Hendrik VIII en zijn 3e vrouw Jane Seymour

Hendrik VIII en zijn 3e vrouw Jane Seymour Hendrik VIII heeft altijd beweerd het meest te hebben gehouden van zijn 3e vrouw Jane Seymour. Op zijn sterfbed heeft hij aangegeven begraven te willen worden naast deze vrouw. Was Hendrik echt gek op haar, was het omdat zij de langverwachte zoon baarde. Of omdat zij maar 18 maanden aan zijn zijde heeft gezeten, een te korte periode waarin Hendrik uitgekeken raakte op haar.

Algemeen

Zij was de vrouw die Hendrik kon geven waar hij bijna wanhopig naar verlangde; een mannelijke erfgenaam. Helaas heeft zij na de geboorte van de prins het leven gelaten. En was zij degene die Hendrik alleen liet. Samen met zijn 6e vrouw is Jane het lot bespaard gebleven dat Hendrik genoeg van haar had en op zoek ging naar een ander.

De Jonge Jane

Waarschijnlijk is Jane geboren in 1509 als dochter van Sir John Seymour of Wiltshire en Margaret Wentworth. John Seymour werd vanwege zijn krijgsverdiensten door Hendrik geridderd. Haar broer was Edward, de latere hertog van Somerset.

Zij was hofdame van Koningin Catharine en later bij koningin Anne. Ze heeft van dichtbij meegemaakt hoe de relatie’s van haar beide voorgangsters zijn geëindigd.

De ouders van Jane wilden dat zij in het huwelijk zou treden met William Dormer. De moeder van Wiliam vond dat Jane niet goed genoeg was voor haar zoon. Hierna ging Jane naar het hof om hofdame te worden.

Hendrik en Jane

Nog voordat koningin Anne werd veroordeeld tot de doodstraf door onthoofding, was Hendrik al een relatie aangegaan met Jane. In februari 1536 kwamen de geruchten opgang van de romance tussen beiden, welke Hendrik aanwakkerde door haar dure geschenken te geven. De familie werd in april 1536 in het paleis van de koning ondergebracht. Van zijn vertrek naar de vertrekken van de familie Semour liep een geheime gang, zodat er bezoeken konden plaatsvinden zonder dat het hele hof hiervan op de hoogte was. Hendrik was al in de ban van Jane sinds september 1535, toen hij bij de familie Seymour in Wiltshire op bezoek was.

Jane was veel bescheidener en zachter dan de scherpe Anne, maar ook deze dame wilde geen maîtresse van de koning worden. Of deze weigering heeft bijgedragen tot het feit dat Hendrik van Anne afwilde is niet te bewijzen. Binnen 24 uur na de executie van Anne waren ze verloofd en na elf dagen trouwden Hendrik en Jane in privé-sfeer, het huwelijk werd ingezegend door aartsbisschop Cranmar. Hendrik was op dat moment 45 jaar oud en Jane 27.

Het was Jane die een verzoening tussen Hendrik en zijn dochter Mary bewerkstelligt.

De langverwachte zoon

Het duurde maar liefst 7 maanden voordat Jane zwanger was. De koning maakte zich al zorgen dat ze nooit zwanger zou worden. Een troonopvolger was meer dan ooit gewenst, want 2 maanden na het huwelijk van Jane en Hendrik stierf de 17 jarige Henry Fitzroy, de bastaard zoon van Hendrik en zijn maîtresse Elizabeth Blount.

Op 9 oktober 1537 zet de bevalling in, na 3 zware dagen was de kroonprins Edward geboren in het paleis van Hampton Courty. De koning was dolgelukkig. Bij de doop van de jonge prins was zijn stiefzuster Mary peetmoeder en Elisabeth speelde ook een rol bij de ceremonie.

Een aantal dagen na de geboorte werd Jane onverwacht ziek, waarschijnlijk leed ze aan de kraamvrouwen ziekte, een infectie die toentertijd vaak bij kraamvrouwen voorkwam. In het bijzijn van koning Hendrik overleed Jane op 24 oktober 1537 in haar slaap. Zij was pas 18 maanden getrouwd met Hendrik VIII. De koning was ontroostbaar en liet Jane begraven in de tombe die hij voor zichzelf had uitgezocht in St. George´s Chapel in Windsor Castle.

Dat Jane nooit gekroond is geweest tot koningin had te maken met Hendriks wens een zoon te krijgen. Pas wanneer gebleken zou zijn dat Jane aan zijn wens kon voldoen, wilde hij haar tot zijn koningin maken. Helaas heeft dat niet zo mogen zijn.

Het zou drie jaar duren voordat Hendrik VIII weer in het huwelijk zou treden. Op zijn sterfbed, toen getrouwd met Catharine Parr, gaf de koning aan begraven te willen worden bij de vrouw waar hij het meeste van gehouden had: Jane Seymour.

Het schilderij

In 1543, Hendrik was getrouwd met Catharine Parr, liet hij een schilderij maken van zichzelf met zijn drie kinderen en zijn vrouw. Maar in plaats van Catharine, werd Jane Seymour geschilderd naast de koning en kinderen.

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lady Jane Grey: de koningin die negen dagen regeerdeLady Jane Grey: de koningin die negen dagen regeerdeLady Jane Grey is in Engeland ook wel bekend als de 'Nine Days' Queen', wat staat voor de negen dagen die Jane Grey koni…
De Schreeuw - Edvard Munch (1863-1944)De Schreeuw - Edvard Munch (1863-1944)De Schreeuw van Edvard Munch is een schilderij dat eigenlijk iedereen wel kent. Maar wat is nu eigenlijk het verhaal era…
Hendrik VIII, BlauwbaardHendrik VIII, BlauwbaardIn totaal heeft hij zes vrouwen gehuwd. Twee daarvan heeft hij laten vermoorden (onthoofden), van twee heeft hij zich la…
Familieportret van Jan Kruis – Koninklijke familieFamilieportret van Jan Kruis – Koninklijke familieIn de raadszaal van het gemeentehuis in Ballum op Ameland hangt een muurgroot schilderij van de Koninklijke familie. Jan…
Koningin Elizabeth I van EngelandKoningin Elizabeth I van EngelandNadat haar voorgangster, koningin Mary I van Engeland zovaak de brandstapel liet roken dat zij de bijnaam Bloody Mary kr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 29-07-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.