Reichstag op 30 januari 1939

Reichstag op 30 januari 1939 Op 30 januari 1939 werd de Reichstag gehouden. Tijdens de speech die in dit jaar door Hitler werd gegeven, werd er door hem aangegeven dat hij permanent een einde wilde maken aan het Jodendom binnen Europa. Maar wat is Reichstag precies? En wanneer werd de Reichstag opgericht? Met de Reichstagspeech van deze dag werd de Tweede Wereldoorlog aangekondigd.

Wat is de Reichstag?

Reichstag of ook wel Rijksdag genoemd, was het parlement van Duitsland in de periode 1867 tot en met 1945. De naam is ontstaan door de twee woorden 'Reich' en 'Tag'. Hierin betekent 'Reich' rijk, waarmee Duitsland wordt bedoeld. 'Tag' is de naam voor vergadering. Als je Reichstag dus zou vertalen, zou je uitkomen op 'Rijksvergadering'.

Reichstag / Bron: Bundesarchiv, Bild 183-1987-0703-507, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Reichstag / Bron: Bundesarchiv, Bild 183-1987-0703-507, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

De geschiedenis van Reichstag

Voordat Reichstag officieel een feit werd in het jaar 1967, bestond er in de jaren daarvoor al een soort Reichstag. In die jaren kwamen vooral vertegenwoordigers van de rijkssteden samen. Het parlement was destijds ver van modern. De Duitse Bond uit de jaren 1814 tot 1866 voerde de vergaderingen in Frankfurt am Main. Deze vergadering werd de Bunderversammlung genoemd maar de naam Bundestag werd vaker gebruikt. In het jaar 1849 werd de Rijksdag genoemd, maar deze werd nog niet vastgezet in de grondwet omdat er problemen waren aan het hof van de Pruisische koning.

Toen de Reichstag in 1867 werd gerealiseerd, was er relatief weinig macht. Dit kwam omdat de goedkeuring voor wetten moest worden aangevraagd bij de Bondsraad die werd vertegenwoordigd door de Duitse vorsten en de vrije steden. Pas in de jaren vanaf 1900 werd de Reichsdag gevormd zodat het zelf beslissingen kon maken. Een Rijkskanselier werd benoemd, en de beslissingen werden genomen in het Rijksdag-gebouw (Reichstagsgebäude).

De Reichstagspeech gehouden op 30 januari 1939 / Bron: Bundesarchiv, Bild 183-B02607, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De Reichstagspeech gehouden op 30 januari 1939 / Bron: Bundesarchiv, Bild 183-B02607, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Reichstag vanaf 1933

De NSDAP nam de macht over in het jaar 1933. Adolf Hitler werd benoemd tot Rijkskanselier. Onder hem werd de Gleichschaltung ingesteld. Dit wilde zeggen dat de Reichstagsbrandverodnung en de machtigingswet van maart 1933 werden gelijkgesteld. Hitler verkreeg een meerderheid van de stemmen voor zijn machtigingswet waarin hij had bepaald dat wetten ook konden worden gemaakt door de regering. Hij verkreeg deze stemmen alleen niet op een eerlijke manier. Hij intimideerde of arresteerde namelijk iedereen die behoorde tot zijn tegenstanders. Nauwelijks een maand later werd het Rijksdaggebouw in brand gestoken door de Nederlandse communist Marinus van der Lubbe. In het jaar 1933 werd er ook opnieuw gekozen voor de Rijksdag en behoorden alle leden tot de NSDAP. De laatste Rijksdag werd gehouden in 1942 onder Hermann Göring die dat jaar voorzitter was.

De Rijksdagspeech op 30 januari 1939

Op 30 januari 1939 werd de bekende Rijksdagspeech door Hitler gehouden. In de speech maakte Hitler duidelijk dat er een einde zou worden gemaakt aan het Jodendom in Europa. Hij maakte duidelijk dat hij dit al eerder had gezegd, maar dat iedereen hem daarover niet serieus nam. Hij zei dat hij dit nogmaals zou vertellen en dat het dan ook zo zou geschieden. Hij vond het probleem van het Jodendom in het feit dat zij zich op economisch vlak zouden uitbreiden en dat Duitsland hier slachtoffer van zou worden. Hij wilde het Duitse rijk machtiger maken dan welk rijk dan ook en het Jodendom beëindigen binnen Europa. De Joden werden in de speech genoemd als profiteurs van oorlogen, communisten en ook als gevaarlijk beschreven. Zij zouden de oppositie vormen tegen heel Duitsland en dat moest de kop worden ingedrukt.
© 2016 - 2025 Galideon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De RijksdagbrandDe RijksdagbrandOp 27 februari 1933 werd de Rijksdag (het Duitse parlementsgebouw) in de brand gestoken door een Nederlandse communist.…
Adolf Hitler: de weg naar machtAdolf Hitler verkreeg in een korte periode veel macht en dit leidde uiteindelijk zelfs naar een dictatuur. Hij werd popu…
Biografie: Adolf HitlerAdolf Hitler is geboren in Oostenrijk, maar was een Duitse politicus. Hij was leider van de Nationaal Socialistische Dui…
Adolf Hitler: Hitler en de NSDAPAdolf Hitler: Hitler en de NSDAPDe NSDAP was de partij waarmee Hitler steeds meer macht heeft gekregen. Of moet je zeggen dat de NSDAP de partij was die…

Mezquita: de grote moskee van CórdobaMezquita: de grote moskee van CórdobaDe grote moskee van Córdoba in Andalusië is een Spaans werelderfgoed en een ware parel die een brede waaier cultuur demo…
Olivier van Noort: de wereld rond als ontdekkingsreizigerOlivier van Noort: de wereld rond als ontdekkingsreizigerOlivier van Noort: ontdekkingsreiziger, scheepskapitein, herbergier, ondernemer, investeerder, wereldreiziger, schrijver…
Bronnen en referenties
Galideon (45 artikelen)
Laatste update: 25-06-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.