New7wonder 7, Taj Mahal in India

New7wonder 7, Taj Mahal in India De keizer Shahjahan laat uit liefde voor zijn overleden vrouw het mooiste monument bouwen. Dat hij er jaren later zelf ook te rusten wordt gelegd, was in eerste instantie niet de bedoeling. Voor zichzelf had hij een zwarte variant van de Taj Mahal in gedachten.

Algemeen

De Taj Mahal is het beroemdste monument van India. Het ligt in de stad Agra.

Geschiedenis

Wanneer Mumtaz Mahal (Parel van het Paleis) tijdens de geboorte van haar 15e kind in 1631, na een huwelijk van 17 jaar, op sterven ligt belooft Shahjahan haar nooit meer een kind te verwekken en het mooiste gebouw voor haar te laten bouwen. De echte naam van Mumtaz was Arjumand Bano Began.

De 5e Mogolkeizer Shahjahan (kleinzoon van Akbar), beschouwd als één van de belangrijkste heersers van de Mogol-dynastie, heeft uit liefde voor zijn overleden vrouw dit monument laten bouwen. Het doet dienst als mausoleum en zowel zijn vrouw als hemzelf, zijn in de kelders van dit imposante gebouw begraven.

Architect

Er zijn tenminste 37 personen bij het ontwerp van de Taj Mahal betrokken geweest. Eeb belangrijke architect was Isa Khan, afkomstig uit Shiraz te Iran. De hoofdarchitect was de uit Albanië afkomstige Mehmed Isa. Hij legde de perfecte creatie op tafel.
Om een betere beeldvorming van het verdriet van de keizer te krijgen liet hij zijn eigen vrouw op een gruwelijke manier vermoorden. Daarna kreeg hij een visioen waarin de contouren van een witte en een zwarte Taj Mahal tegenover elkaar stonden.

Bouw

Twee jaar na de dood van zijn vrouw begon de bouw, welk 22 jaar zou duren en in 1653 was het voltooid. Uit alle hoeken van de wereld zoals Perzië, Italië, Frankrijk en Iran werden beroemde architecten aangetrokken. De keizerlijke schatkist was onuitputtelijk.

Dit volmaakte symmetrische praalgraf is volledig gemaakt van wit marmer en uitbundig versierd met gestileerde bloemmotieven (de Indiase bloem de Lotus)o.a. de typisch in rood en zwart, ingelegde met halfedelstenen (dit noemt men Petra dura), smalle strepen zwart marmer. Op plaatsen waar het marmer niet is ingelegd, zijn fijne geometrische figuren uitgesneden.

Naast de Taj Mahal staan 4 minaretten, die allen ietwat scheef staan. Dit is met opzet zo gebouwd, wanneer er ooit een aardbeving plaatsvindt en de minaretten omvallen, vallen ze niet in de richting van het mausoleum zelf, zodat deze hierdoor onbeschadigd zal blijven.

Feiten over de Taj Mahal

  • Het is gebouwd aan de oever van de heilige Yamuna rivier
  • Is zonder twijfel het mooiste monument dat ooit uit liefde gebouwd is
  • Ruim 20.000 bouwvakkers hebben aan de Taj gewerkt
  • De Taj is 58 meter hoog, 56 meter breed en staat op een 10.000 m² verhoogd marmeren platform
  • Het staat aan de noordkant van de siertuinen
  • Het marmer kwam van 160 km ver, uit de mijnen van Rajashtan, Jodbur. Ze werden door olifanten, buffels en ossen vervoerd naar Agra
  • De keizer bemoeide zich met elk detail van de bouw
  • Volgens de legende liet hij na het voltooien de handen van de arbeiders afhakken, zodat ze nooit meer konden meewerken aan bouwen van een nog mooier monument
  • Per jaar komen er ongeveer 2.000.000 bezoekers
  • Is sinds 1983 op de wereld erfgoedlijst van de UNESCO geplaatst

Overig

De keizer had het plan om naast het witte mausoleum een exacte kopie te laten bouwen als laatste rustplaats voor hemzelf, maar dan van zwarte marmer. De bouw was gevorderd tot aan de fundamenten toen de keizer werd afgezet door zijn zoon, Aurangzeb, en de laatste zeven jaren van zijn leven in gevangenschap heeft doorgebracht in het fort van Agra. Zijn gevangeniscel had maar één raam en het enige wat hij al die jaren nog zag, was de Taj waar zijn overleden vrouw begraven lag. Na zijn dood in 1666 is hij naast haar in het witte praalgraf te rusten gelegd

Tijdens de Britse overheersing was het bijna gedaan met de Taj Mahal. De Engelse gouverneur van Bengalen had het plan opgevat om de marmeren platen te slopen en ze in Engeland te verkopen. Gelukkig bleek er in Brittanië geen markt voor marmer te zijn.

