangen door architect Blouet, onder wie de bouw van de Arc de Triomphe in 1836 eindelijk voltooid wordt. Om Napoleon nog een laatste eer te bewijzen als opdrachtgever van de bouw van de boog, wordt in 1840 zijn lichaam onder de Arc de Triomphe doorgereden. De kosten van de uiteindelijke Arc de Triomphe kwamen uit op 9,3 miljoen Franse franken, wat toentertijd een enorm bedrag was.

Oorlogsmonument

De Arc de Triomphe bevat beeldhouwwerken die gemaakt zijn door bekende Franse beeldhouwers. Deze beeldhouwwerken representeren belangrijke gebeurtenissen uit de Franse geschiedenis. Zo is de Marseillaise op de triomfboog afgebeeld. Aan de binnenkant van het monument zijn de namen van 558 Franse generaals gegraveerd die stierven in het harnas. Daarnaast zijn er ook schilden op de boog afgebeeld waarop de belangrijkste overwinningen van Napoleon te zien zijn.

Bij de Arc de Triomphe ligt ook een onbekende soldaat begraven. In 1920 (twee jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog) wordt besloten dat er bij het oorlogsmonument een soldaat uit de Eerste Wereldoorlog die nooit geïdentificeerd kon worden te begraven. Dit ter nagedachtenis aan alle gesneuvelde soldaten. Op de grafsteen staat het volgende geschreven: ‘Ici repose un soldat francais mort pour la patrie 1914-1918'. In het Nederlands betekent dit het volgende: ‘Hier ligt een Franse soldaat die stierf voor het vaderland.’ Bij het graf is ook de eeuwige herdenkingsvlam te vinden. In 1923 wordt deze vlam voor het eerst aangestoken en sindsdien wordt iedere avond om half zeven het vuur aangewakkerd. Met de herdenkingsvlam worden alle omgekomen soldaten uit de twee wereldoorlogen herdacht.
© 2015 - 2024 Juul92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Parijs bezienswaardigheden top 10Parijs bezienswaardigheden top 10Parijs, de bezienswaardigheden top 10! Parijs staat jaarlijks weer in de top 3 van de meeste bezochte steden ter wereld.…
Marengo, het paard van Napoleon BonaparteMarengo, het paard van Napoleon BonaparteNapoleon Bonaparte had meerdere paarden, namelijk 52, maar het bekendste was Marengo, zijn gevechtspaard. In dit artikel…
Napoleontische bouwwerken in MilaanTijdens het bewind van Napoleon Bonaparte werden steden als Parijs met grootse bouwwerken verrijkt. Dit gold ook voor de…
Stedentrips: ParijsStedentrips: ParijsParijs, de stad van de liefde, is de hoofdstad van Frankrijk. Naast de romantische terrasjes is er natuurlijk ook cultuu…

Heeft Mozes echt bestaan?De Bijbel, de Thora en de Koran laten er geen gras over groeien: Mozes is één van de meest besproken personages in deze…
Karel de Grote leert schrijven, De Karolingische Renaissance‘Hij deed ook pogingen om te schrijven en had daarom doorgaans schrijfplankjes en schriftjes bij zich, ook in bed, onder…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Benh LIEU SONG, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.arcdetriompheparis.com/history, bezocht op 29-07-2015
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Arc_de_Triomphe_(Parijs), bezocht op 29-07-2015
Juul92 (63 artikelen)
Laatste update: 04-09-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.