Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar

Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar Pablo Escobar (Colombia, 1949-1993) staat bekend als de succesvolste en gevaarlijkste drugsbaron die de wereld ooit gekend heeft. In de hoogtijdagen bracht zijn cocaïnehandel naar schatting 60 miljoen dollar per dag op. Hiermee was Escobar een van de rijkste mensen op aarde. Pablo duldde geen tegenspraak en is, naar schatting, verantwoordelijk voor de dood van acht- tot tienduizend mensen. Al hoewel hij een zeer gevreesde crimineel was, was hij ook mateloos populair onder de arme bevolking in Colombia. Om het Colombiaanse volk voor hem te winnen liet hij onder andere nieuwe huizen bouwen voor de armen in de plaats Medellín. Zo haalde Pablo genoeg stemmen om als volksvertegenwoordiger plaats te nemen in het Congres. Zijn doel was politieke onschendbaarheid en uiteindelijk de President van Colombia worden. Zijn politieke carrière was echter van korte duur en bracht hem in grote problemen.

Jeugd

Pablo Emilio Escobar Gaviria (geboren op 1 december 1949) was het derde kind van Abel Escobar en Hermilda Gaviria. Zijn vader was een hardwerkende boer en ze groeiden dan ook op zonder armoede. Gedurende de jeugd van Pablo heerste er een hevige burgeroorlog in Colombia wat zijn uitwerking had op de maatschappij en de economie. Mensen zochten hun toevlucht in de criminaliteit en gewapende overvallen waren aan de orde van de dag. Het verhaal gaat dat Pablo tegen zijn vrienden zei: “als ik binnen 5 jaar niet mijn eerste miljoen heb verdiend, dan pleeg ik zelfmoord”.

Start van criminele carrière

Escobar begon zijn criminele carrière met het stelen van grafstenen en auto’s. Later ging hij werken voor een smokkelaar die vooral handelde in sigaretten en alcohol. Hier leerde hij de kneepjes van het vak, zoals het uitzetten van smokkelroutes en het omkopen van politiemensen. In deze periode kwam Pablo in aanraking met invloedrijke criminelen en zag hij dat de smokkelhandel, waar hij bij betrokken was, relatief weinig geld opleverde.

Escobar besloot na verloop van tijd een andere weg in te slaan. Samen met zijn neef Gonzalo kocht hij goedkope cocapasta in Ecuador. In Colombia verwerkten ze het tot cocaïne. In die tijd was de cocapasta van erg goede kwaliteit. Doordat het nog niet duur was, werd de cocaïne snel verkocht op de straten in Colombia. Al snel zagen ze kans om de drugs ook naar de Verenigde Staten te smokkelen. Hier lag de straatwaarde vele malen hoger. Vijftig dollar aan cocapasta bracht, nadat het verwerkt was tot cocaïne, vijftigduizend dollar op.

Pablo’s kapitaal en macht groeide snel. De politiemacht in Medellín werd omgekocht en Pablo nam een eigen veiligheidsdienst. Iedereen die in zijn vaarwater kwam kreeg de volgende vraag: “plata o plomo”, oftewel neem het smeergeld aan of je krijgt de kogel.

Medellínkartel

Het imperium van Pablo breidde snel uit, maar Pablo zag ook in dat het veel efficiënter zou zijn om samen te werken met andere drugsbazen. Er zou gebruik gemaakt kunnen worden van meer smokkelroutes, vliegtuigen en mankracht. Escobar bracht meerdere succesvolle drugsfamilies bij elkaar. Het Medellínkartel was geboren. In de jaren 80 beheerste het kartel de drugshandel van Colombia, Mexico, Ecuador, Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek. Een belangrijke partner in de begintijd van het kartel was Griselda Blanco, ook wel ‘Queen of Coke’ genoemd. Deze criminele dame was woonachtig in Miami en cruciaal als tussenpersoon voor de handel tussen Colombia en Miami in de Verenigde Staten.

