Messerschmitt 109 - Vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog

Messerschmitt 109 - Vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog De Messerschmitt 109 was een jachtvliegtuig van de Duitse Luftwaffe welke werd ingezet tijdens de Tweede wereldoorlog. De eerste vlucht met het toestel werd gemaakt in 1935. Het was een gevaarlijk vliegwapen aan de Duitse zijde. De Messerschmitt 109 was één van de concurrenten van de jachtvliegtuigen Spitfire en Mustang P-51 aan geallieerde zijde. Ook na de Tweede Wereldoorlog is de Messerschmitt nog in verschillende landen actief gebleven. In totaal zijn er meer dan 33.000 vliegtuigen van dit type gebouwd.

Inhoudsopgave


Messerschmitt 109

De tekeningen van het eerste prototype van de Messerschmit 109 waren gereed in 1934. In 1935 werden de eerste proefvluchten met het vliegtuig uitgevoerd nadat de Duitse legerleiding op zoek was naar vervangers van de huidige jachtvliegtuigen. De Messerschmitt 109 was een jager met veel goede eigenschappen: snel en wendbaar. Het vliegtuig was door het landingsgestel geschikt om vanaf diverse types landingsbanen op te stijgen en te landen. Zwakke punten aan het vliegtuig waren de vleugels en de staart.

Messerschmit vs Spitfire

De Messerschmitt 109 maakte gebruik van een brandstofinjectie systeem waardoor het vliegtuig makkelijk lastige manoeuvres kon uitvoeren zonder dat daarbij de motor stilviel. Dit gebeurde namelijk nog wel eens bij de Spitfire’s als deze in duikvlucht waren. Sterk punt van het vliegtuig was ook de relatief korte draaicirkel, hiermee konden goede uitwijk manoeuvres worden uitgevoerd. De cockpit daarentegen was krap in vergelijking met de jachtvliegtuigen van de geallieerden zoals de Spitfire. Ander minpunt was de relatief korte actieradius van het vliegtuig. Er kon maximaal 850 kilometer mee gevlogen worden. Tijdens de inval in Frankrijk bleef dit gebrek enigszins onopgemerkt, maar gedurende de Slag om Engeland kwam dit minpunt goed aan de orde. En oplossing hiervoor was het plaatsen van een externe brandstof tank aan de vleugels.

De Messerschmitt 109 werd bestuurd door de beste en meest ervaren jachtvliegtuigpiloten aan Duitse zijde. Onervaren piloten hadden in het begin moeite met de eigenschappen van het vliegtuig. Daarnaast was het vliegtuig een van de meest doeltreffende jachtvliegtuigen aan Duitse zijde.

Motor vliegtuig

De Messerschmitt 109 maakte gebruik van een watergekoelde Daimler Benz motor. Aan het begin van het Messerschmitt tijdperk maakte het vliegtuig gebruik van de Jumo motor deze bleek echter niet helemaal geschikt. Het vliegtuig kon een topsnelheid halen van 640 km/u. De maximale vlieghoogte die het vliegtuig kon bereiken lag op ongeveer twaalf kilometer.

Bewapening

In eerste instantie maakte het vliegtuig gebruik van twee mitrailleurs in de vleugels, maar al snel bleek dat de Duitsers hiermee achterliepen op de Britse concurrenten. Gedurende de Slag om Engeland werd het wapensysteem van de Messerschmitt 109 vervangen door kanonnen.

Vlieghistorie

De Messerschmitt 109 kreeg zijn vuurdoop in de Spaanse burgeroorlog (1936 - 1939). De Duitse legerleiding gebruikte de oorlog in Spanje ook om de capaciteiten van de Messerschmitt te testen. Vervolgens werd het vliegtuig ingezet bij de inval in Frankrijk, de Slag om Engeland, Invasie van Joegoslavie, gevechten op Kreta, invasie van Rusland en de belegering van Malta. Daarnaast speelde het vliegtuig nog een gevechtsrol in Afrika en bij de verdediging van Duitsland.

In totaal zijn er tot het einde van de Tweede Wereldoorlog ongeveer 33.000 toestellen gebouwd. Door het alsmaar doorontwikkelen van het vliegtuig was het tot het eind van de Tweede Wereldoorlog een competitieve tegenstander van de geallieerde jagers. De Messerschmitt 109 is uiteindelijk nog geleverd landen zoals: Israel, Finland, Spanje en Tjechoslowakijke. De Finnen gebruikten het vliegtuig onder andere in de strijd tegen de Sovjets, ook hier was het vliegtuig zeer succesvol.

Technische eigenschappen Messerschmitt 109

Spanwijdte 9,925m
Lengte 8,95m
Hoogte 2,60m
Topsnelheid 640km/u
Aantal personen 1
Start gewicht 3148 kg
© 2009 - 2024 Marinos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Messerschmitt 262 Me: vliegtuig uit de Tweede WereldoorlogMesserschmitt 262 Me: vliegtuig uit de Tweede WereldoorlogDe komst van de snelle Messerschmitt 262 Me was voor veel geallieerde vliegtuigen een verrassing. Op dat moment was het…
Supermarine Spitfire I - Vliegtuig uit Tweede WereldoorlogSupermarine Spitfire I - Vliegtuig uit Tweede WereldoorlogDe Supermarine Spitfire I is één van de meest beroemde vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Vliegtuigen hebben in de…
Focke Wulf Fw 190 - vliegtuig uit de Tweede WereldoorlogFocke Wulf Fw 190 - vliegtuig uit de Tweede WereldoorlogDe Tweede Wereldoorlog was een strijd die niet alleen op de grond en in het water werd uitgevochten maar ook in de lucht…
VliegtuigfabrikantenVliegtuigfabrikantenBehalve Airbus en Fokker zijn er tientallen meer vliegtuig fabrikanten, de meeste met welke als zeer klein bedrijf begon…

B-17 Flying Fortress - Vliegtuig uit de Tweede WereldoorlogB-17 Flying Fortress - Vliegtuig uit de Tweede WereldoorlogEen bekende bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog aan Amerikaanse zijde was de B-17 Flying Fortress. Dit vliegtuig is…
Mode in de 19e eeuwIn de 19e eeuw werden grote stappen gezet naar de moderne wereld: de industrialisatie bracht machines, fotografie begon…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Chaz Jackson, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.go2war2.nl/artikel/182/Bf-109-Messerschmitt.htm
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Messerschmitt_Bf_109
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Messerschmitt_Bf_109
Marinos (59 artikelen)
Laatste update: 28-12-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.