De ontdekking van Amerika

Op de middelbare school leren we meestal dat Columbus Amerika in 1492 ontdekte. Maar is dit wel waar?

Wat we op school leren

Wanneer je op school leert over de ontdekking van Amerika, leer je bijna altijd dat Columbus in 1492 Amerika heeft ontdekt.
Hij wilde voor de Spaanse koning een westelijke route naar Indie vinden, omdat daar veel kostbaarheden beschikbaar waren voor de handel. Hierbij stuitte Columbus dus op een land, waarvan hij dacht dat het Indie was; maar het was dus Amerika.
Tot aan zijn dood heeft Columbus er in geloofd dat hij Indië had gevonden. De mensen die hij daar aantrof noemde hij dan ook de Indianen.

Het echte verhaal

Wanneer Erik de Rode in 982 besluit de verhalen over land in het westen te gaan onderzoeken stuit hij op de vruchtbare diepe fjord in Zuid-Groenland. Hier stichtte Erik meerdere kolonieen. Omdat het rond die tijd warmer was, was de Groenlandse grond vruchtbaarder. Hierdoor woonden er in de elfde eeuw in Groenland zo'n 1000 Vikingen.In de loop van de vijftiende eeuw werden de Groenlandse nederzettingen noodgedwongen weer verlaten. Men gist nog altijd naar de precieze redenen hiervan.

Omstreeks 1000 ontdekten de Noormannen Noord-Amerika en noemde het "Vinlanda", "het goede wijnland". Dit wordt bewezen door een landkaart uit 1440, waarop dit land staat. En omdat dit ruim 50 jaar voor Columbus zijn reis was, zou je kunnen concluderen dat anderen Noord-Amerika ontdekt hebben. En de enigen waarvan bekend is dat ze in die buurt geweest zijn, zijn de Vikingen. Ook zijn er verschillende nederzettingen van Noorse makelaardij gevonden op Newfoundland.

Theorie

Waarschijnlijk heeft Columbus deze Noorse kaart ook gekend of heeft hij via via gehoord van een land in het westen. Dus zou Columbus hebben geweten welke koers hij moest aanhouden om dat land te bereiken.

Hoe kwamen de Indianen in Amerika

Ongeveer 20.000 jaar geleden trokken de eerste mensen Amerika binnen over de het drooggevallen stuk land tussen Alaska en Siberië. Tijdens de ijstijd viel deze zeestraat droog en konden mensen vanuit Azië Amerika binnenkomen. Waarschijnlijk trokken ze de dieren achterna. Na de ijstijd steeg de zeespiegel weer, zodat de zeestraat weer onderliep. Hierdoor konden deze mensen niet meer terug en ontwikkelde hun eigen cultuur. Zij namen in korte tijd het hele continent in beslag. Dit waren de Indianen.

Nu is er ook een theorie dat de eerste mensen via de oceaan Amerika binnenkwamen. Dit klinkt raar, maar als je bedenkt dat de gletsjers vrij ver waren opgerukt, kunnen ze tijdens de jacht de gletsjers hebben gevolgd.
© 2011 - 2024 Joostbosmans, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Vikingen als ontdekkingsreizigersDe Vikingen als ontdekkingsreizigersTijdens hun reizen in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan ontdekten de Vikingen nieuwe gebieden. Ze waren op…
De Vikingen: echte ontdekkingsreizigersDe Vikingen: echte ontdekkingsreizigersDe Vikingen waren uitmuntende zeelui en ontdekkingsreizigers. Dit zorgde ervoor dat ze een breed terrein veroverden. Ook…
Beroemde reizen - OntdekkingsreizigersBeroemde reizen - OntdekkingsreizigersWie ontdekte Amerika, maar dacht eerst dat het Indië was? Wie voer als eerste om Afrika naar India? Welk deel van de wer…
Wie was Leif Erikson?Wie was Leif Erikson?Men beweerde in de geschiedenis vaak dat Christopher Colombus als eerste voet aan wal gezet had van Amerika. Ondertussen…

Het Duitse optreden tijdens en na de Februaristaking - WOIINa een razzia in de Jodenbuurt op 22 en 23 februari 1941 werd in Amsterdam door de CPN, Communistische Partij van Nederl…
Monumenten en hun beschermingMonumenten en hun beschermingVolgens de monumentenwet van 1988 is een monument: “Een overblijfsel van kunst, cultuur, architectuur of nijverheid dat…
Joostbosmans (2 artikelen)
Gepubliceerd: 24-05-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.