Lady Jane Grey: de koningin die negen dagen regeerde

Lady Jane Grey: de koningin die negen dagen regeerde Lady Jane Grey is in Engeland ook wel bekend als de 'Nine Days' Queen', wat staat voor de negen dagen die Jane Grey koningin van Engeland is geweest. Jane Grey wilde eigenlijk geen koningin worden, maar toch accepteerde ze haar plicht nadat haar neefje, koning Edward VI op vijftienjarige leeftijd overleed. Alleen Mary Tudor - Edwards zus - vond dat de troon haar toebehoorde en ze liet de jonge koningin na negen dagen oppakken en uiteindelijk ook onthoofden, waarna ze zelf de troon over zou nemen. Jane Grey stierf toen ze nog maar zeventien jaar oud was.

Jeugd

In 1537 werd Jane Grey in Leicester geboren als oudste van drie dochters van Henry Grey en Frances Brandon. Ze had nog twee jongere zusjes: Catherine en Mary Grey. Haar vader Henry Grey was de hertog van Suffolk en haar moeder was de achterkleindochter van Henry VII - waardoor Edward VI haar later aan kon wijzen als troonopvolger.

Jane was van hoge afkomst. Hierdoor kon ze in vergelijking met andere meisjes van haar leeftijd veel vreemde talen leren. Ze stond erom bekend dat ze onder andere Hebreeuws, Latijn, Grieks en Italiaans goed onder de knie had.

Verblijf bij de Seymours

Destijds gebeurde het vaker dat jonge meisjes in een ander huishouden verbleven, wat als een deel van hun opvoeding werd beschouwd. In 1547, op tienjarige leeftijd, kwam Jane bij Thomas Seymour te wonen. Thomas was de broer van Jane Seymour, de derde vrouw van Henry VIII. In mei 1547 trouwde Thomas in het geheim met de zesde vrouw en weduwe van Henry VIII, Catherine Parr. Jane kwam op dit moment onder voogdij te staan van zowel Thomas als Catherine. Catherine Parr kwam in 1548 te overlijden na de geboorte van haar dochter en Jane trok hierna weer in bij haar eigen familie. Ondanks het feit dat Jane Grey nu weer weg was uit het huishouden van Thomas Seymour, bleef hij interesse in haar tonen.

Huwelijk

Niet veel later kwam de reden achter de interesse van Thomas Seymour aan het licht: Henry VIII was in 1547 overleden en hierna kwam zijn enige zoon Edward VI op de troon. Edward Seymour, die als regent optrad voor Edward VI, en Thomas Seymour wilden Jane uithuwelijken aan Edward VI. Beide broers, Edward en Thomas Seymour, werden gearresteerd wegens verraad en uiteindelijk ook onthoofd.

Jane's vader wist uit de problemen te blijven en het was pas in 1553 dat Jane opnieuw uitgehuwelijkt werd. Dit keer aan de zoon van de hertog van Northumberland, die op het moment één van de machtigste mannen in het land was. Jane en Guildford Dudley trouwden op 25 mei 1553 in een drievoudig huwelijk, waarbij ook Jane's zus en Guildford's zus trouwden.

Koningin van Engeland

Jane's moeder, Frances Brandon, was de achterkleindochter van Henry VII en haar moeder was de zus van Henry VIII. Henry VIII had drie kinderen: Mary Tudor, Elizabeth Tudor en Edward Tudor. Edward was de jongste van de drie, maar als zoon zou hij na de dood van Henry VIII toch koning worden. Daarnaast werden Elizabeth en Mary allebei als onwettige kinderen van Henry VIII gezien, omdat het huwelijk met Catherine van Aragon (Henry's eerste vrouw en moeder van Mary) geannuleerd was en Anne Boleyn (tweede vrouw van Henry en moeder van Elizabeth) was onthoofd.

Na de dood van Henry VIII kwam Edward VI dus aan de macht, maar hij was op het moment dat hij de troon kreeg nog maar negen jaar oud. Toch werd de koning binnen enkele jaren opeens ernstig ziek en het werd al snel duidelijk dat hij niet lang meer zou leven. De hertog van Northumberland, Jane's schoonvader, had op dit moment erg veel macht aan het hof en wist de koning te manipuleren dat hij Jane moest aanwijzen als zijn opvolger. Hij maakte de koning duidelijk dat dit een logische keuze was: Edward en Jane waren allebei protestants en Mary niet, dus als Mary koningin zou worden, dan zou het land weer katholiek worden en dit wilde Edward niet. Daarnaast werden Mary en Elizabeth vaak als onwettige kinderen gezien vanwege hun moeders, dus Jane was een logischere keuze. Uiteindelijk wees Edward twee weken voor zijn dood, Jane aan als opvolger. Jane kwam er alleen pas na de dood van Edward achter dat zij nu koningin was.

