Atlantis ontdekt! Of toch nog niet?

Al eeuwenlang houdt de verdwenen beschaving van Atlantis de gemoederen bezig van vele onderzoekers. De legende vertelt dat het de grootste beschaving aller tijden was, die 11.000 jaar geleden heeft geleefd en door een zondvloed van de aardbodem is verdwenen in de oceaan (de Atlantische Oceaan dankt zijn naam hieraan). Tot op de dag van vandaag is zelfs de vraag of de beschaving ooit bestaan heeft, nog steeds niet beantwoord.

Het verhaal van Atlantis

Onze huidige kennis met betrekking tot Atlantis is zo goed als geheel gebaseerd op de optekening van Plato (427 - 347 v. Christus) van een mondelinge overlevering van 9000 jaar oud, die via Solon (638 558 V.C.), via de grootvader van Critias, via Critias bij Plato is terechtgekomen. Het was een machtig rijk, wellicht het machtigste rijk ter wereld in zijn tijd en het was gelegen in het midden van de huidige Atlantische Oceaan. De legers van Atlantis hadden grote delen van de wereld veroverd en ook de Grieken werden aangevallen door de Atlantische legers. De Grieken behaalden echter de overwinning.

De overlevering bevatte ook een gedetailleerde beschrijving van Atlantis. Er werd onder andere gesproken over een paradijselijk eiland, waar iedereen in volmaakte harmonie leefden en er was ook een uitgebreide beschrijving van het centrum van Atlantis. Volgens Plato's dialoog verdween het rijk ongeveer 9500 voor Christus door een wereldwijde catastrofe, een soort zondvloed, waardoor ieder spoor van het land werd weggewist. Het verhaal van Critias gaat dus uit van een mondelinge overlevering van meer dan 9000 jaar.

Heeft Atlantis daadwerkelijk bestaan?

Tot op de dag van vandaag, is dit één van de belangrijkste vragen met betrekking tot het mysterie Atlantis. Tegenstanders van de theorie, dat Atlantis heeft bestaan, hebben de volgende argumenten:
 • Het gaat om een mondelinge overlevering van 9000 jaar. Het is niet aangetoond dat de mondeling overlevering bestaan heeft (omdat die mondeling was). Plato zou het een en ander hebben kunnen aandikken of weglaten of zelfs verzinnen, in zoverre dat tijdens de mondelinge overlevering zelf al niet is gebeurd;
 • Geen enkele beschaving is daadwerkelijk (aantoonbaar) in aanraking gekomen met de Atlantiërs;
 • Hoe kan een beschaving zo compleet verdwijnen (zelfs de locatie is onbekend gebleven), terwijl die zo wijdverspreid was.
 • In 11.000 v. Chr was er totaal nog geen sprake van een Griekse beschaving. Hoe konden de Grieken de Atlantiërs verslaan?

De voorstanders van de theorie hebben de volgende argumenten:
 • Veel beschavingen hebben overeenkomsten die opmerkelijk te noemen zijn. Bijvoorbeel: Zowel de Maya's, als de Egyptenaren als beschavingen in het oosten hebben pyramiden gebouwd;
 • Er zijn nog veel zaken, die nog niet verklaard kunnen worden. Zo is er bijvoorbeeld de Piri Reis-kaart uit 1513. Deze kaart laat de kustlijn van Antartica zien, nog niet bedekt door ijs (terwijl Antartica pas in de 18e eeuw officeel Daarnaast zijn ook de overige kustlijnen zeer accuraat te noemen. De gegevens van de Piri Reis-kaart zijn afkomstig van oudere bronnen. Waar hebben deze oude bronnen hun informatie en kunde vandaan?
 • Veel gegevens en informatie zou verloren zijn gegaan met de teloorgang van de bibliotheek van Alexandrië, de grootste bibliotheek van de Oudheid.
 • Vaak worden structuren in zee gevonden, die niet 'natuurlijk' kunnen zijn. Bijvoorbeeld: voor de kust van de Bahamas zijn lange rechte stenen structuren in zee gevonden, die al snel aan Atlantis werden toegeschreven.
 • Mythes kunnen soms ook waar zijn: Troje was lange tijd een mythe, totdat de verloren stad werd gevonden in 1870 door Schliemann.