Hoogtepunt & politieke carrière

Naar schatting zou het kartel in de hoogtijdagen 60 miljoen dollar per dag binnenhalen. Dit was zoveel geld dat Pablo tientallen huizen en andere panden kocht om het geld in op te slaan. Pablo had zichzelf inmiddels gevestigd op een enorm landgoed waar hij onder andere een privé dierentuin met exotische dieren, kartbaan en eigen vliegveld had. Het landgoed droeg de naam ‘Hacienda Napoles’.

Het succes en de rijkdom van het kartel is niet onopgemerkt gebleven bij de Colombiaanse regering en journalisten. Mensen vroegen zich af waar de leden van het kartel zoveel geld mee verdienden. Pablo richtte onder andere een taxibedrijf, investeringsmaatschappij en agrarisch exportbedrijf op als dekmantel voor zijn cocaïnehandel. Veel invloedrijke mensen, zoals politici en journalisten bleven vasthouden aan geruchten dat Pablo Escobar handelde in drugs en verantwoordelijk was voor vele doden. Escobar wilde het kartel beschermen en bedacht dat een politieke carrière hem onschendbaarheid en nog meer macht zou brengen. Anders dan zijn politieke opponenten richtte Pablo zich op de armen. Hij won deze bevolkingsgroep voor zich door geld uit te delen en de mensen uit de sloppenwijken een nieuw huis en een baan te geven. Als leider van het kartel was Escobar meedogenloos tegenover 'vijanden'. Pablo gaf opdracht tot het plaatsen van autobommen bij kantoren van diverse mediabedrijven die negatief over hem berichtten. Onder andere de directeur van de populaire krant 'El Espectador', Guillermo Cano, kwam om het leven. Ook gaf de drugsbaas opdracht om de immens populaire presidentskandidaat, Galan, te vermoorden. Escobar werd verkozen tot volksvertegenwoordiger en nam in 1982 plaats in het Congres.

De politieke carrière van Pablo was van korte duur. Escobar had een slecht imago onder de politici en veiligheidsinstanties. Verschillende organisaties zoals de DEA (Drugs Enforcement Administration, Amerikaanse organisatie voor drugsopsporing), CIA en Colombiaanse politici deden grondig onderzoek naar Escobar. Na korte tijd kwamen ze een gevangenisfoto van Pablo tegen. Deze foto werd gemaakt in de gevangenis van Medellín in de beginperiode van Pablo’s criminele carrière. De minister van Justitie, Rodrigo Lara, bracht dit in aanwezigheid van Escobar in het Congres, aan het licht. Pablo zocht vrijwel direct de media op en droeg de minister op om binnen 24 uur met bewijs te komen dat Pablo handelde in cocaïne. Indien de minister niets kon bewijzen, dan moest hij opstappen. De minister kon geen bewijs leveren. Rodrigo Lara werd een baan aangeboden als ambassadeur in het buitenland, maar voordat hij Colombia kon verlaten werd hij vermoord door een huurmoordenaar in dienst van Escobar. Daaropvolgend nam de Colombiaanse regering een wet aan die het mogelijk maakte om Colombianen versneld uit te leveren aan de Verenigde Staten. Leden van het Medellínkartel waren woest. Als reactie werd er met tanks, bommen en hulp van leden van een guerrillagroep, een enorme aanslag gepleegd op het Hooggerechtshof in Bogota. De helft van de rechters en honderden personeelsleden kwamen om het leven.

Einde van de Pablo Escobar

In de jaren na de politieke vergissing van Pablo werden de leden van het kartel opgejaagd door het Colombiaanse leger en de DEA. Grote drugslabs werden vernield en veel transportvliegtuigjes werden in beslag genomen. Pablo bleef vechten voor zijn macht en geld en startte een oorlog tegen het leger en de politie. Iedereen die een politieagent of officier vermoordde kreeg een hoge beloning. Daarnaast bleef Escobar doorgaan met het plaatsen van autobommen. Zo is hij verantwoordelijk voor de moord van tientallen politici, presidentskandidaten en vele journalisten. Escobar wordt tevens verantwoordelijk gehouden voor een bomaanslag in een vliegtuig waar een presidentskandidaat in zou moeten zitten. De presidentskandidaat bleek niet aan boord te zijn gegaan. Ruim honderd onschuldige mensen kwamen om het leven.

