Het Ei van Columbus

Het Ei van Columbus Het Ei van Columbus; wat is dat eigenlijk? Iedereen heeft wel eens van Het Ei van Columbus gehoord, maar er zijn er maar weinig die weten waar die uitspraak nu echt vandaan komt. Velen denken dat dit zogenaamde Ei van Columbus in verband staat met de ontdekking van Amerika, en in zekere zin is dit ook zo, maar dan toch op een heel andere manier dan de meeste mensen denken.

Wie was Columbus?

Christoffel Columbus was een ontdekkingsreiziger die werd geboren in oktober 1451. Hij stierf op 20 mei 1506. Hij werd vooral bekend om zijn ontdekking van Amerika. Columbus werd geboren in Genua, Italië, in een zeer arm gezin. Al op jonge leeftijd moest hij werken en leerde hij Italiaanse handelaren kennen waar hij mee werkte. Hij ging mee op handelsroutes over zee en werkte zo aan zijn ruime ervaring op zee.

Zijn belangrijkste reis

Het doel van Columbus was helemaal niet om nieuw land te ontdekken, maar juist om de handel makkelijker te maken door een snellere vaarroute te vinden naar Indië. Hij wilde deze route zelf ontdekken, met meerdere schepen, maar had niet het geld om deze dure en vooral ook experimentele reis te maken. Uiteindelijk kreeg hij het nodige geld van de koningin van Spanje, Isabella, onder meer op voorwaarde dat hij de Spaanse vlag op zijn schip zou voeren. Dit deed hij en zo begon hij aan zijn route naar Indië met drie schepen. Het kostte een paar maanden varen voordat Columbus eindelijk weer land in zicht kreeg en hij was dan ook verheugd dat hij een kortere route naar Indië had gevonden. Echter, later ontdekte hij dat het helemaal niet om Indië ging, maar om een compleet nieuw continent dat niet eerder was ontdekt.

Vier reizen zonder roem

Columbus maakte in totaal vier reizen naar het nieuw ontdekte continent, Amerika. De Spaanse koning en koningin gaven hem het geld voor nieuwe reizen en in 1493, bij terugkomst van de eerste reis, mocht hij weer op een tweede reis met maar liefst zeventien schepen. Columbus heeft echter nooit geweten dat zijn naam voor altijd voor zou komen in de geschiedenisboeken. Hoewel hij vier reizen naar het ontdekte continent maakte in zijn leven, heeft hij nooit geweten dat één van de grootste ontdekkingen ooit had gedaan. Hij stierf dan ook zonder te weten dat zijn naam vereeuwigd zou worden.

De uitspraak ‘Het Ei van Columbus’

‘Het ei van Columbus’ is een erkend Nederlands spreekwoord. Het betekent eigenlijk dat de oplossing van een probleem heel eenvoudig kan zijn, maar dat je er wel eerst even op moet komen. Dus, zodra je de oplossing weet, lijkt die heel eenvoudig. Veel mensen denken dat ‘Het Ei van Columbus’ betrekking heeft op de ontdekking van het ei, zoals Columbus Amerika ontdekte, maar niets is minder waar. Het Ei van Columbus heeft daadwerkelijk met een gewoon ei te maken.

Het echte ei van Columbus

Columbus vond zelf dat hij een grootse ontdekking had gedaan met het ontdekken van het nieuwe continent. Echter, een gezelschap belangrijke personen was dit niet met hem eens en vond deze ontdekking dan ook helemaal niet zo groots als Columbus zelf dacht. Columbus gaf hier een bijzondere reactie op, in de vorm van een weddenschap. Hij vroeg het gezelschap eens te proberen een ei rechtop te zetten. Hij wedde dat het niemand zou lukken, en hier had hij gelijk in. Alle personen probeerden het ei van Columbus rechtop neer te zetten op een tafel, maar het ei rolde steeds direct weer om. Toen het gezelschap het opgaf, pakte Columbus het ei, tikte de onderkant kapot en zette het ei recht overeind op tafel. Door het kapot geslagen deel van het ei, bleef het dit keer wel overeind staan. Met dit ‘Ei van Columbus’ wilde hij dus laten zien dat de oplossing heel eenvoudig was, als je maar weet hoe het moet. Hiermee wilde hij aangeven dat het makkelijk is om iets na te doen, wat een ander eerder heeft gedaan. En hierop is dan ook het spreekwoord ‘Het Ei van Columbus’ gebaseerd.
© 2013 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontdekking van AmerikaOp de middelbare school leren we meestal dat Columbus Amerika in 1492 ontdekte. Maar is dit wel waar?
OntdekkingsreizigersOntdekkingsreizigersDe geschiedenis... Iedereen heeft dit vak weleens gehad op school. Maar wat weet jij over deze ontdekkingsreizigers? Ont…
De Niña, de Pinta en de Santa Maria op weg naar AmerikaDe Niña, de Pinta en de Santa Maria op weg naar AmerikaEen aantal schepen hebben namen die in eenieders geheugen zijn gegrift omdat ze de loop van de geschiedenis mee hebben b…
Beroemde reizen - OntdekkingsreizigersBeroemde reizen - OntdekkingsreizigersWie ontdekte Amerika, maar dacht eerst dat het Indië was? Wie voer als eerste om Afrika naar India? Welk deel van de wer…

De Maori, Een GeschiedenisDe Maori, Een GeschiedenisDe geschiedenis van de Maori is van oudsher een orale geschiedenis, tot de komst van de blanken maakten de Maori geen ge…
Gezonde ontdekking: röntgenstralingGezonde ontdekking: röntgenstralingRuim een eeuw geleden werd een belangrijke ontdekking gedaan door een Duitse natuurkundige: röntgenstraling. In eerste i…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Michaelmode, Pixabay
  • ZoZitDat
  • Wikipedia
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 08-04-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.