Edward VI overleed op 6 juli 1553 en op 9 juli werd Jane verteld dat ze nu koningin van Engeland, Ierland en Frankrijk was. Jane accepteerde de kroon tegen haar wil in op 10 juli 1553. Toch wilde ze niet dat haar man, Guildford Dudley, koning van Engeland werd. Hij werd daarom tot hertog van Clarence benoemd.

Om Jane koningin te houden, moest de hertog van Northumberland nog wel zorgen dat Mary opgepakt werd. Als dochter van Henry VIII had ze recht op de troon, dus zij vormde een gevaar voor Jane, maar ook voor hemzelf. Met Jane op de troon kon de hertog van Northumberland zijn positie als machtigste man in het land behouden, hij wilde haar immers net zo manipuleren als Edward. Maar als Mary, een katholiek, de troon zou krijgen, zou hij die positie verliezen. De hertog van Northumberland verliet op 14 juli Londen om Mary gevangen te nemen, maar terwijl hij weg was, riep de Geheime Raad (Privy Council in het Engels) Mary Tudor op 19 juli uit tot koningin. Nog diezelfde dag werd Jane opgepakt en gevangen gezet.

Onthoofding in de Tower

In september van datzelfde jaar werd Mary Tudor officieel benoemd tot de rechtmatige koningin van Engeland, waarna Jane tot usurpator werd aangewezen. Jane, Guildford en de hertog van Northumberland werden gevangen gehouden in de Tower of London. De laatste werd op 22 augustus 1553 wegens verraad al onthoofd.

Jane werd op dezelfde dag als haar man Guildford onthoofd, toen ze vermoedelijk zestien of zeventien jaar was. Guildford werd als eerst publiekelijk onthoofd en daarna was Jane aan de beurt, maar dit gebeurde in de Tower in plaats van voor het publiek. Net voor haar onthoofding heeft Jane vermoedelijk nog een speech gehouden en ook heeft ze haar eigen blinddoek voor de onthoofding op gedaan, waarna het verhaal gaat dat het haar niet lukte om zelf het schavot te vinden. Ze kreeg hiervoor wat hulp en daarna is ze onthoofd.

Na de dood van Lady Jane Grey

Jane is samen met Guildford begraven in de kapel van St. Peter ad Vincula, wat de kerk is bij de Tower of London.

Jane's vader is elf dagen na de executie van zijn dochter ook onthoofd. Koningin Mary verleende gratie aan Jane's moeder en haar andere dochters, waarna Frances nog aan het hof bleef wonen en binnen drie weken na het overleden van haar man opnieuw trouwde. Frances overleed uiteindelijk in 1559.

Verder is Jane Grey niet opgenomen in de lijst met Britse vorsten, omdat de periode van negen dagen dat ze koningin is geweest, als te kort hiervoor wordt beschouwd.
© 2019 - 2024 Megan16, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hendrik VIII en zijn 3e vrouw Jane SeymourHendrik VIII en zijn 3e vrouw Jane SeymourHendrik VIII heeft altijd beweerd het meest te hebben gehouden van zijn 3e vrouw Jane Seymour. Op zijn sterfbed heeft hi…
Koningin Elizabeth van EngelandOp 21 april 2018 vierde de Engelse koningin Elizabeth II haar 92e verjaardag. Ze was daarmee de oudste regerende monarch…
Lost in Austen: tv-serie geïnspireerd op Pride & PrejudiceLost in Austen: tv-serie geïnspireerd op Pride & PrejudiceWat doe je als je als moderne meid uit de 21e eeuw ineens in de negentiende eeuwse roman Pride & Prejudice van Jane Aust…
Koningin Elizabeth I van EngelandKoningin Elizabeth I van EngelandNadat haar voorgangster, koningin Mary I van Engeland zovaak de brandstapel liet roken dat zij de bijnaam Bloody Mary kr…

Abul-Abbas: de olifant van Karel de GroteAbul-Abbas: de olifant van Karel de GroteAbul-Abbas was de olifant die keizer Karel de Grote in het jaar 802 als schenking kreeg van Haroen ar-Rashid, de Abbasid…
Archeologische vindplaatsen aan de kust van AndalusiëArcheologische vindplaatsen aan de kust van AndalusiëDe kust van Andalusië, in het uiterste zuiden van Spanje, is door de geschiedenis heen een smeltkroes van culturen gewee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Paul Delaroche, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jane_Grey
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Lady_Jane_Grey
  • https://www.biography.com/royalty/lady-jane-grey
Megan16 (6 artikelen)
Laatste update: 28-09-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.