Geschiedenis van vrouwenrechten in Nederland

Geschiedenis van vrouwenrechten in Nederland De geschiedenis van vrouwenrechten is altijd al een belangrijk onderwerp in de geschiedenis van de mensheid geweest. Echter liep het proces van de ontwikkeling van vrouwenrechten niet in alle landen even gemakkelijk. In Nederland is dit redelijk succesvol gelopen, maar hoe komt het dat de strijd om vrouwenrechten succesvol is verlopen? En wat hebben feministen allemaal gedaan om betere rechten voor vrouwen te krijgen ten opzichte van de man?

Godsdienst in Nederland

Het christendom

In Nederland is voornamelijk het christendom de grootste godsdienst geweest met de meeste aanhangers. Keizer Constantijn had in de 4e eeuw het christendom tot staatsgodsdienst gemaakt. Daardoor werd bijna iedereen christen en zo dus ook de bevolking in Nederland. Vroeger zagen volgers van het christendom, net zoals sommige mensen tegenwoordig, de bijbel als waarheid en dus alles wat men las in de bijbel werd als de waarheid gezien. Het scheppingsverhaal van de mens werd dus ook gezien als waarheid en het ging als volgt. Op de zesde scheppingsdag besloot god de mens te maken naar zijn wens. Volgens god zou de mens heersen over alle dieren in de lucht, zee en op het land. En dus maakte god een man genaamd Adam. Adam was de perfecte mens in god zijn ogen. Maar hij was nog niet tevreden en Adam zou kinderen moeten krijgen, maar daarvoor was een vrouw nodig. Zo besloot god om een vrouw genaamd Eva te scheppen uit een rib van Adam.

Omdat Eva uit een rib van Adam was geschapen, betekende het dat de vrouw ondergeschikt was aan de man. Door dit scheppingsverhaal zagen veel christenen vrouwen als ondergeschikt aan mannen. Maar niet alleen christenen zagen dat zo. Vele andere mensen vonden ook dat de vrouw ondergeschikt was aan de man, omdat de man sterker was. Zo was dus het idee dat vrouwen ondergeschikt waren aan de mannen normaal geworden in de maatschappij.

Verlichting

Maar in de Verlichting kwam hier verandering in. Filosofen gingen rationeel nadenken over het ontstaan van de aarde en het oude wereldbeeld. Door de Wetenschappelijke Revolutie werd dit versterkt. Het scheppingsverhaal uit de bijbel werd ontkracht doordat wetenschappers het ontstaan van de mens gingen verklaren door behulp van de wetenschap. Hierdoor veranderde het wereldbeeld. God had in de ogen van velen de aarde niet meer geschapen, maar echt een verandering in vrouwenrechten kwam er pas in de 20e eeuw.

Feminisme voor de vrouwenrechten

De strijd voor vrouwenrechten begon in Europa, de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland rond 1900 en verspreidde zich later naar andere landen zoals Nederland. Voor het eerst in de geschiedenis stond de ondergeschikte positie van de vrouw in brede kring ter discussie. Deze beweging die voor vrouwenrechten streed werd het feminisme genoemd. Het feminisme streed voor gelijke rechten tussen mannen en vrouwen op het gebied van politiek, economie, recht, sociaal en cultuur. De aanleiding voor deze beweging was vooral dat vrouwen wanneer ze getrouwd waren thuis moesten zitten. Ze mochten bijvoorbeeld ís avonds en vaak ook overdag niet zonder begeleiding de deur uit. Ook hadden ze geen recht op eigen vermogen en mochten ze ook geen rechtszaak beginnen. De vrouwen waren er klaar mee dat de mannen meer rechten hadden dan zij. Alletta Jacobs was een van die vrouwen en ze was onder andere ontevreden over de verschillen in rechten tussen mannen en vrouwen.

Alletta Jacobs

Alleta Henriëtte Jacobs is geboren op 9 februari 1854. Alletta was een feministe en de eerste vrouwelijke Nederlandse arts. Tegenwoordig staat ze bekend als de beroemdste vertegenwoordiger van de eerste feministische golf. De eerste feministische golf was een periode in de geschiedenis van ongeveer 1850 tot 1940. In deze periode streed een feministisch groepering voor gelijke rechten; vooral op het gebied onderwijs en arbeid. Ze streed vooral voor vrouwenkiesrecht en ze is in onze geschiedenis de belangrijkste feminist van Nederland. In 1883 pleitte ze dan ook voor algemeen kiesrecht.

Confessionelen

In deze tijd waren de confessionelen tegen de strijd voor meer vrouwenrechten. Zij wilden terug naar de oude orde waar het geloof het belangrijkste was en volgens hen hoorden de vrouwen dus in huis. Doordat het geloof niet meer zo belangrijk was geworden door de Renaissance en Verlichting kon men veel makkelijker ergens voor strijden wat volgens het geloof niet kon.

Maar helemaal tevreden was de feministische groep niet na de gevolgen van de eerste feministische golf. Daardoor kwam er ook een tweede feministisch golf in Nederland. Die vond plaats rond je jaren zestig, zeventig en tachtig. Deze golf was vooral gericht op het thema werk en op deelname van vrouwen aan het maatschappelijke proces.

Situatie van nu

Tegenwoordig heeft het feminisme veel bereikt en we merken nog steeds wat het allemaal voor de vrouwen heeft gedaan. In Nederland kregen de vrouwen in 1919 stemrecht. Ook mochten meisjes naar de middelbare school. Vroeger was dat alleen bestemd voor jongens. Ook steeds meer vrouwen gingen werken als verpleegster of onderwijzeres. Dat de verschillen tussen man en vrouw kleiner zijn geworden is niet in alle landen rondom de wereld het geval. Nederland is dus een van de enige landen waar vrouwenrechten geaccepteerd worden en waar vrouwen niet ondergeschikt zijn aan de man.
© 2018 - 2020 Dnique, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vrouwenemancipatie in NederlandVrouwenemancipatie in NederlandTegenwoordig zijn vrouwen die werken, kinderopvang en stemrecht hele normale onderwerpen waarover gesproken wordt alsof…
De Eerste Feministische GolfDe geschiedenis van het feminisme valt uiteen in drie golven. De eerste golf werd vooral gekenmerkt door de strijd voor…
Aletta Jacobs en het vrouwenkiesrecht in NederlandAletta Jacobs en het vrouwenkiesrecht in NederlandAletta Jacobs heeft vooral bekendheid verworven als eerste vrouwelijke arts van Nederland. Jacobs speelde echter ook een…
Via Amnesty simpel per mail in actie voor vrouwenrechtenVia Amnesty simpel per mail in actie voor vrouwenrechtenOp geweld tegen vrouwen wordt in veel landen dikwijls slap gereageerd door de plaatselijke overheid. Totdat er internati…

Spionagegroep AlbrechtSpionagegroep AlbrechtSpionagegroep Albrecht ontstond in 1942 nadat voormalig luitenant Henk de Jonge als geheim agent gedropt was boven Drent…
Abraham Lincoln en de Amerikaanse BurgeroorlogOver het algemeen wordt de 16e president van Amerika, Abraham Lincoln - hij regeerde van 1861-1865 - hoog gewaardeerd. D…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Vrouwenemancipatie
  • https://www.amnesty.nl/encyclopedie/vrouwen-vrouwenrechten-en-vrouwenverdrag

Reageer op het artikel "Geschiedenis van vrouwenrechten in Nederland"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dnique
Laatste update: 28-06-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!