De geschiedenis van de indianen in Noord-Amerika

De geschiedenis van de indianen in Noord-Amerika Indianen zijn de oorspronkelijke bewoners van Amerika. Zij hadden een unieke levenswijze en leefden zeer dicht bij de natuur. De inheemse bevolking had het echter hevig te verduren na de komst van de Europese kolonisten. Hierdoor kwamen veel indianen om het leven en raakten zij een groot gedeelte van hun land kwijt. In het midden van de 18e eeuw kwamen de eerste reservaten. Deze omsloegen echter slechts een klein gedeelte van hun oorspronkelijke grondgebied en zij mochten het gebied niet verlaten. Hoe jaagden de indianen vroeger en hoe zag hun cultuur er precies uit?

Noord-Amerikaanse indianen: geschiedenis


Verschillende rassen

Indianen leefden in zowel Noord-Amerika als in Zuid-Amerika. De verschillende indianen kwamen elkaar vanwege de enorme afstand nooit tegen. Ze hadden ieder hun eigen cultuur en levenswijze. In Noord-Amerika leefde men in wigwams die van dierenhuiden gemaakt waren terwijl de indianen in Zuid-Amerika deels in hutten leefden.

Onderdrukking door kolonisten

Vanaf de periode dat de kolonisten aan wal kwamen werden de indianen onderdrukt. Ze veroverden grote delen grond die van de indianen waren. Vanwege de uitvinding van het buskruit hadden zij een grote voorsprong op de inheemse bevolking. Tevens kregen de indianen te maken met ziektes die zij nog nooit eerder hadden meegemaakt. Hierdoor waren zij niet immuun voor ziektes zoals de griep, pokken en mazelen. Dit veroorzaakte een sterftegolf onder de inheemse bevolking.

Het Gros Ventre Camp-reservaat in Montana in 1906 / Bron: Detroit Publishing Co., Wikimedia Commons (Publiek domein)Het Gros Ventre Camp-reservaat in Montana in 1906 / Bron: Detroit Publishing Co., Wikimedia Commons (Publiek domein)
Reservaten
In een latere periode kregen de indianen reservaten om in te leven. Het eerste reservaat werd in 1758 in de Verenigde Staten door Europese kolonisten opgericht. De reservaten omsloegen niet het gebied dat zij oorspronkelijk in hun bezit hadden. De meeste indianen waren toen al omgebracht door de westerlingen, waardoor slechts een klein gedeelte van de oorspronkelijke indianen dit heeft kunnen meemaken.

Stammen

De stammen hadden in het verleden grondgebied waarbij de grensgebieden lastig te definiëren waren. Dit komt omdat er continu land werd verloren of veroverd. De leider van zo'n groep werd het stamhoofd genoemd. Deze opperindiaan was herkenbaar aan de enorme hoeveelheid veren die hij aan zijn indianentooi had.

Stammenoorlogen

Er ontstonden naast de gevechten tegen het Westen ook stammenoorlogen. De stamleden zorgden ervoor dat zij in oorlogskleuren bedekt waren om hun vijand af te schrikken. Zij schminkten onder andere hun gezicht met felle oorlogskleuren. De zogenaamde Apache-indianen waren één van de opstandigste en meest wrede stammen. Omdat zij veel ervaring hadden in oorlogsvoering konden de Spanjaarden deze indianen niet overwinnen.

De jacht

De indianen waren uitstekende jagers omdat zij al hun voedsel uit de natuur haalden. Door middel van speren en pijl-en-bogen vingen zij allerlei groot wild en vis. De buffels die in de omgeving te vinden waren zorgen ervoor dat er voldoende voedsel beschikbaar was. De indianen zorgden ervoor dat zoveel mogelijk gebruikt werd en zo min mogelijk werd weggegooid. Huiden werden onder andere gebruikt voor wigwams en kleding. Hiernaast werden veren van vogels gebruikt als versiering of als onderdeel van hun pijlen. Dit zorgde er namelijk voor dat de pijlen ver en stabiel afgeschoten konden worden en hierdoor als dodelijk wapen gebruikt konden worden.

Cultuur

Dans en muziek

Een bekend fenomeen is de zogenaamde regendans. Het ritueel is een onderdeel van de cultuur van de Pueblo-indianen. Het is een indianenstam die oorlog altijd vermeden had. Hierdoor waren ze echter regelmatig het slachtoffer van indianen van de Apache-stam.

Bron: Media123, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Media123, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Kleding
De kledingstijl van indianen was opvallend. Vaak droegen zij een grote hoeveelheid sieraden met zich mee waarin onder andere (half)edelstenen en veren verwerkt waren.

De dromenvanger

De dromenvanger is een voorwerp dat óók in het Westen bekend is. Het is bedacht door het indianenvolk de Ojibweg (Anishinaabeg). Dromenvangers worden boven het bed gehangen zodat hiermee nachtmerries verdreven konden worden. Het centrum van de dromenvanger is volgens hun cultuur bedoeld om de positieve dromen door te laten.
© 2017 - 2024 Tijger3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kolonisten en indianen samen in één land (VS)In 1492 ontdekte Christoffel Columbus Amerika. Christoffel vernoemde de bewoners van Amerika naar Indianen, hij dacht na…
Indianen VS: waarom indianen vrouwen zoveel gevaar lopenIndianen in de VS hebben altijd een bijzondere rol gespeeld in de historie van het land. De oorspronkelijke bewoners wer…
De indianen: een indrukwekkende cultuurDe indianen: een indrukwekkende cultuurUit de overlevering van het werk van kolonisten, uit de 16e en 17e eeuw blijkt dat zij in eerste instantie met jaloezie…
De geschiedenis van Amerika, van indianen tot grootmachtDe geschiedenis van Amerika, van indianen tot grootmachtOorspronkelijk komt de bevolking van de Verenigde Staten en Canada uit Azië. Via de Beringstraat zijn velen naar Amerika…

Het kloosterbos en het klooster Nazareth of SchaerHet kloosterbos en het klooster Nazareth of SchaerHet Kloosterbos, aan de Kloosterdijk, is een bos dat deel uitmaakt van landgoed t Nijveld gelegen in het buurtschap t…
Erasmus zijn moeizame weg naar roem (1493-1517)Erasmus Desiderius Ersamus Roterodamus noemde hij zich werd, waarschijnlijk in 1466 geboren in Rotterdam. Hij is een…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Asad Bunashi, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Regendans
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Dromenvanger
  • http://www.biemolt.nl/indianen/noord-amerika.html
  • http://histotheek.geschiedenisportaal.nl/?p=238
  • http://www.nationalgeographic.org/thisday/aug29/first-indian-reservation/
  • Afbeelding bron 1: Detroit Publishing Co., Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Media123, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tijger3 (112 artikelen)
Laatste update: 26-12-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.