De legende van Atlantis

De legende van Atlantis Atlantis, de legendarische stad waarvan het bestaan erg in twijfel wordt getrokken. Tot op de dag van vandaag is Atlantis niet geworden en wordt er gespeculeerd waar de verzonken stad in zee zou liggen. Waar ligt de stad, hoe is het verzonken en is de legende waar?

Plato

De Griekse filosoof Plato leefde van 428 tot 347 v.Chr. Plato hoorde het verhaal van Atlantis van familieleden en schreef er zelf over. Omdat hij een gerespecteerd man was, trok men zijn verhaal niet in twijfel. De eerste berichten van Atlantis dateren uit 565 v.Chr. waar dichter en politicus van Athene, Solon had gehoord over het verhaal.

Atlantis

De legende van Atlantis is ontstaan door verhalen, maar niemand weet of Atlantis echt bestaan heeft. De Atlantische oceaan doet zijn naam daar aan danken, maar op de plek waar Plato beschreef (en ook de andere genoemde locaties) is nooit een teken van Atlantis gevonden. Het ontstaan van Atlantis zou volgens de legende zo zijn ontstaan: De god van de zee, Poseidon, wordt verliefd op een mensvrouw, Kleito, en creëert een heuveltop voor haar. De heuveltop krijgt de naam Atlantis en wordt al snel bewoond door Kleito en haar kinderen. De halfgoden krijgen allemaal een stukje van de heuvels en de omliggende omgeving.

De heuvel van Atlantis lag volgens deze legende 11.000 jaar geleden in het midden van wat nu de Atlantische oceaan wordt genoemd. Plato wist de exacte details, schreef ze gedetailleerd op en zo kon men later naar het verdwenen land zoeken.

Doordat Atlantis veranderde en er steeds meer machtsmisbruik, machtsvertoon en corruptie besloot god Zeus met de andere Goden een gepaste straf voor Atlantis – het aardse paradijs – te bedenken. De straf was om Atlantis ten onder te laten gaan in zee. Vloedgolven en aardbevingen, veroorzaakt door de goden deden Atlantis en hun bewoners naar de diepte van de oceaan zinken.

Ligging van Atlantis

Plato beschreef Atlantis als een groot land met kanalen van negen kilometer lang. De stadskern had een diameter van 1,7 kilometer en buiten de stad lag een groot stuk landbouwgrond waar men twee keer per jaar oogsten. Er leefden veel dieren op het eiland en het grootste gedeelte van het noorden was bezaaid met bergen. De ligging van Atlantis is nooit helemaal vastgesteld, maar Plato beweerde dat het zou liggen bij Amerika. Wetenschappers hebben verschillende plekken aangewezen waar men zocht naar restanten van de verzonken stad. Zo werden de Azoren, Amerika, Scandinavië, de Noordzee, de Britse Eilanden, het eiland Cuba, Zuid Spanje, Kreta, Cyprus, Santorini en de Canarische Eilanden genoemd die geheel werden afgezocht. Professor Charles Hapgood beweerde in zijn boek Maps of the Ancient Sea Kings dat Antarctica de plek van de vroegere Atlantis zou zijn. Volgens Hapgood, die dit in 1966 beweerde, zouden veel kaarten uit de oudheid (1513) exact het eiland Antarctica beschrijven zoals het zonder ijskap zou uitzien. Het waren gedetailleerde kaarten en omdat Antarctica toen nog niet bestond, zou het verhaal van Plato, die beschreef hoe een volk in 9600 v.Chr., dat eerst rond de kusten van Antarctica gevaren zou hebben en er misschien zouden hebben gewoond, verdween. Dit verhaal wordt door velen in twijfel getrokken.

Legende of waarheid?