De ligging van Atlantis

Tegenwoordig zijn er vele theorieën in omloop waar Atlantis gelegen is. De ene theorie is hierbij uiteraard realistischer dan de andere. Hierbij enkele theorieën op een rij:

Kreta

Voordat de beschaving op het Griekse vasteland zich ontwikkelde, ontwikkelde op Kreta zich de Minoische beschaving (3300 v. Chr. - 1450 v. Chr.). Dit was een beschaving die zich, voor Europa in die tijd, tot ongekende hoogte ontwikkelde. In de Minoische tijd was Kreta ook dominant aanwezig op het Griekse vasteland.

 • Argumenten voor de Kreta-theorie: Kreta had een hoogontwikkelde beschaving. Deze beschaving is tevens door een natuurramp tot een einde gekomen (de vulkaanuitbarsting op Santorini in 1450 v. Chr.). Doordat het Griekse vasteland werd bezet door het Minoische leger, zijn de Grieken ook in aanraking gekomen met deze beschaving.
 • Argumenten tegen de Kreta-theorie: Kreta ligt niet op de juiste locatie (voorbij de zuilen van Hercules). Daarnaast was de Minoische beschaving niet aanwezig 9500 v. Chr, maar vele eeuwen later.

De Azoren

Canarische eilanden en Madeira zijn restanten van het verzonken eiland, waar Atlantis op heeft gelegen.

 • Argumenten voor deze theorie: de ligging klopt. Volgens Plato zou Atlantis voorbij de "Zuilen van Hercules" liggen, dus voorbij de straat van Gibraltar.
 • Argumeten tegen deze theorie: Wetenschappers hebben tot op de dag van vandaag niet kunnen aantonen, dat hier ooit één groot eiland heeft gelegen. Daarnaast is het zeer onwaarschijnlijk dat een dergelijk groot eiland ineens onder het water verdwijnt. Daarnaast zijn in dit gebied geen restanten van een beschaving ontdekt.

Andere locaties

Daarnaast zijn er tal van andere locaties, waarvan wordt gedacht dat Atlantis daar gelegen heeft: Ierland, Malta, Cyprus, Amerika, Cuba, Madagaskar, Egypte, ... Op basis van de Piri Reis-kaart, is zelfs Antartica genoemd als mogelijk locatie.

Omdat er zoveel onbekend is gebleven over de Atlantische beschaving, is er zelfs de mogelijkheid dat we de beschaving allang hebben ontdekt, zonder dit zelf te weten. Zo is de theorie, dat de Atlantische beschaving eigenlijk de Minoische beschaving was, één van de sterkste theorieën. Dat houdt dan dus automatisch in dat het feit, dat Atlantis al ontdekt is, zeer wel mogelijk is. Alleen... de Minoische beschaving hield niet 9000 jaar, voordat Plato leefde, op te bestaan, maar ongeveer 900 jaar eerder. Zou het kunnen dat Plato een nul teveel heeft toegevoegd? Zolang deze, en vele andere vragen met betrekking tot Atlantis, nog niet zijn opgelost, blijft de mythe van Atlantis voortleven.
© 2009 - 2024 Chris090001, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De legende van AtlantisDe legende van AtlantisAtlantis, de legendarische stad waarvan het bestaan erg in twijfel wordt getrokken. Tot op de dag van vandaag is Atlanti…
Santorini in bewegingSantorini in bewegingSantorini, ook wel Thira of Thera genoemd, is het meest Zuidelijke eiland van de Cycladen. Het eiland verschilt behoorli…
Het ongrijpbare AtlantisHet ongrijpbare AtlantisAtlantis is van alle tijden. In de meeste culturen heeft dit eilandenrijk een rol gespeeld in de sagen en legenden. Plat…
Atlantis de gezonken stadAtlantis de gezonken stadElfduizend jaar geleden lag er een wonderlijk eiland in de Atlantische Oceaan. De bewoners waren hun tijd ver vooruit. T…

Wilde bertram, oude glorieEr zijn zo van die planten, die in vergetelheid een rustig leven leiden. Onopvallend, omdat ze niet gebruikt worden of o…
Boerenwormkruid of ReinvarenBoerenwormkruid of ReinvarenBoerenwormkruid. Wormen, boeren, kruiden! Toch wel een intrigerende woordcombinatie voor een plant. Het is dan ook nog e…
Chris090001 (4 artikelen)
Gepubliceerd: 25-08-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.