Kasteel voor veiligheid of pracht en praal

Kasteel voor veiligheid of pracht en praal De naam kasteel wordt gebruikt voor twee soorten vergelijkbare bouwwerken. In beide gevallen betreft het bouwwerken die dienden als woonplek voor meestal koningen en andere edellieden. De ene soort was als verdedigingswerk opgebouwd en de andere meer als woonverblijf met veel status. In de middeleeuwen was een kasteel meestal een verdedigingswerk om de vijand af te weren. Daarna muntten veel kastelen uit in pracht en praal waarbij status voorop stond. Veel van die bouwwerken zijn toeristische trekpleisters geworden met meestal een museumfunctie.

Kasteel, slot en burcht of burg

Het woord kasteel is afgeleid van het Latijnse woord castellum dat een verkleinwoord is van castrum dat legerplaats betekent. Indien een kasteel was versterkt bijvoorbeeld door een gracht en aarden wal of ommuring wordt het ook slot of burcht genoemd. Het oorspronkelijke woord voor burcht is burg dat verwant is aan het Duitse Burg en het Zweedse Borg. Het woord burg komt nog steeds veelvuldig voor in allerlei namen zoals burger en burgemeester of in straatnamen Burgwal of plaatsnamen Middelburg en Domburg en in de dubbele naam voor een plaats en land Luxemburg.

Ridderhofsteden zonder bieraccijns

In de oostelijke provincies heten kastelen vaak havezaten. In Groningen wordt een kasteel ook een borg genoemd wat gelijk is aan het Zweedse Borg. In Friesland heet een kasteel een state of stins. Havezaten, borgen en staten of stinsen waren in het algemeen kastelen waar bestuurlijke voorrechten aan verbonden waren en behoorden daardoor tot de ridderhofsteden. Een ridderhofstad werd bewoond door ridders die vrijdom van belasting, huisgeld en bieraccijns genoten. Toen de begripsomschrijving met die voorrechten van een ridderhofstad in 1512 werd bepaald claimden echter zoveel ridders die rechten dat er in 1536 een nadere en minder ruime omschrijving volgde.

Voor veiligheid afgesloten door ophaalbrug over gracht

Een kasteel is een zelfstandig bouwwerk voor een beperkt aantal bewoners maar kan wel onderdeel uitmaken van een groter geheel. In dat geval is het wel af te scheiden van andere bouwwerken doordat het bijvoorbeeld omsloten is door een kasteelgracht met een ophaalbrug over die gracht.

Niet meer opgewassen tegen militaire aanvallen

De versterking van kastelen bestond aanvankelijk slechts uit palissaden (een rij houten palen). Later werden kastelen ommuurd. Maar ook de ommuring bleek onvoldoende toen het buskruit was uitgevonden en militaire aanvallen niet meer door een muur konden worden tegengehouden.

Kunstmatige heuvel

Soms staat een kasteel op een kunstmatige heuvel. Zo’n heuvel wordt motte genoemd. De eerste zogenaamde mottekastelen werden in de vroege middeleeuwen meestal uit hout opgetrokken en waren niet veel meer dan een torenvorming bouwwerk. De motteheuvels waren vaak omgeven door een gracht waarbij de grond van de uitgegraven gracht diende voor de heuvel. De diameter van de motteheuvels varieerde tussen twintig en honderd meter en de hoogte was ergens tussen drie en twintig meter. Een nog bewaard gebleven mottekasteel is de Burcht van Leiden. De motte van die burcht steekt twaalf meter boven het maaiveld uit.

Na mottekastelen betere verdedigingswerken

Het mottekasteel had ook een functie als statussymbool omdat het niet ieder gegeven was er een te kunnen bouwen. Sommige mottekastelen hadden een of meer voorburchten. Vanaf de dertiende eeuw zijn er weinig mottekastelen meer gebouwd en werden nieuwe verdedigingswerken toegepast die beter bestemd waren tegen het weren van de vijand.

Na middeleeuwen meer status, pracht en praal

Na de middeleeuwen werden door de rijken veel woonverblijven in de stijl van kastelen gebouwd of andere verblijven omgebouwd tot een kasteel en voorzien van een gracht. Ook werden in later eeuwen kastelen gebouwd waarbij status en pracht en praal voorop stond. Voorbeelden hiervan zijn het Weense Schloss Schönbrun en het Kasteel van Versailles.
© 2011 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kastelen: kasteelsoorten en functies van de onderdelenKastelen: kasteelsoorten en functies van de onderdelenEen kasteel is een bouwwerk om in te wonen en van waaruit de bewoners oorspronkelijk konden worden verdedigd tegen de vi…
Kastelen duur maar romantisch wonenKastelen duur maar romantisch wonenKastelen en romantiek horen bij elkaar. Maar oorspronkelijk had een kasteel weinig met romantiek te maken. Een kasteel w…
Het Paleis van VersaillesHet paleis van Versailles is gelegen in de stad Versailles. Een stad vlak onder Parijs. Het werd vooral gebruikt voor de…
Zweden: Läckö Slott – de barokke parel van het NoordenZweden: Läckö Slott – de barokke parel van het NoordenVoorbij Lidköping, aan het Vänern meer, ligt een uniek kasteel. Een slot dat zo ter inspiratie gebruikt kan worden. Moch…

Landweren ooit voldoende als beschermingLandweren ooit voldoende als beschermingLandweren zijn verdedigingswerken die in de veertiende en vijftiende eeuw werden aangelegd. Ze bestaan uit een dubbele o…
Overheidssteun aan scheppende kunstenaars in de 20ste eeuwIn 2011 is het debat weer hoogopgelaaid, is het de taak van de overheid om kunstenaars te steunen en subsidies beschikba…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Terimakasih0, Pixabay
  • Winkler Prins
  • Wikipedia
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 19-04-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.