Plato was geen man om leugens te vertellen en het kan dus best zijn dat hij het verhaal van de reiziger Solon via zijn afstammeling Critias heeft vernomen. Het verhaal van Atlantis moest dan voor ruim 9000 jaar doorverteld zijn. Omdat Solon nogal exact was in de ligging van Atlantis zal dit nooit gekund hebben, daarnaast is de Atlantische oceaan afgezocht en is er nog nooit een spoor van het land gevonden, wat niet veel wil zeggen, maar toch logisch is dat er iets gevonden zou moeten zijn. Ook kan het zijn dat Solon enkele verhalen door elkaar heeft gehaald. Er gaan verhalen rond dat Solon verhalen wisselde met de historische fabelverteller Aesopus. Het kan zijn dat Aesopus het verhaal van Tantalus, dat duidelijke overeenkomsten vertoond met het verhaal van Atlantis en gaat over een Lydische koning, veranderde in het verhaal van Atlantis en het mooier maakte dan het werkelijk was.

Het mysterie rond Atlantis lijkt vandaag de dag niet opgelost, ondanks vele zoektochten. Plato heeft ons voor een raadsel gezet en in de tijd der mensheid zal Atlantis altijd een mysterie blijven.
© 2012 - 2020 Edwin666, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het ongrijpbare AtlantisHet ongrijpbare AtlantisAtlantis is van alle tijden. In de meeste culturen heeft dit eilandenrijk een rol gespeeld in de sagen en legenden. Plat…
Atlantis de gezonken stadAtlantis de gezonken stadElfduizend jaar geleden lag er een wonderlijk eiland in de Atlantische Oceaan. De bewoners waren hun tijd ver vooruit. T…
Atlantis ontdekt! Of toch nog niet?Al eeuwenlang houdt de verdwenen beschaving van Atlantis de gemoederen bezig van vele onderzoekers. De legende vertelt d…
Richatstructuur: overblijfsel van het mysterieuze Atlantis?Richatstructuur: overblijfsel van het mysterieuze Atlantis?Vanuit de ruimte is een structuur zichtbaar die op een oog lijkt. Om die reden wordt de structuur ook wel het oog van Af…

De betekenis van het Gilgamesj-eposOpvallend aan het verhaal van Gilgamesj is de zeer menselijke kant ervan en de aanvaarding van de dood, ondanks de aanwe…
De twaalf tekens van de dierenriemDe cartografen van de oude Grieken deden onderzoek naar de sterren door het opstellen van sterrenkaarten. Zij stelden de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Schoggimousse, Pixabay
  • Wikipedia.nl
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Atlantis

Reageer op het artikel "De legende van Atlantis"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Ces1, 16-10-2013 05:30 #1
Ik doe geen uitspraak over de ligging van Atlantis. Wat velen echter over het hoofd zien in dit verhaal:
Plato plaatst Atlantis klaar en duidelijk buiten de poort van Hercules (de straat van Gibraltar).Santorini en Kreta waren bekend genoeg voor Plato's tijdgenoten dus hij zou vast en zeker als een charlatan afgeschilderd geweest zijn moest hij deze eilanden als Atlantis voorgesteld hebben.
De vermelding dat "men via Atlantis de eilanden aan de andere kant van de oceaan kan bereiken": toch markant dat men van die eilanden wist, waar Atlantis dan ook gelegen moge hebben, terwijl we op school te horen krijgen dat er voor de tijd van Columbus geen contact was tussen Amerika en Europa (hoewel dit ondertussen misschien al opgeschoven is naar de tijd van Leif Ericsson).
En als we het over "sporen van een beschaving hebben": aan welke criteria moeten die sporen dan voldoen om een spoor te zijn? Niets gevonden op de Canarische eilanden? En de piramides van Guimar dan? Oh, ja, natuurlijk, dat zijn maar toevallige steenhopen… Ondertussen heeft men piramides en megalithische structuren gevonden op plaatsen (Cuba, Japan) onder water (!) die ten laatste rond 10.000 voor Christus zijn ondergelopen, toevallig de periode die Plato ook vermeldt.
Tot slot nog deze vraag: als, door welke oorzaak dan ook (asteroïde, poolomkering, aardkorstverschuiving…) de Aarde volledig door vloedgolven zou overspoeld worden en 99,50 % van de mensen zou sterven, wat zou er van onze beschaving over 5000 jaar nog te vinden zijn? Troje was ook maar een mythe…

Infoteur: Edwin666
Laatste update: 25-11-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 1
Schrijf mee!