De curie (curia)

De Curie (curia) bevond zich op het Comitium op het Forum Romanum, hét centrum van het openbare leven van het oude Rome en daarmee van de wereld. Een geschiedenis van het gebouw.

Plaats

De Curie of Curia was een gebouw op het Comitium , dat in de tijd van de republiek als politiek en burgerlijk centrum van de stad gebruikt werd. De Curie bevindt zich tussen de boog van Septimius Severus en de Basilica Aemilia, op het Forum Romanum.

Functie

De Curie was de plek waar de senaat bijeen kwam, waar heilige ceremonies plaatsvonden en waar de eerste gladiatorengevechten werden gehouden.

Geschiedenis

Curia Hostilia

De curie werd gesticht door Tullius Hostilius, de derde koning van Rome. Het gebouw werd rond 570-550 v. Chr gebouwd op de noordzijde van het archaïsche Comitium. Dit gebouw bleef tot ongeveer 300 v. Chr. in gebruik. Het Comitium werd toen ingrijpend gereorganiseerd. De nieuwe, iets grotere Curia Hostilia, en stond op de plaats waar nu de SS Luca e Martina staat.

In de eerste eeuw voor Christus werd de senaat uitgebreid door dictator L. Cornelius Sulla. De Curia Hostilia werd hierdoor te klein en derhalve gesloopt. Een nieuw senaatsgebouw werd neergezet: De Curia Cornelia

Curia Cornelia

De Curia Cornelia was de vergaderplaats van de senaat in de periode 80-50 v Chr. Het stond op dezelfde plaats als de Curia Hostilia. Het gebouw brandde af bij rellen rond de begrafenis van P. Clodius Pulcher in 52 v. Chr. , maar werd herbouwd door afstammelingen van Sulla.

Toen Ceasar het gehele forum opnieuw inrichtte, werd deze Curia vervangen door de Curia Julia. De Curia Cornelia werd een tempel, waar geen enkel restje meer van te zien is.

Curia Julia

Vervolgens werd het geheel door Caesar, na een brand, meer dan 500 jaar na de stichting, anders geörienteerd herbouwd op bijna dezelfde plek. Dit gebouw werd onder Augustus in 29 v. Chr. ingewijd. Na de brand 283 werd het door Diocletianus herbouwd.

In de 7e eeuw werd het gebouw een christelijke kerk gewijd aan de heilige Adrianus, wat, zoals bij zoveel Romeinse gebouwen, ervoor gezorgd heeft dat het behouden bleef. In de jaren 30 van de twintigste eeuw is het in de oorspronkelijke staat hersteld, al ontbreekt de bepleistering van de voorgevel. De bronzen deuren zijn kopieën van de echte deuren, die in de 17e eeuw door Borromini naar S.Giovanni in Laterano werden gebracht.

De binnenruimte van het gebouw bestaat uit één enkele hal met een plat dak. Het gebouw heeft de afmetingen die Vitruvius in zijn werken over architectuur beschrijft. Het gebouw moest half zo hoog zijn als de som van de lengte en de breedte, wilde men een goede akoestiek krijgen, iets wat natuurlijk essentieel is voor een vergaderruimte. In de zaal bevinden zich drie brede, lage treden, waarop de zetels van de senatoren stonden.
© 2008 - 2025 Royale, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Roma Aeterna: de Curia IuliaRoma Aeterna: de Curia IuliaDe Romeinen noemden hun stad Roma Aeterna: het eeuwige Rome. Maar wat is er precies overgebleven van dit ‘eeuwige Rome’?…
De Curia Julia: een dagje senaatDe Curia Julia is het oudste gebouw op het Forum Romanum, en het enige dat er nog vrij intact staat. Het staat helemaal…
Julius Caesar – veni, vidi, viciHet derde deel van het Romeinse Rijk gaat over de bekende Gaius Julius Caesar die lange tijd aan de macht was in het Rij…
Forum Romanum, het centrum van de oudheidEr was een tijd dat Rome een bruisend centrum kende, Forum Romanum. Dit centrum was letterlijk voor alles het centrum, p…

Vroege Romeinse Geschiedenis: Koningen: Numa PompiliusIn het allereerste begin werd Rome volgens de overlevering overheerst door zeven koningen. De tweede van deze koningen w…
De Basilica AemiliaDe Basilica Aemilia bevond zich op het Forum Romanum, hét centrum van het openbare leven van het oude Rome en daarmee va…
Bronnen en referenties
  • http://sights.seindal.dk/sight/1191_Curia_Hostilia.html http://sights.seindal.dk/sight/1192_Curia_Cornelia.html http://nl.wikipedia.org/wiki/Curia_Julia http://www.klassiekevertalingen.nl/cultuur/forumromanum.htm#3 Rome van oorsprong tot heden, Lozzi Roma, 2001 Stefano Maggi - Het Forum Romanum, Atrium, 1989
Royale (7 artikelen)
Laatste update: 19-06-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.