De kaart van Juan de la Cosa
De kaart van Juan de La Cosa. In de jaren tussen 1490 en 1500 veranderde de wereld voor de Europeanen ingrijpend. Christophorus Columbus voer naar het westen en vond daar aan de andere zijde van de Atlantische oceaan een 'nieuw' land. Vasco da Gama toonde aan dat het mogelijk over zee India te bereiken. De uitkomsten van deze twee reizen zijn afgebeeld op de bijgevoegde kaart. Hij werd getekend door Juan de la Cosa in het jaar 1500.
Juan de la Cosa
Juan de la Cosa werd geboren in Santoma in Noord-Spanje. In 1492 horen we voor het eerst over hem. Hij is in dat jaar de schipper van de Santa Maria, het vlaggenschip van Columbus op zijn eerste reis naar het westen. Over de kundigheid van De la Cosa als zeeman valt te twisten. Tijdens de reis liep de Santa Maria aan de grond, brak in stukken en moest door de bemanning worden verlaten.
De kaart van Juan de la Cosa
De kaart die De la Cosa in 1500 maakte, is waarschijnlijk de oudst bestaande kaart waarop Amerika is afgebeeld. Het is niet bekend of De la Cosa geloofde dat de kustlijn die hij tekende, deel uitmaakte van Azië of van een tot die tijd onbekende continent. De landmassa word voorgesteld als twee gebogen kustlijnen. De ene loopt vanuit Midden-Amerika naar het noordoosten en de andere naar het zuidoosten. Het noordelijk deel wordt omschreven als 'kust ontdekt door de engelsen'. Brazilië, dat in het zuidoosten ligt, werd in het jaar dat de kaart gemaakt werd ontdekt. Er is wel eens verondersteld, dat de kustlijnen als oneindig werden voorgesteld om politieke redenen. De spanjaarden redeneerden dat wanneer zo'n enorme landmassa in het westen zou liggen, andere europese naties ervan af zouden zien naar het westen te varen, in een poging om het oosten te bereiken . Het is ook belangwekkend, dat De la Cosa Cuba als eiland heeft getekend , hoewel 8 jaar na het voltooien van de kaart pas bewezen werd dat Cuba een eiland was. Behalve Amerika toont De la Cosa ook de aankomst van de vloot van Vasco da Gama in India.
Het lijkt erop dat hij over India niet meer heeft geweten, dan dat het bestond. Zijn tekening is in geen enkel opzicht nauwkeuriger dan die van Ptolemeus. Ook zijn voorstelling van de kust van Oost-Afrika, die slechts twee jaar daarvoor door Da Gama werd ontdekt, is slechts gissen naar de werkelijkheid.
Vasco da Gama
Vasco da Gama geboren te Sines (Portugal) zoon van Estevo da Gama en Isabel Sodre. In zijn jongere jaren heeft da Gama op school astronomie en navigatie geleerd. Op zijn 23e werd Da gama marine officier, zijn 1e reis naar India voer hij op zijn 28e.
Inprincipe heeft da Gama maar 1 grote ontdekking gedaan.
da Gama had de langste oversteek dan welke Europese zeevaarder ook over de oceaan gemaakt (minstens een derde langer dan de reis van Columbus) en vestigde een nieuwe route naar de Indische Oceaan.
Vasco da Gama had de zee gekozen om de vaarroute in het oosten te verkennen, waartoe een aantal van zijn landgenoten al een poging gewaagd had. Na zijn afvaart uit Lissabon in juli van het jaar 1497 volgt da Gama de Atlantische Oceaan naar het zuiden en rondt de Kaap de Goede Hoop. Noordwaarts exploreert hij de kusten van Afrika en steekt vervolgens over naar Oost-Indië. Door zijn toedoen verwerft Portugal de heerschappij op de Indische Oceaan en da Gama legt daarmee de basis voor een imperium dat zich zal uitstrekken over de hele Stille Zuidzee tot aan de Specerij Eilanden of de Molukken.
Hierbij had Portugal de specerij handel in India onder zijn hoede
© 2010 - 2025 Infrasriptus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontdekking van AmerikaOp de middelbare school leren we meestal dat Columbus Amerika in 1492 ontdekte. Maar is dit wel waar?
Het Ei van ColumbusHet Ei van Columbus; wat is dat eigenlijk? Iedereen heeft wel eens van Het Ei van Columbus gehoord, maar er zijn er maar…
Bronnen en referenties
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Vasco_da_Gama
http://library.thinkquest.org/4034/dagama.html