Soorten kastelen

Kastelen zijn behalve prachtig ooit ook belangrijke vestigingen geweest voor heersende partijen. Kastelen waren erg sterk en moeilijk in te nemen waardoor ze ideaal waren voor de oorlog. Maar wat voor soort kastelen zijn er nu eigenlijk?

Oorsprong van het kasteel

Kastelen werden pas in de middeleeuwen (500-1500) ontdekte en gebruikt als goed beschermde vestigingen. Eerst werden de kastelen vooral als woonhuis gebruikt voor een kleine familie maar later kwamen er vooral grote familie’ s met grote legers te wonen. Rond de uitvinding van buskruit verloor het kasteel de staat van onverwoestbare vestiging en werden ze minder goed bruikbaar. Rond 1900 werden de kastelen opnieuw in maar nu niet op militair gebied maar op woon en pronk gebied.

Soorten kastelen

Hieronder volgt een lijst met uitleg over de verschillende soorten kastelen.

Stadskastelen

Dit is een adellijke woning in een doorsnee stad. Het is een verdedigbare toren of huis waar een belangrijk iemand zoals een ridder of edelman huisvestte.

Concentrische burcht

Deze soort had de oorsprong uit de kruistochten. De mensen in de kruistochten kwamen in het Midden-Oosten namelijk zulke burchten tegen. In een concentrische burcht bevinden de belangrijke gebouwen zich in het midden, op het binnenhof. Daarom heen gebouwd is een stevige muur of slotgracht ter verdediging.

Ringwalburcht

Een van de oudste soort kastelen. Dit was vaak een nederzetting, herberg of een ander gebouw omringt door een vaak houten muur slechts ter bescherming. Het was dus niet een traditioneel kasteel.

Woontoren of donjon

Dit is een zwaar beschermde toren die zowel als woning of als laatste vluchtplaats kon dienen. De donjon was erg zwaar beveiligd en moeilijk in te nemen. Vaak werd de donjon als onderdeel van een kasteel gebruikt maar er zijn ook voorbeelden waarin een donjon wordt gebruikt als een los kasteel.

Motte

Een sterk beveiligd kasteel die werd gebouwd op een uitgegraven heuvel, dit gaf tactische voordelen. Een motto ging vaak vergezelt met enkele Donjons en onderaan bevond zich vaak een voorhof met enkele stallen.

Waterburcht of waterkasteel

Een van de meest voorkomende soorten kastelen. Waterburchten zijn altijd omringt door een gracht of een andere vorm van water (bijvoorbeeld een meer) en kennen als voornaamste verdedigingswerken slechts enkele verdedigingsmuren. Binnen in bevond zich vaak een binnenplaats met daaromheen de bijgebouwen en het kasteel.
© 2008 - 2024 Rakker126, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kasteel voor veiligheid of pracht en praalKasteel voor veiligheid of pracht en praalDe naam kasteel wordt gebruikt voor twee soorten vergelijkbare bouwwerken. In beide gevallen betreft het bouwwerken die…
Kastelen: kasteelsoorten en functies van de onderdelenKastelen: kasteelsoorten en functies van de onderdelenEen kasteel is een bouwwerk om in te wonen en van waaruit de bewoners oorspronkelijk konden worden verdedigd tegen de vi…
Kastelen duur maar romantisch wonenKastelen duur maar romantisch wonenKastelen en romantiek horen bij elkaar. Maar oorspronkelijk had een kasteel weinig met romantiek te maken. Een kasteel w…
Vastgoed & een kasteel kopen in BelgieVastgoed & een kasteel kopen in BelgieEen huis kopen in België of misschien wel een tweede huis of een kasteel? Een tweede eigen huis lijkt vele mensen wel wa…

Het Traktaat van de kampernoeljes, genaamd duivelsbroodHet Traktaat van de kampernoeljes, genaamd duivelsbrood is een gedrukte tekst over paddenstoelen die werd opgenomen in e…
De Dreyfus-affaire: antisemitisme, zionisme en Émile ZolaDe Dreyfus-affaire: antisemitisme, zionisme en Émile ZolaDit artikel behandelt de Dreyfus-affaire, het politieke schandaal dat Frankrijk rond het eind van de negentiende eeuw in…
Rakker126 (41 artikelen)
Gepubliceerd: 28-11-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.