Historisch overzicht van China

Historisch overzicht van China China heeft de langste cultuurgeschiedenis ter wereld. Dit loopt van 1700 voor Christus tot nu, maar natuurlijk kent China een veel langere geschiedenis tot duizenden jaren geleden. Er is een onderscheid te vinden tussen het keizerrijk, de periode 1911-1949, de communtische revolutie en de tijd na Mao na 1976.

De keizertijd

China heeft vele keizerlijke dynastieën gehad, een dynastie houdt in dat het een regerende familie is. Er zijn ongeveer 15 dynastieën geweest die een lange tijd geregeerd hebben. Sommige daarvan hielden het honderden jaren vol. Een nieuwe dynastie komt er als er chaos is in het land. Het vestigt zijn macht en breidt zijn macht uit. Een dynastie begint in de tijd van chaos en komt dan langzamerhand op, totdat het het hoogtepunt bereikt. Na het hoogtepunt is er een afgang en uiteindelijk is er weer chaos, waarna een andere dynastie het vorige overneemt. Aan het einde van die dynastie zijn er boerenopstanden. In het begin kunnen die nog neergeslagen worden, maar op een gegeven moment valt China uit elkaar en is er chaos.

China heeft geen echte godsdienst. Ze hebben wel een overtuiging: het Confucianisme(Koeng Fu Tse), dit is een overtuiging van de filosoof Confucius die in de 5e eeuw voor Christus leefde. Confucius is de grondlegger van de Chinese manier van denken. Centraal staat 'het individu is onbelangrijk'. Iedereen maakt deel uit van een gemeenschap. Het confucianisme is een gedragscode. Het wil orde scheppen in de samenleving. De voorvaderverering is het religieuze aspect van het confucianisme. Bij voorvaderverering is de begraafplaats en de geboortedatum heel belangrijk. Vroeger stond dan ook in elk huis een huisaltaartje, dit is nu lang niet altijd meer het geval. Er is in totaal maar 1 godsdienst die de Chinese cultuur heeft beïnvloedt: het boeddhisme.

Een Chronologisch overzicht van China's keizertijd

Ruim 500.000 jaar geleden waren de eerste jager-verzamelaars van de Steentijd in China. Er zijn 3 brongebieden van de menselijke beschaving, één daarvan is Oost-China. De andere twee zijn Afrika, bij de Afrikaanse meren en Mesopotamië. Dit zijn de brongebieden, omdat dit de vruchtbare rivierdelta's waren. Rond 3000 voor Christus ontstonden de eerste boerendorpen en in 2200 voor Christus begon een legendarische dynastie: de Hsiadynastie. Rond 500 voor Christus leefde Confucius en zijn leer heeft een grote indruk achergelaten bij de Chinezen, ook werd rond dit jaar de eerste keizer van China benoemd: Shihuangdi.

Tussen 202 voor Christus en 220 na Christus was er het Han-Rijk, deze periode valt ongeveer samen met het Romeinse Rijk. In deze periode begon er handel plaats te vinden met de Europeanen. Tussen China en de Middellandse Zee was uitwisseling van goederen via de zijderoute. Aan de zijderoute lagen pleisterplaatsen voor de karavaans(kamelen). Daar zitten hele belangrijke steden bij. De Han-dynastie is eigenlijk de eerste dynastie waar we veel kennis van hebben.

Tussen 581 en 618 na Christus is er sprake van het zogeheten Grote Kanaal. Het Grote Kanaal is een kanaal dat is aangelegd tussen 2 grote rivieren. Tussen de gele rivier of Hoang Ho die uitmondt in de gele zee en de Jang Tsikang. Pas tussen 1127 en 1279 kwamen de eerste aanvallen van de Mongolen. In deze tijd is ook de Chinese Muur gebouwd. De nomaden uit Mongolië woonden vaak in klimatologisch slechte gebieden, als er daar een droge zomer is gaan de nomaden met hun vee naar de vruchtbare akkerrijke rivierdelta's. De Chinezen vonden dit geen goed plan en besloten om de grote Chinese Muur te bouwen. Deze was bedoeld als verdedigingslinie tegen de aanvallen van de Mongolen. De Chines Muur is over meerdere dynastieën heen gebouwd. Om de kilometer werden forten gebouwd, op dit moment is de muur gerestaureerd, maar meer dan 90% van de muur is niet meer te zien. Ook de fabel dat de Chinese Muur als enige wereldwonder vanaf de maan te zien is, blijkt niet waar te zijn.

Tussen 1279 en 1368 is het de Mongolen dan toch gelukt om China te veroveren. China is zelfs helemaal veroverd geweest in de tijd van Jen Gis Khan. Tussen 1368 en 1644 hebben we weer te maken met een nieuwe dynastie: de Ming-dynastie. Beijing of Peking wordt de hoofdstad van China. De Verboden Stad wordt nu heel belangrijk, dit is het centrum van Peking met parken, tempels, paleizen enzovoort. Hier zaten de Chinese keizers. De opbouw van de Verboden stad is begonnen in deze Ming-dynastie. De Chinese keizers hebben voor heel veel kunstwerken gezorgd, die ze hebben laten maken. In de tijd van de Ming-dynastie zijn ook de eerste Europese zeevaarders toegelaten in China. De Portugezen beten het spits af in 1514 gevolgd door de Hollanders in 1622. de Britten volgend 15 jaar daarna in 1637.

