Geschiedenis van Mesopotamië

In Mesopotamië bevond zich een hele oude beschaving. Talloze geschriften en voorwerpen zijn gevonden tussen de Tigris en de Eufraat, de twee belangrijkse rivieren van het oude Mesopotamië. Het was hier dat het eerste schrift werd ontwikkeld: het spijkerschrift.

Het ontstaan van het schrift

De belangrijkste uitvinding die in Mesopotamië werd gedaan was het schrift. De vroegste vorm van het schrift werd gevonden in Oeroek, waar kleitabletten met beeldschriften zijn gevonden die van voor 3300 v.C. dateren. Met een wigvormige beitel werden tekens ingekrast om de hoeveelheden aan te geven. Zo waren er symbolen voor hoeveelheden granen, of voor 'varkens' gebruikt. Behalve hoeveelheden werden er ook tekens ingevoerd voor andere begrippen. Zo ontwikkelde zich het spijkerschrift. Al spoedig verspreidde deze vorm van het schrift zich in andere streken.

Het vroege Mesopotamië

Het grootste gedeelte van de bevolking van het vroege Mesopotamië bestond uit 2 cultuurgroepen: de Soemeriërs en de Akkadiërs. Het Zuiden van Mesopotamië werd bewoond door de Soemeriërs. Daar bouwden ze een stad die later zou uitgroeien tot de grootste stad van de bewoonde wereld, namelijk de eerste Soemerische stad: Oeroek. Deze stad lag aan de oevers van de Eufraat. In het middelpunt van deze grote stad bevond zich een enorm religeus complex. De beroemde ziggoerat, een gebouw van 17 meter hoog. Deze bevindt zich nu tussen de ruïnes van de oude stad in het zuiden van Irak. Rond 4000 v.C. was Oeroek de grootste stad van de wereld.

De oorzaak hiervan was de bevolkingsexplosie, veel huizen van leem en baksteen werden rond de ziggoerat gebouwd. Ook de handel nam erg toe. Hierdoor kregen de Mesopotamiërs toegang tot veel luxegoederen. De rijkdom van deze stad was zichtbaar door de vele koninklijken graven die rijkelijk versierd waren. Elke tombe was beladen met kostbare bezittingen zoals juwelen, cosmetische producten, sieraden en gouden voorwerpen en meubels.

Het rijk van de Hettieten

De Hettieten bouwden een groot leger, hiermee veroverde ze een uitgebreid gebied ten noorden van de Middellandse Zee, en waren dan ook een grote bedreiging voor het Mesopotamische rijk. Hun leger was sterk en doeltreffend. Ze maakt gebruik van 'chariots', dit waren strijdwagens aangevoerd door paarden. De Hettieten waren een van de eerste volkeren die onder Eén land verenigd waren. Soms braken er wel conflicten uit tussen koningen. Uiteindelijk stortte het rijk rond 1300 v.C. in.

De val van Mesopotamië

Een bedreiging nog groter dan de Hettieten warden de Assyriërs. Dit gevreesde volk vernietigde Mesopotamië uiteindelijk. Het was een wreed volk. Ze veroverde grote delen van Mesopotamië, plunderden steden, en slachtten de inwoners af. De enige die zich sterk genoeg bewezen tegen deze macht waren de Babyloniërs. Deze oude beschaving heeft zich cultureel heel mooi ontwikkeld. Een voorbeeld hiervan is de poort van Isjtar in de oude stad Babylon. De babyloniërs versloegen de Assyriërs en vernietigden het rijk. Daarna kwam de opkomst van de Perzen. Zo was het Mesopotamische rijk de eerste civilisatie in de wereld, maar ook de eerst de grote civilisatie in de wereld die ten onder ging.
© 2010 - 2024 Koningaap, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Soemerische beschavingDe Soemerische beschavingZo'n zevenduizend jaar geleden ontstond er een beschaving die tot de oudste ter wereld gerekend mag worden: de Soemerisc…
De vroegste beschavingen van SyriëSyrië noemt zichzelf 'de wieg der beschaving', dat is niet voor niets. Vele vroege beschavingen hebben hun voetsporen na…
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
De eerste schriftsoorten en schrijfrichtingenDe eerste schriftsoorten en schrijfrichtingenTot aan de Verlichting dacht men dat het schrift een uitvinding van God was. Tegenwoordig denken wetenschappers dat het…

De Vikingen: echte ontdekkingsreizigersDe Vikingen: echte ontdekkingsreizigersDe Vikingen waren uitmuntende zeelui en ontdekkingsreizigers. Dit zorgde ervoor dat ze een breed terrein veroverden. Ook…
Heracles en de 12 Heroïsche dadenHeracles en de 12 Heroïsche dadenHeracles of Hercules was ongetwijfeld een van de grootste helden uit de Griekse Mythologie. Heracles was vooral bekend o…
Koningaap (118 artikelen)
Gepubliceerd: 13-02-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.