De Taj is op zijn mooist bij de zonsopgang, roodgouden kleuren van de opgaande zon geeft de Taj een mystieke uitstraling. De combinatie van de gebruikte materialen en het lichtinval geven de marmeren muren een gouden, witte of parelmoeren gloed.

Lees verder

© 2007 - 2020 Storm, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De zeven moderne wereldwonderen: Taj MahalDe zeven moderne wereldwonderen: Taj MahalWat zijn de mooiste bouwwerken ter wereld? De Grieken hielden zich al bezig met deze vraag. Maar omdat er van de klassie…
Symmetrie en tere schoonheid van de Tâdj-MahalDe Tâdj-Mahal is het beroemdste praalgraf ter wereld. Het mausoleum maakt zowel overdag als 's nachts op velen een diepe…
Taj Mahal in India: Eén van de nieuwe zeven wereldwonderenTaj Mahal in India: Eén van de nieuwe zeven wereldwonderenWie aan India denkt, denkt aan de Taj Mahal. De Taj Mahal (letterlijk het paleis van de kroon) is een wit marmeren mauso…
De Taj Mahal: van verhaal tot uitdagende bouwconstructieDe Taj Mahal: van verhaal tot uitdagende bouwconstructieDe Taj Mahal wordt nog dagelijks bezocht door tal van Indische koppels omdat het bouwwerk symbool staat voor onvoorwaard…

Stonehenge in SalisburyStonehenge in SalisburyStonehenge spreekt tot een ieders verbeelding. Het is waarschijnlijk het enige grote bouwwerk ter wereld, waarvan niet b…
Sydney Opera HouseIn 1955 schreef de Australische regering een ontwerpwedstrijd uit met als onderwerp “een gebouw ontwerpen voor opera’s e…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "New7wonder 7, Taj Mahal in India"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Mia van Schijndel, 10-02-2013 19:40 #11
Ik ben altijd zeer geïnteresseerd geweest in kunst en het lezen daarover, ik kreeg de roman in handen "Paleis van sterren" door John Shors. Achter in zijn boek raadt de auteur aan, om de architectuur te ervaren door een virtuele rondleiding door naar www.taj-mahal.net te gaan. Kon dit helaas niet vinden!

Santosh, 12-09-2012 15:24 #10
De taj Mahal is iets zeer bijzonder, je moet het echt gezien hebben. Zelf heb ik het bezocht in november 2004, bij zonsondergang. Zeer prachtig. Ga er zeker nog eens naar toe.

Amina, 01-07-2011 16:08 #9
O het is geweldig. Taj Mahal heeft mij altijd geboeid. Ik wil het wel bewonderen van dichtbij. Het is heel bijzonder en de liefde voor zijn vrouw Mumtaz is ook heel bijzonder.

Drs Isaku, 05-11-2010 22:58 #8
Voor de goede orde:

Het hoofdarchitect van de Taj Mahal is de wereldberoemde architect Albanees Mehmed Isa.

(zoek Wikipedia naar bekende Albanezen)

:-):-)

J. V. D. Brink, 20-05-2010 11:07 #7
Fijn dat er zo'n pagina bestaat over de Taj, heb er veel aan gehad. Ik moest een verhaal schrijven over iets moois in de wereld en ik heb voor de Taj gekozen. Wordt een mooi verhaal:-). Reactie infoteur, 20-05-2010
Graag gedaan!
fijne dag
Storm

J. Buijsrogge, 07-02-2009 18:42 #6
De Piramiden van Gizeh vormen het laatste overblijfsel van de antieke wereldwonderen en is daarom uit de wedstrijd gehaald in 2006, maar heeft de status van 'wereldwonder' behouden. Hierbij zijn er dus van 7 nieuwe wereldwonderen en één antieke dus totaal 8 wereldwonderen.

Rineke Jacobse, 25-11-2008 20:26 #5
Mooi zeg, de Taj Mahal. Mijn zus is in India geweest, maar heeft dit niet gezien.

Dilwa, 31-05-2008 22:40 #4
Behoren de pyramiden van Egypte niet tot 7 wereld wonderen? Gaarne reactie

Andrã© Kamer, 12-10-2007 11:47 #3
Heb zelf de Taj in juli 2006 mogen bezoeken. Ben verbaasd over het feit dat ook in dit artikel weer de suggestie wordt gewekt van de mogelijke bouw van een 2e Taj in zwart marmer. Dit is volgens alle deskundigen een mythe!

Van Eeckhoudt, 10-10-2007 18:47 #2
Pas terug uit India, Radjastan, een wereld van kleur en emotie. Subliem gebouw omgeven door een sfeer van mystiek en uitbundigheid. :-)

A., 13-08-2007 21:38 #1
In het begin van deze artikel staat 'De keizer Mumtaj Shahjahan' dat is verkeerd.
Hij (de keizer) heet Shahjahan en zijn vrouw heet Mumtaj. Dat kan ik weten ik kom uit India :-)

Infoteur: Storm
Laatste update: 06-01-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Special: New7wonders
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 11
Schrijf mee!