De datum 2 december in de geschiedenis
2 december was een belangrijke datum voor Napoleon. In 1804 werd hij op die datum tot keizer gekroond en in 1805 behaalde hij op diezelfde datum zijn beroemde overwinning in de Slag bij Austerlitz. 2 november was in 1975 de datum waarop de Molukse treinkaping bij Wijster begon. In 1993 was 2 december de dag waarop drugsbaron Pablo Escobar overleed. Tot de beroemdheden die jarig zijn op 2 november behoren onder meer Britney Spears, Jan Ullrich en Monica Seles.
De kroning van Napoleon tot keizer
Napoleon had in 1799 middels een staatsgreep de macht gegrepen in Frankrijk. Sindsdien had hij officieel de functie van 'eerste consul van Frankrijk'. In 1804 besloot hij om zich een prestigieuzere titel aan te meten: Napoleon zou Keizer van Frankrijk worden. In mei 1804 gaf het senaat hem hier toestemming voor. Daarna volgde er nog een referendum (waarbij de gang van zaken op z'n zachtst gezegd niet erg democratisch was). De uitkomst van die ‘volksraadpleging’ was eveneens dat Napoleon keizer mocht worden.
Op 2 november 1804 vond in de Notre Dame te Parijs de kroning plaats. Napoleon werd beschouwd als 'de eerste Franse keizer sinds 1000 jaar' (sinds Karel de Grote). Napoleon had bij de kroning geen last van bescheidenheid. Karel de Grote werd indertijd nog gekroond door de paus (wat tijdens de Middeleeuwen ook de officiële traditie was bij de kroning van een keizer), maar Napoleon kroonde zichzelf en zijn vrouw tot keizer en keizerin. De paus was wel aanwezig bij de ceremonie. Hij mocht de kroning echter niet doen, aangezien Napoleon weigerde om zich ondergeschikt te maken aan de paus.
De Slag bij Austerlitz
Exact één jaar nadat hij als keizer gekroond was, op 2 december 1805, behaalde Napoleon één van zijn beroemdste overwinningen. Tijdens de slag van Austerlitz versloeg hij, met een leger van circa 75.000 militairen, een coalitieleger van Russen en Oostenrijkers, dat circa 90.000 militairen telde. Deze zege wordt door velen beschouwd als een groot bewijs van de genialiteit van Napoleon als veldheer. De veldslag vond plaats in de regio Zuid-Moravië (het huidige Tsjechië).
De Nederlandse plaat Austerlitz
De Nederlandse plaats Austerlitz (in de provincie Utrecht) dankt zijn naam aan de Slag bij Austerlitz. Oorspronkelijk was dit plaatsje een handelsnederzetting nabij een Frans legerkamp en droeg het de naam Bois-en-Ville. Nadat Lodewijk Napoleon, de broer van de keizer, in 1806 tot koning van Nederland was benoemd, besliste hij dat dit plaatsje voortaan Austerlitz moest heten, als eerbetoon aan de grote zege van zijn broer.
De pyramide van Austerlitz
Nabij het Nederlandse plaatsje dat de naam Austerlitz kreeg, lag een groot monument, gebouwd van zand en graszoden, in de vorm van een pyramide. Dit had een generaal in 1804 door zijn troepen laten bouwen, om te voorkomen dat die troepen zich zouden vervelen. Dit monument heette oorspronkelijk de Mont Marmont, oftewel de Marmontberg. In 1806 bepaalde Lodewijk Napoleon echter, dat die naam veranderd moest worden in 'de Pyramide van Austerlitz', wederom als eerbetoon aan de zege van zijn broeder.
Napoleon III
Exact 48 jaar na de kroning van Napoleon Bonaparte tot Keizer van Frankrijk, imiteerde Napoleon III zijn oom. (Napoleon III was een zoon van Lodewijk Napoleon, de broer van Napoleon Bonaparte.) Op 2 december 1852 liet Napoleon III zich kronen tot keizer. In de jaren daarvoor was hij president van Frankrijk. Het keizerschap van Napoleon III kwam ten einde in 1870 (als gevolg van de Frans-Duitse oorlog).
