New7wonder 1, Chichén Itzá in Mexico

New7wonder 1, Chichén Itzá in Mexico Chichén Itzá was een van de belangrijkste Mayasteden met een eigen beschaving. Hier bevindt zich de piramide van Kukulcan. De stad lag in het noorden van Yucatan, en pas in de 9e eeuw werd deze stad belangrijk. Het is volgens de legendes in 987 gesticht door Topiltzin Ce Acatl Quetzalcoatl, maar waarschijnlijk is deze stad veel ouder.

Algemeen

Chichén Itzá was een van de belangrijkste Mayasteden met een eigen beschaving. In de periode van 1000 tot 1500 was dit een belangrijke metropool met opzienbarende ontwikkelingen op gebied van cultuur en bouw. Hier bevind zich de piramide van Kukulcan. De stad lag in het noorden van Yucatan, en pas in de 9e eeuw werd deze stad belangrijk. Het is volgens de legendes in 987 gesticht door Topiltzin Ce Acatl Quetzalcoatl, maar waarschijnlijk is deze stad veel ouder.

Geschiedenis

Waarschijnlijk werden de Maya´s beïnvloed door de Tolteken en de Itza´s. Chichén Itzá is net helemaal uit het niets ontstaan. De geschiedenis gaat terug tot ongeveer 500 v.Chr. met een kleine nederzetting. Pas in de 400 n.Chr. is het uitgegroeid tot een kleine Mayastad, welke pas 600 jaar later overging in andere handen.

In 1125 werd Chichén Itzá verslagen door de samenwerking van Mayapán en Yucatán en dit zorgde voor een leegloop van deze stad. De Maya´s hadden de stad Chichén genoemd en de Tolteken, die zichzelf Itzá noemden, voegden die aan de naam van de stad toe.

Bouw

Vele gebouwen zijn gemaakt van kalksteen, wat een prachtig wit effect geeft. Het waren de Tolteken die de ronde vormen en pilaren hebben geïntroduceerd.

De huidige piramide is gebouwd over een andere piramidetempel, die nog volledig in tact is, in het heiligdom bevindt zich een de rode jaguar-troon, Chak Mo’ol. Dit is een achterover leunend, menselijke figuur op zijn ellebogen en met gebogen knieën op de grond. Het gezicht naar één kant gericht en houdt een schaal vast waarin de offerharten werden gedeponeerd. Hij bemiddelde tussen de mensen en goden. Deze troon is een zeldzaam kunstwerk dat is ingelegd met ogen van jade en tanden van een echte jaguar.

Drakenkoppen met uitpuilende ogen en slangen met uitgestoken tongen moesten de monumentale bouwsels beschermen tegen duivels en indringers.

De piramide Kukulcán

Bij de Gran Plaza staat de hoofdtempel, El Castillo dat ook wel Kukulcán wordt genoemd. Deze grote spectaculaire piramide is het symbool van Chichén Itzá, is haast een zakelijk monument met heel weinig decoraties. Alleen de hoekige, symmetrische architectuur spreekt boekdelen waarin een gecompliceerde symboliek schuilt.

  • De vormgeving van de piramide heeft te maken met de Mayakalender, de godenwereld en de astronomie
  • De vierkante vorm refereert aan de kosmische voorstelling van de Maya´s, zij zagen de wereld als een plat vierkant, gedragen door vier reuzen
  • De negen terrassen verwijzen naar de negen verdiepingen van het dodenrijk
  • Elke kant van de piramide wordt als het ware door een trap in tweeën gedeeld, de resulterende 18 delen komen overeen met de 18 maanden van het Mayajaar
  • Elke trap heeft 91 treden dat vermenigvuldigd met 4 het getal 364 geeft. Daar bij tellen het bovenste platform naar de top, iedere tree vertegenwoordigd een dag van het jaar
  • Het aantal separate vlakken op de zijkanten van de piramiden is 52, gelijk aan het aantal weken van een jaar

De decoraties zijn gewijd aan de goden, met name aan Kukulcán, de god van de elementen. Dit wordt gesymboliseerd door de gevederde slang. Aan het eindevan de trap aan de noordzijde bevinden twee enorme slangenkoppen met open bek en boze blik. Bouwmeesters, mathematici en astronomen hebben gezamenlijk een spectaculair fenomeen gemaakt.

