Geschiedenis van vrouwenrechten in Nederland

Geschiedenis van vrouwenrechten in Nederland De geschiedenis van vrouwenrechten is altijd al een belangrijk onderwerp in de geschiedenis van de mensheid geweest. Echter liep het proces van de ontwikkeling van vrouwenrechten niet in alle landen even gemakkelijk. In Nederland is dit redelijk succesvol gelopen, maar hoe komt het dat de strijd om vrouwenrechten succesvol is verlopen? En wat hebben feministen allemaal gedaan om betere rechten voor vrouwen te krijgen ten opzichte van de man?

Godsdienst in Nederland

Het christendom

In Nederland is voornamelijk het christendom de grootste godsdienst geweest met de meeste aanhangers. Keizer Constantijn had in de 4e eeuw het christendom tot staatsgodsdienst gemaakt. Daardoor werd bijna iedereen christen en zo dus ook de bevolking in Nederland. Vroeger zagen volgers van het christendom, net zoals sommige mensen tegenwoordig, de bijbel als waarheid en dus alles wat men las in de bijbel werd als de waarheid gezien. In het begin van de bijbel staat een verhaal over Adam en Eva. God had Adam en Eva verboden om te eten van de vruchten van een boom die midden in de tuin stond. Eva liet zich beïnvloeden door een slang die ook in de tuin leefde en at toch van de vrucht. God strafte haar door er voor te zorgen dat zwangerschappen en bevallingen zwaar werden en dat mannen de heerschappij over de vrouwen zouden krijgen. Dit wordt ook wel de zondeval genoemd.

Door dit verhaal interpreteerden sommige christenen dat vrouwen ondergeschikt waren aan mannen. Wel is het zo dat de positie van vrouwen binnen het christendom in het verleden veel hoger lag dan in andere volkeren die tijd, maar toch zou het verschil in positie tussen mannen en vrouwen hierdoor verklaard kunnen worden.

Verlichting

Maar in de Verlichting kwam hier verandering in. Filosofen gingen rationeel nadenken over het ontstaan van de aarde en het oude wereldbeeld. Door de Wetenschappelijke Revolutie werd dit versterkt. Het scheppingsverhaal uit de bijbel werd ontkracht doordat wetenschappers het ontstaan van de mens gingen verklaren door behulp van de wetenschap. Hierdoor veranderde het wereldbeeld. God had in de ogen van velen de aarde niet meer geschapen, maar echt een verandering in vrouwenrechten kwam er pas in de 20e eeuw.

Feminisme voor de vrouwenrechten

De strijd voor vrouwenrechten begon in Europa, de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland rond 1900 en verspreidde zich later naar andere landen zoals Nederland. Voor het eerst in de geschiedenis stond de ondergeschikte positie van de vrouw in brede kring ter discussie. Deze beweging die voor vrouwenrechten streed werd het feminisme genoemd. Het feminisme streed voor gelijke rechten tussen mannen en vrouwen op het gebied van politiek, economie, recht, sociaal en cultuur. De aanleiding voor deze beweging was vooral dat vrouwen wanneer ze getrouwd waren thuis moesten zitten. Ze mochten bijvoorbeeld ’s avonds en vaak ook overdag niet zonder begeleiding de deur uit. Ook hadden ze geen recht op eigen vermogen en mochten ze ook geen rechtszaak beginnen. De vrouwen waren er klaar mee dat de mannen meer rechten hadden dan zij. Alletta Jacobs was een van die vrouwen en ze was onder andere ontevreden over de verschillen in rechten tussen mannen en vrouwen.

Alletta Jacobs

Alleta Henriëtte Jacobs is geboren op 9 februari 1854. Alletta was een feministe en de eerste vrouwelijke Nederlandse arts. Tegenwoordig staat ze bekend als de beroemdste vertegenwoordiger van de eerste feministische golf. De eerste feministische golf was een periode in de geschiedenis van ongeveer 1850 tot 1940. In deze periode streed een feministisch groepering voor gelijke rechten; vooral op het gebied onderwijs en arbeid. Ze streed vooral voor vrouwenkiesrecht en ze is in onze geschiedenis de belangrijkste feminist van Nederland. In 1883 pleitte ze dan ook voor algemeen kiesrecht.

Confessionelen

In deze tijd waren de confessionelen tegen de strijd voor meer vrouwenrechten. Zij wilden terug naar de oude orde waar het geloof het belangrijkste was en volgens hen hoorden de vrouwen dus in huis. Doordat het geloof niet meer zo belangrijk was geworden door de Renaissance en Verlichting kon men veel makkelijker ergens voor strijden wat volgens het geloof niet kon.

Maar helemaal tevreden was de feministische groep niet na de gevolgen van de eerste feministische golf. Daardoor kwam er ook een tweede feministisch golf in Nederland. Die vond plaats rond je jaren zestig, zeventig en tachtig. Deze golf was vooral gericht op het thema werk en op deelname van vrouwen aan het maatschappelijke proces.

Situatie van nu

Tegenwoordig heeft het feminisme veel bereikt en we merken nog steeds wat het allemaal voor de vrouwen heeft gedaan. In Nederland kregen de vrouwen in 1919 stemrecht. Ook mochten meisjes naar de middelbare school. Vroeger was dat alleen bestemd voor jongens. Ook steeds meer vrouwen gingen werken als verpleegster of onderwijzeres. Dat de verschillen tussen man en vrouw kleiner zijn geworden is niet in alle landen rondom de wereld het geval. Nederland is dus een van de enige landen waar vrouwenrechten geaccepteerd worden en waar vrouwen niet ondergeschikt zijn aan de man.
© 2018 - 2024 Dnique, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrouwenemancipatie in NederlandVrouwenemancipatie in NederlandTegenwoordig zijn vrouwen die werken, kinderopvang en stemrecht hele normale onderwerpen waarover gesproken wordt alsof…
De Eerste Feministische GolfDe geschiedenis van het feminisme valt uiteen in drie golven. De eerste golf werd vooral gekenmerkt door de strijd voor…
Aletta Jacobs en het vrouwenkiesrecht in NederlandAletta Jacobs en het vrouwenkiesrecht in NederlandAletta Jacobs heeft vooral bekendheid verworven als eerste vrouwelijke arts van Nederland. Jacobs speelde echter ook een…
Politieke onmondigheid van de vrouw in NederlandDe politieke onmondigheid van de vrouw in Nederland. Verleden tijd of nog steeds realiteit? Een essay gebaseerd op het o…

Spionagegroep AlbrechtSpionagegroep AlbrechtSpionagegroep Albrecht ontstond in 1942 nadat voormalig luitenant Henk de Jonge als geheim agent gedropt was boven Drent…
Abraham Lincoln en de Amerikaanse BurgeroorlogOver het algemeen wordt de 16e president van Amerika, Abraham Lincoln - hij regeerde van 1861-1865 - hoog gewaardeerd. D…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Vrouwenemancipatie
  • https://www.amnesty.nl/encyclopedie/vrouwen-vrouwenrechten-en-vrouwenverdrag
Dnique (20 artikelen)
Laatste update: 16-11-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.