1975: Treinkaping bij Wijster
Op dinsdag 2 december 1975 begon 's ochtends om 10u07 de treinkaping bij Wijster. De stoptrein van Groningen naar Zwolle werd door zeven Zuid-Molukse activisten gekaapt, die actie voerden middels deze kaping voor een vrije Republiek der Zuid-Molukken (RMS).Uiteindelijk zou deze kaping twaalf dagen duren. Er vielen bij deze actie drie doden: de machinist van de trein en twee passagiers.
Geboren op 2 december
Op 2 december 1923 werd
Maria Callas geboren. Zij zou uitgroeien tot één der grootste operazangeressen aller tijden. Callas overleed in 1977. In 1981 werd op 2 december een geheel ander type zangeres geboren:
Britney Spears. Zij veroverde eind jaren negentig de wereld met 'Hit me baby one more time'.
Op 2 december 1973 werd
Jan Ullrich geboren in de DDR. Hij was mogelijk de meest getalenteerde wielrenner van zijn generatie. In 1997 won hij de Tour de France. Veel wielerkenners geloofden dat dit het begin zou zijn van een lange reeks, superieure Tourzeges. Uiteindelijk zou het echter bij die ene Tourzege blijven. De grootste tegenstander van Ullrich was hijzelf: hij leefde er in de winters vaak op los en kwam dan vele kilo's aan, waardoor hij doorgaans een groot deel van het wielerseizoen vooral bezigwas met afvallen en weer in vorm komen. In 2006 kwam er een einde aan de wielercarrière van Ullrich, als gevolg van de dopingaffaires rondom dokter Fuentes.
Op dezelfde dag als Ullrich, 2 december 1973, werd ook een andere zeer getalenteerde sporter geboren:
Monica Seles. Begin jaren negentig heerste zij op fenomenale wijze in de wereld van het vrouwentennis. In het voorjaar van 1991, op 17-jarige leeftijd, was zij al de nummer één van de wereld. Aan haar glorietijd kwam een einde toen een gestoorde Duitse fan van Steffi Graf op 30 april 1993, tijdens een tenniswedstrijd, Seles met een mes stak. Ze werd getroffen in een schouder.
Na deze afschuwelijke gebeurtenis zou het tot 1995 duren voordat Seles weer een profpartij zou spelen. Ze keerde wel weer terug naar de wereldtop (en won nog één Grand Slam-toernooi: het Australian Open in 1996), maar ze zou nooit meer het superieure niveau halen van voor de steekpartij.
Overleden op 2 december
Welke beroemheden zijn in de loop der eeuwen overleden op de datum 2 december? Op 2 december 1594 overleed
Gerardus Mercator op 82-jarige leeftijd in Duisburg. Hij kwam uit Vlaanderen en heette oorspronkelijk Gerard de Kremer. Mercator wordt beschouwd als één van de belangrijkste en invloedrijkste cartografen aller tijden. Mercator introduceerde onder meer de term 'atlas'.
Op 2 december 1814 overleed Markies de Sade op 74-jarige leeftijd. Hij was zeer controversiële schrijver. Van zijn naam zijn de termen 'sadisme' en 'sadomasochisme' afgeleid.
Op 2 december 1993 overleed
Pablo Escobar op 44-jarige leeftijd. Hij is één van de beroemdste drugsbaronnen aller tijden. Eén van zijn bijnamen was 'The King of Coke'. Financieel gezien was zijn drugshandel dusdanig succesvol, dat hij opdook in de lijst van 10 rijkste mensen ter wereld. Hij zou verantwoordelijk zijn voor circa 9000 moorden. Escobar profileerde zichzelf echter graag als een soort moderne Robin Hood. Hij zat zelfs enige tijd in de politiek en zette zich in voor de armen in Colombia (hij liet onder meer huizen voor hen bouwen).
Op 2 december 1381 overleed
Jan van Ruusbroec op 88-jarige leeftijd. Deze geestelijke en schrijver wordt beschouwd als één der grootste 'mystici' uit de wereldliteratuur. Zijn bijnaam is 'de Wonderbare'. Eén van zijn bekendste werken is 'De geestelijk bruiloft'. Jan van Ruusbroec werd in 1909 zalig verklaard door paus Pius X.