In maart en september schijnt de namiddagzon schuin op de noordwest hoek van de piramide. Alle negen hoeken van de terrassen werpen hun schaduw op de balustrade van de trap aan de noordzijde. Dit schaduwspel vormt zich tot een 34 meter lange silhouet van de slang, dat naadloos aansluit op de gebeeldhouwde slangenkop onderaan de trap. Het schaduwspel wekt de illusie dat Kukulcán afdaalt naar de aarde.
Dit was voor boeren het teken om maïs te gaan zaaien.

Offers

Aan de zijkanten staat nog een groot vierkant blok met afbeeldingen van doodshoofden op de zijkanten. Dit wijst op een typisch Tolteeks offerblok, zij offerden namelijk mensen die zij eerst met wierook bedwelmen alvorens hen het hart uit te rukken en het kloppend op het offerblok te werpen.

Er werden regelmatig balspelen georganiseerd die men kan vergelijken met het basketbal zoals wij dat kennen. Twee teams van zeven personen speelden tegen elkaar met de bedoeling een rubberen bal in een ring te krijgen. Hiervoor mocht men alleen de ellebogen, heupen of dijen gebruiken. Het verliezende team werd in zijn geheel, of alleen zijn aanvoerder, ritueel geofferd na de wedstrijd.

Bij de Heilige Cenote, een bron van 60 meter in diameter en 35 meter diep werden mensen geofferd aan de regengod. Jonge volwassenen werden met goud en jade als offergaven in de bron geworpen. De watervoorziening was een probleem en men was voornamelijk aangewezen op ondergrondse watervoorziening. Door offeren dacht men de goden gunstig te stemmen, zodat er water zou komen.

Overig

Eigenlijk is het beroemdste Maya bouwwerk een Tolteekse piramide die over drie puur Maya piramides is heen gebouwd.

Wanneer men onderaan de trap van de piramide staat en in de handen klapt, zal de piramide antwoorden met een echo die sterk lijkt op de roep van de tropische vogel de quetzal. Ook kan de piramide het geluid van regendruppels nabootsen. Indien men zit op de onderste traptreden en anderen lopen op hoger gelegen traptreden is het net of men regendruppels hoort.

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De zeven moderne wereldwonderen: Chichén ItzáDe zeven moderne wereldwonderen: Chichén ItzáOmdat er van de klassieke zeven wereldwonderen nog maar één over is, is er op 7 juli 2007 een nieuwe lijst gekozen met d…
Mexico, strand maar ook veel cultuurMexico, strand maar ook veel cultuurMexico is een populair vakantieland, door het aangename klimaat en de mooie stranden is het een ideale zonbestemming. Da…
De beschaving van de Maya’sDe beschaving van de Maya’sVele eeuwen geleden was er in wat nu Midden-Amerika is, een beschaving die veel kennis had van wiskunde en astronomie. D…
Chichen Itza, majesteuze Maya-piramideChichen Itza is een voormalige Mayastad. Hier staat een imposante piramide. Over de Maya´s heerst enorm veel verwarring.…

Stonehenge in SalisburyStonehenge in SalisburyStonehenge spreekt tot een ieders verbeelding. Het is waarschijnlijk het enige grote bouwwerk ter wereld, waarvan niet b…
Sydney Opera HouseIn 1955 schreef de Australische regering een ontwerpwedstrijd uit met als onderwerp “een gebouw ontwerpen voor opera’s e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DEZALB, Pixabay
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 29-07-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.