Tussen 1644 en 1912 heb je uiteindelijk nog de Mantsjoe of Qing-dynastie. De Mantsjoes die in het noordoosten van China leefden hebben zich helemaal aangepast aan de Chinezen en hebben zelfs de macht gegrepen.

1911-1949

In 1911 kwam er een einde aan de keizertijd, dit is ook te zin in de film The Lost Emperor. In 1907 was er al een volkspartij opgericht Kwomintang. Suen Yatsen werd in 1911 de eerste president, hij stierf in 1925. Daarna kwam Tjang Kai Sjek. Hij was een militair en makte van de kwomintang een rechtse partij die alleen toegankelijk was voor rijken. Nu was er een aanleiding voor een andere partij, daarom werd in 1927 de CCP of de Chinese Communistische Partij opgericht. Er ontstonden veel ruzies. In 1935 komt de lange mars, omdat de communisten worden opgesloten in China en zij zich alleen konden redden wanneer ze vluchtten door ontoegankelijke gebieden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog proberen de Chinezen samen met anderen te werken tegen Japan. Japan heeft alles wat waarde had weggehaald. In 1949 kwam er dan de Volksrepubliek China onder Mao Tse Toeng. Tussen 1961 en 1966 was eer een grote sprong voorwaarts. De strategie van Mao Tse Toeng: De mierenstrategie: China heeft eigenlijk niks behalve dan mensen=arbeidskrachten. Boeren die in een rustperiode waren moesten stuwdammen/wegen/spoorlijnen et cetera gaan bouwen. Dit was allemaal te zwaar, maar het was een basis voor de infrastructuur. Ook hoopte Mao op 2 benen: op oude manieren, maar nu door gebruik te maken van nieuwe technieken.

Er ontstond een culturele revolutie. Mao was voor de permanente revolutie tegen intellectuelen, omdat zij vonden dat ze beter waren dan de rest. Vanaf dat moment is niemand meer te vertrouwen en is er een zwarte periode, in die periode luisterde iedereen naar Mao. In 1976 is Mao gestorven.

Na 1976

Denk klimt langzaam op. Hij was ook al tijdens de regeringstijd van Mao actief, maar Mao was boos geworden omdat Deng het volgende had gezegd: 'Wat maakt het nou uit welke kleur een kat heeft als hij maar muizen vangt!', hij bedoelde hiermee dat het politieke systeem niks uitmaakt, als de mensen maar te eten hebben.

Door Deng komt China in contact met andere landen. In de loop van de jaren '80 gaat China toegang verlenen aan westerse bedrijven, maar wel alleen in de speciale economische zones. Er zijn enkele tientallen van die zones, vooral aan de kust. In de SEZ's(Speciale Eco-Zone) is redelijke welvaart, maar er zijn grote regionale verschillen. Slechts één derde van de Chinese bevolking is nu in contact gekomen met de westerse wereld. Alle fabrieken in China produceren voornamelijk voor de export. China heeft een gigantisch handelsoverschot.

China heeft een staatskapitalisme:
  1. Veel staatsbedrijven; de staat was vroeger de enige ondernemer
  2. Particuliere bedrijven

De staatsbedrijven zijn verouderd, maar kunnen niet sluiten omdat er dan heel veel werklozen bijkomen. China heeft al veel werklozen dus dit zou echt een probleem zijn.
© 2009 - 2024 Mellie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chinese geschiedenis in vogelvluchtChinezen zijn erg trots op hun land vanwege de lange en rijke geschiedenis. Ze zien zichzelf als onderdeel hiervan en de…
De geschiedenis van de Chinese muurDe geschiedenis van de Chinese muurDe Chinese muur is een oud bouwwerk dat op de Unesco werelderfgoedlijst staat en bevindt zich voor een deel in bergachti…
Het volkslied van China: tekst & vertaling Chinese volksliedHet volkslied van China: tekst & vertaling Chinese volkslied"De Mars van de vrijwilligers" is het nationale volkslied van China. De tekst en muziek van deze hymne stamt uit de jare…
De dynastieën van China: wat is een dynastie?De dynastieën van China: wat is een dynastie?De geschiedenis van China is heel omvangrijk. Ze beginnen met de Chinese dynastieën en eindigen bij de culturele revolut…

Mode in de 16e eeuwDe 16e eeuw wordt ook wel aangeduid als de Renaissance, de tijd van de "wedergeboorte", waarin het middeleeuwse denken w…
P-51 Mustang - Vliegtuigen uit de Tweede WereldoorlogP-51 Mustang - Vliegtuigen uit de Tweede WereldoorlogDe P-51 Mustang was een Amerikaans jachtvliegtuig wat indruk maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het vliegtuig was in…
Mellie (68 artikelen)
Laatste update: 23-10-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.