Mode in de 19e eeuw

In de 19e eeuw werden grote stappen gezet naar de moderne wereld: de industrialisatie bracht machines, fotografie begon de schilderkunst te verdringen. Het herenkostuum ontwikkelde zich tot de vorm die tot op heden nog wordt gehanteerd, zij het met kleine aanpassingen. De vrouwenmode ademde echter nog de historische essentie van pronkzucht ten koste van het praktisch zijn. Het waren de laatste juweeltjes onder de historische kostuums.

Empire

Eind 18e eeuw was reeds een fascinatie voor de klassieke oudheid ontstaan, waardoor vrouwen zich waren gaan kleden in de Griekse en Romeinse stijl. In de 19e eeuw zette deze stijl zich voort, zij het in een aangepaste vorm. Waar in de 18e eeuw de nadruk op het lichaamsverhullende had gelegen, werd in Napoleons regeerperiode, ook wel het empire genoemd, gebruik gemaakt van zwaardere, luxueuzere stoffen en werden de modellen strakker. De taille bevond zich juist onder de buste, het decolleté was wijd en het japon bevatte korte pofmouwtjes. Nog steeds sloot de haardracht aan bij het klassieke voorbeeld, alsmede de sieraden.

Ook mannen lieten zich inspireren door de mode van de klassieke oudheid. Naar voorbeeld van de Romeinse keizers werd het haar kort gesneden en recht boven de wenkbrauwen afgeknipt. Als hoed werd de zogenoemde tweesteek gedragen, zoals we die kennen van Napoleon, maar ook hoge hoeden en bolhoeden kwamen in de mode.

De empire stijl is onsterfelijk gemaakt door de verhalen van de Engelse schrijfster Jane Austen. Haar beroemde romans Pride and Prejudice en Sense and Sensibility zijn nog altijd een populair onderdeel van de Engelse literatuur en veelvuldig op het witte doek verschenen. De verfilmingen van Jane Austen's verhalen geven niet alleen de mogelijkheid om de empire kostuums te bewonderen, maar bieden ook een kijkje in de wereld van toen. Want bij iedere modestijl hoort een unieke levensstijl.


Romantiek

Het Empiremodel verdween na 1815, en maakte plaats voor een lagere taille en hoger decolleté. De taille werd weer ingesnoerd en de wijdte van de rokken nam gestaag toe. De mouwen waren zeer wijd aan de bovenarm, met een nauwe uitloop naar de onderarm. Als kapsel droegen dames krullen aan weerszijden van het hoofd en een wrong op het achterhoofd.

Later werd het lijfje puntig van vorm en verloren de mouwen hun wijdte. Men ontwierp een met paardenhaar verstevigde onderrok (de crinoline), die het gebruik van meerdere onderrokken overbodig maakte. De crinoline maakte de creatie van zeer wijde rokken mogelijk, wat dan ook het geval was. Keizerin Sissi van Oostenrijk was een van de vrouwen die in zulke jurken te bewonderen was. In 1865 veranderde de crinoline van vorm; de voorzijde werd platter en de achterzijde ging meer uitstaan. Er kwamen heel kleine hoedjes in de mode, die voor op het hoofd werden gedragen en met een lint om werden gebonden.

Na 1870 raakte de crinoline uit de mode, om plaats te maken voor de tournure: de aan de achterzijde opgeplooide overrok keerde terug uit een eerder modetijdperk (zie Mode van de 17e eeuw). Het volume dat aan de achterzijde werd gecreëerd, legde een elegant accent op de curve van de onderrug.

Enkele jaren later ontstond het prinsessenmodel, een modestijl in de geest van het Japonisme, waarbij het bovendeel zonder taillenaad tot aan de knie reikte. Wie deze slanke jurken beschouwt, zal duidelijk de gelijkenis met een kimono kunnen herkennen. Het Japonisme beperkte zich niet tot de mode. Nog veel meer zien we invloeden terug in interieurs, bijvoorbeeld in het Oostenrijkse paleis Schönbrunn.

Daarna maakten diverse modellen die eerder het modebeeld van de 19e eeuw hadden bepaald afzonderlijk nog een korte opleving: de wijde pofmouwen, de tournure en het “zandlopermodel”. Het waren de laatste gloriedagen van de historische jurk, voordat de 20e eeuw haar intrede maakte met de overgang naar de moderne mode.

Lees verder

© 2009 - 2024 Teez, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De gids tot het kopen van een kostuumKleren maken de man. Vooral bij het dragen van een pak kunt u zich onderscheiden van de massa door een aantal punten na…
Geschiedenis van de modeHet is onmogelijk om precies de toekomst van de mode te voorspellen. Rages volgen elkaar snel op en elk jaar zijn er nie…
Senioren: kleding en modetipsAls senior kleedt u zich waarschijnlijk anders dan wanneer u nog een tiener was. Helaas bestaat er over kleding en schoe…
15 leuke thema's voor feesten!15 leuke thema's voor feesten!Een geschikt thema kiezen voor een feest kan een leuke maar ook een lastige opgave zijn. In dit artikel staan daarom de…

Messerschmitt 109 - Vliegtuig uit de Tweede WereldoorlogMesserschmitt 109 - Vliegtuig uit de Tweede WereldoorlogDe Messerschmitt 109 was een jachtvliegtuig van de Duitse Luftwaffe welke werd ingezet tijdens de Tweede wereldoorlog. D…
Historisch overzicht van ChinaHistorisch overzicht van ChinaChina heeft de langste cultuurgeschiedenis ter wereld. Dit loopt van 1700 voor Christus tot nu, maar natuurlijk kent Chi…
Bronnen en referenties
  • A. Racinet. The Complete Costume History. Taschen 2006
  • A.E. de Wit. Kostuumgeschiedenis. Ten Brink Meppel b.v.
  • http://hal.ucr.edu
  • www.marquise.de
Teez (56 artikelen)
Laatste update: 24-01-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.