InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Geschiedenis > De ontdekking van Amerika

De ontdekking van Amerika

Op de middelbare school leren we meestal dat Columbus Amerika in 1492 ontdekte. Maar is dit wel waar?

Wat we op school leren

Wanneer je op school leert over de ontdekking van Amerika, leer je bijna altijd dat Columbus in 1492 Amerika heeft ontdekt.
Hij wilde voor de Spaanse koning een westelijke route naar Indie vinden, omdat daar veel kostbaarheden beschikbaar waren voor de handel. Hierbij stuitte Columbus dus op een land, waarvan hij dacht dat het Indie was; maar het was dus Amerika.
Tot aan zijn dood heeft Columbus er in geloofd dat hij Indië had gevonden. De mensen die hij daar aantrof noemde hij dan ook de Indianen.

Het echte verhaal

Wanneer Erik de Rode in 982 besluit de verhalen over land in het westen te gaan onderzoeken stuit hij op de vruchtbare diepe fjord in Zuid-Groenland. Hier stichtte Erik meerdere kolonieen. Omdat het rond die tijd warmer was, was de Groenlandse grond vruchtbaarder. Hierdoor woonden er in de elfde eeuw in Groenland zo'n 1000 Vikingen.In de loop van de vijftiende eeuw werden de Groenlandse nederzettingen noodgedwongen weer verlaten. Men gist nog altijd naar de precieze redenen hiervan.

Omstreeks 1000 ontdekten de Noormannen Noord-Amerika en noemde het "Vinlanda", "het goede wijnland". Dit wordt bewezen door een landkaart uit 1440, waarop dit land staat. En omdat dit ruim 50 jaar voor Columbus zijn reis was, zou je kunnen concluderen dat anderen Noord-Amerika ontdekt hebben. En de enigen waarvan bekend is dat ze in die buurt geweest zijn, zijn de Vikingen. Ook zijn er verschillende nederzettingen van Noorse makelaardij gevonden op Newfoundland.

Theorie

Waarschijnlijk heeft Columbus deze Noorse kaart ook gekend of heeft hij via via gehoord van een land in het westen. Dus zou Columbus hebben geweten welke koers hij moest aanhouden om dat land te bereiken.

Hoe kwamen de Indianen in Amerika

Ongeveer 20.000 jaar geleden trokken de eerste mensen Amerika binnen over de het drooggevallen stuk land tussen Alaska en Siberië. Tijdens de ijstijd viel deze zeestraat droog en konden mensen vanuit Azië Amerika binnenkomen. Waarschijnlijk trokken ze de dieren achterna. Na de ijstijd steeg de zeespiegel weer, zodat de zeestraat weer onderliep. Hierdoor konden deze mensen niet meer terug en ontwikkelde hun eigen cultuur. Zij namen in korte tijd het hele continent in beslag. Dit waren de Indianen.

Nu is er ook een theorie dat de eerste mensen via de oceaan Amerika binnenkwamen. Dit klinkt raar, maar als je bedenkt dat de gletsjers vrij ver waren opgerukt, kunnen ze tijdens de jacht de gletsjers hebben gevolgd.
© 2011 - 2019 Joostbosmans, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Vikingen: echte ontdekkingsreizigersDe Vikingen: echte ontdekkingsreizigersDe Vikingen waren uitmuntende zeelui en ontdekkingsreizigers. Dit zorgde ervoor dat ze een breed terrein veroverde. Ook…
Beroemde reizen - OntdekkingsreizigersBeroemde reizen - OntdekkingsreizigersWie ontdekte Amerika, maar dacht eerst dat het Indië was? Wie voer als eerste om Afrika naar India? Welk deel van de wer…
Wie was Leif Erikson?Wie was Leif Erikson?Men beweerde in de geschiedenis vaak dat Christopher Colombus als eerste voet aan wal gezet had van Amerika. Ondertussen…
De Vikingen en de VikingtochtenDe Vikingen en de VikingtochtenDe Vikingen waren een aantal eeuwen geleden een berucht volk vanwege de plunderingen die zij uitvoerden. Ze kwamen uit S…
Torastudie 116: de Menora - Exodus 25:31-40Torastudie 116: de Menora - Exodus 25:31-40In Exodus 25:31-40 gaat het over de Menora (Kandelaar). Er wordt een exacte omschrijving gegeven van de Menora die achtt…

Reageer op het artikel "De ontdekking van Amerika"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Eric, 18-09-2016 14:13 #2
@Lieke: Dus jij vindt 'dit' niet kloppen en op basis daarvan moeten wij dan jou maar wel geloven? Goed beargumenteerd, lekker kort!

Lieke, 12-06-2013 19:56 #1
Ik vind dit niet kloppen, het verhaal van Columbus klopt wel geloof mij maar!
gr.

Infoteur: Joostbosmans
Gepubliceerd: 24-05-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Reacties: 2
Schrijf mee!