De angst onder de bevolking was groot. Mensen die de taak kregen om Escobar op te sporen en te arresteren werden omgekocht of vermoord. Uiteindelijk werd er een speciale eenheid opgericht. De soldaten hadden samen met de Amerikanen één taak. Het vermoorden van Pablo Escobar. Door grote frustratie wilden ze Escobar niet meer proberen levend te arresteren.

In 1993 had Pablo zich verscholen in een klein huis in Medellín. Hij voelde zich al weken opgejaagd en verplaatste zich dagelijks. Door de moderne opsporingstechnieken van de Amerikanen kwam de speciale eenheid achter de locatie van Pablo. Pablo belde op 2 december 1993, een dag na zijn 44e verjaardag, met zijn zoon. Dit werd opgepikt door de opsporingsapparatuur. Escobar probeerde via het dak te vluchten, maar zakte op het dak in elkaar. Het is niet duidelijk of Escobar is neergeschoten door een agent of dat hij zichzelf heeft beroofd van het leven.

Na de dood van Escobar viel het volledige Medellínkartel uit elkaar. De concurrent, het Calikartel, nam de hele handel over.

Bijnamen

  • El Patron
  • Pablito
  • El Doctor
  • El Padrino
  • Don Pablo
  • Robin Hood
  • El Magico

Televisieseries

Er zijn een aantal televisieseries gemaakt over het leven van Pablo Escobar. Zo werd in 2015 ‘Narcos’ uitgebracht, een 'Netflix Original'. Volgens familieleden van Escobar, vertelt Narcos een behoorlijk waarheidsgetrouw verhaal.

Een andere serie is 'El Patron del Mal' (2012). Het is een Colombiaanse productie en vertelt het verhaal van Pablo vanaf zijn jeugd tot aan zijn dood. De serie beslaat maar liefst 77 afleveringen en gaat veel dieper in op het leven van Escobar, dan 'Narcos'.
© 2017 - 2025 Goodman, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Netflix Narcos seizoen 1: realiteit en fictie in de serieNetflix Narcos seizoen 1: realiteit en fictie in de serieNarcos is een Amerikaanse televisieserie uitgebracht door het bedrijf Netflix, waarin het leven van de beruchte drugsbar…
Recensie: Narcos (tv-serie)recensieRecensie: Narcos (tv-serie)Narcos is een tv-serie over de drugshandel in Zuid-Amerika. Vanaf de jaren 70 van de twintigste eeuw is Zuid-Amerika in…
Netflix Narcos seizoen 2: realiteit en fictie in de serieNetflix Narcos seizoen 2: realiteit en fictie in de serieNarcos is een van de meest populaire series op Netflix ten tijde van de première. De Amerikaanse televisieserie speelt z…
De datum 2 december in de geschiedenisDe datum 2 december in de geschiedenis2 december was een belangrijke datum voor Napoleon. In 1804 werd hij op die datum tot keizer gekroond en in 1805 behaald…

De oliecrisis van 1979 en haar gevolgen in NederlandDe oliecrisis van 1979 en haar gevolgen in NederlandWaar veel mensen zich de oliecrisis uit 1973/1974 nog wel zullen herinneren (denk bijvoorbeeld aan de autoloze zondagen)…
Het geheime vliegveld in Havelte: Flugplatz SteenwijkHet geheime vliegveld in Havelte: Flugplatz SteenwijkTijdens de Tweede Wereldoorlog vielen de meeste bommen niet op Rotterdam of Middelburg, maar op Havelte. Deze Drentse pl…
Bronnen en referenties
  • https://www.manners.nl/dit-artikel-geeft-antwoord-op-al-je-narcospablo-escobar-vragen/
  • https://www.metronieuws.nl/nieuws/showbizz/2016/09/narcos-4-vragen-over-pablo-escobar-beantwoord
  • https://www.colombiaans.nl/pablo-escobar/
Goodman (5 artikelen)
Gepubliceerd: 04-07-2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.